Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акциите по събаряне на ромски къщи бяха периодични за Ральо Ралев.
Акциите по събаряне на ромски къщи бяха периодични за Ральо Ралев.

Арестуваният кмет на пловдивския район “Северен” криел от колеги и съпартийци къде живее

Луксозният мезонет, до който асансьорът се качва с чип, се водел на баща му

Изключително потаен в личен план. Никога не е споделял неща от живота си и семейството. Криеше дори къде живее, къде ходи на почивка. Така колеги описват задържания кмет на пловдивския район “Северен” Ральо Ралев. От 30 май той търка наровете в националния следствен арест.

Съпартийци

до последно

мислели, че

обитава панелка

във високите блокове на ул. “Борба”, която се води на негово име. Чак след зрелищното му закопчаване буквално онемели, като разбрали, че ползва тузарски мезонет от 540 кв. м с градина на покрива. Преди това населявал друг луксозен апартамент в центъра на Пловдив. Придобивки, с каквито няма как да се сдобие човек със заплата от 1200 лева. Те обаче не се водят на негово име.

Да дойдеш от Тополовград, да се издигнеш до кмет на престижен пловдивски район и накрая да те арестуват с обвинение за подкуп и търговия с влияние, е катастрофално за амбициозен млад управник, смятат негови колеги. А районната организация на ГЕРБ в “Северен” направо се разграничи от Ралев. “Не толерираме подобно поведение”, заяви председателят ѝ Стефан Дедев.

Макар да не се е чуло Ралев и Ивелин Банев-Брендо да имат допирни точки, районният кмет често е свързван с подземния бос, но само по земляческа линия. Кариерата на 42-годишния управник поне досега се развиваше възходящо. След завършване на Университета по химически технологии в Бургас той акостира в Пловдив.

Преди да нагази в

политиката, е бил

контрольор в

РИОСВ и РЗИ

- места, където почерпката с бонбони от благодарни граждани не е непозната.

“Появи се в ГЕРБ около 2010 г. Дойде и каза: “Искам да работя за партията”. Беше от добрите активисти. Започна да се изявява”, спомня си Дедев. В края на мандата си тогавашната кметица на район “Северен” Ина Филипова прави завой от ГЕРБ към ДРОН и така изгрява звездата на Ральо.

“Млад човек, образован, има желание за работа. Защо пък да не е той”, си казват в организацията. И го предлагат на избрания градоначалник Иван Тотев да го назначи за районен кмет. В първия мандат Ралев буквално летеше. Първи копки, рязане на ленти, безспирни посещения на тържества в детски градини и пенсионерски клубове.

Не пропускаше християнски празник, на който лично да не сипва курбан в канчетата на бабите. Те пък го боготворяха. В замяна му месеха пити и баници и му ги носеха при откриване на поредния паркинг или детска площадка. Ралев не им оставаше длъжен - пращаше ги по екскурзии я до Одрин, я до други места в страната.

Успя да омагьоса

дори възрастни

активистки

на БСП

и те открито заявяваха, че ще гласуват за него. “Не деля хората политически. Бай Иван Герасков е дългогодишен социалист. Дойде при мен човекът с проблем. Реших му го. Оттогава стана мой почитател. По същия начин стоят нещата и с други червени активистки - Цеца Чакърсъзова и Иванка Паякова. Проблемите на хората не са нито леви, нито десни”, казваше Ралев.

Самочувствието му нарасна след последните местни избори, които спечели мажоритарно. Не пропускаше да отбележи, че има най-висок резултат сред останалите районни кметове.

Ралев често запряташе ръкави и се включваше в акции по облагородяване и ремонти на площадки.
Ралев често запряташе ръкави и се включваше в акции по облагородяване и ремонти на площадки.

Някои започнаха да усещат, че “Северен” му е отеснял и се цели в голямата община. С това наблюдатели обясняват

охлаждането на

отношенията му

с кмета Иван

Тотев,

който е и градски лидер на ГЕРБ. През първия мандат градоначалникът беше неотлъчно до Ралев. Във втория - по-рядко, дори му резна парите за ремонти и строителство. Появиха се слухове, че може някой на местно ниво да е подсказал на бизнесмена Здравко Ангелов да отиде да се оплаче от Ралев на премиера Борисов. Предприемачът бил размотаван за строително разрешение по нареждане на районния кмет. И твърди, че му искали 60 хил. евро, за да получи такова. После сумата паднала наполовина.

В районната организация на ГЕРБ признават, че

започнали да им

светват червени

лампи заради

поведението на

Ралев

“Казахме му, че се променя и става нарцистичен. Той се сопна: “Не може да ми говорите така. Мен хората ме харесват”, припомня прекият му партиен ръководител Стефан Дедев.

Според него, за да помпа рейтинг, районният управник разгърнал мащабна дейност по събаряне на незаконни ромски постройки. Акциите се правеха периодично с аргумента, че законът трябва да се спазва. Под багерите рухваха колиби, а циганки кълняха Ралев с думите: “И ти да останеш без къща!”, “Камион да те мачка!”, “Дупка да те изяде!”. Той обаче не обръщаше внимание на заклинанията.

Направи си

вестник

“Кметът на

“Кършияка”

В действията си беше поощряван от Валери Симеонов. В качеството си на вицепремиер той често идваше да удря рамо на Ралев. Нарече го пловдивския Кърк Дъглас.

“В последните 5 месеца спря да контактува с районното ръководство на ГЕРБ, след като беше изваден от него и остана редови член. Навсякъде тръбеше: “Моят район, моята партия, аз съм човекът.” Повярва си, че гласовете, които е получил на изборите, са негов личен вот”, коментира Дедев. И припомня, че и в специализирания апелативен съд Ралев е

говорил за

личния си

рейтинг като

кмет

Съпартийците му отдавна били озадачени, че не е близък нито с тях, нито с останалите районни кметове. Контактувал с приятели извън ГЕРБ и общината. Често бил засичан по нощни клубове. “Без да знаем какво се случва, преди няколко месеца му казахме, че ако трябва, ще вземем кандидат-кмет за “Северен” от друг район, но подобно поведение като неговото е неприемливо”, припомнят от организацията. Някой успял да подшушне на Ралев, че директорът на общинското предприятие “Градини и паркове” Стоян Алексиев ще бъде издигнат за неговия пост. И настанал страшен скандал между двамата, едва ги разтървали.

“Истината е, че

си повярва и взе

да надскача

сянката си

Забрави, че е от Тополовград”, коментират в ГЕРБ.

Адвокатката му Сузана Алекова твърди, че откакто е задържан, Ралев се стопил. Притеснявал се за семейството си и за невръстните си деца. “Нито веднъж в разговорите, подслушвани със СРС, той не е говорил за пари. Най-вероятно се касае за злоупотреба с името му от сочения за посредник Иван Делевски от Карлово. Той е демонстрирал приятелски връзки с Ралев пред бизнесмена Здравко Ангелов, а кметът е бил в неведение”, казва защитничката. Затова и

обвинението не

било за подкуп,

а за търговия

с влияние

Според юристи кметът на “Северен” не е хванат с парите, но е подведен под отговорност за поискване, където законът третира това като тежко престъпление. Дали в съда ще бъде доказано, е въпрос на време. Засега, макар и зад решетките, е невинен.

Имотите и придобивките, които му се приписват, се водят на фирмата на 71-годишния му баща Иван. Родителите на кмета се преместили от Тополовград и от години живеят в Пловдив. Луксозният мезонет, до който асансьорът се качва само с чип, официално е на Ралев-старши.

След ареста на Ралев в района се разгърна подписка в негова защита, инициирана от съпругата му и още няколко служителки. Тя продължава, но със затихващи функции в няколко квартални фризьорски салона и денонощни магазини.

Не минаваше християнски празник, където районният кмет да не раздава лично курбан - бил той печена риба или чорба.
Не минаваше християнски празник, където районният кмет да не раздава лично курбан - бил той печена риба или чорба.