Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чешкият премиер милиардер Андрей Бабиш, който през 2011 г. дойде на власт начело на популисткото движение АНО, обявило се срещу корупцията в страната, е получавал незаконно чрез фирмата си няколко години милиони евро европейски субсидии.

Той е в конфликт на интереси, защото е участвал във вземането на решения, свързани с евросубсидии, и едновременно с това е ръководил най-голямата аграрна компания в страната, пише в конфиденциален доклад на Европейската комисия.

Заради групата фирми "Агроферт" Европейската комисия иска от Чехия да върне в бюджета на ЕС 17,49 млн. евро от субсидиите за стимулиране на заетостта в по-изоставащите райони и за намаляване на различията между регионите в ЕС, пише белгийското издание МО (www.mo.be).

Премиерът милиардер отказва: "Аз ще попитам Юнкер как е възможно той да има такива некомпетентни одитори, тъй като тяхното поведение е скандално...".

На 5 юни около 120 000 чехи протестираха в Прага в

най-голямата

демонстрация в Чехия

след падането на комунизма през 1989 г. с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш заради злоупотребите с еврофондове. Преди това над 370 000 чехи бяха подписали петиция за оставката на Бабиш. Този ден одитният доклад на Европейската комисия бе основна точка в дневния ред на чешкия парламент. Пет опозиционни партии се опитаха да се възползват от ситуацията за вот на недоверие към правителството, но не успяха, тъй като кабинетът получи неочаквано подкрепата на ултранационалистите и комунистите.

Бабиш използва парламентарния дебат, за да провъзгласи: "Докладът на Брюксел е атака срещу Чешката република, която цели да дестабилизира страната ни. Може да е фалшив. Опозицията не може да ни победи на изборите, така че те се опитват да ни нанесат вреди...

"Прозрачност

без граници" е корумпирана организация,

финансирана от Джордж Сорос." Бабиш също атакува "опозиционните медии". Гражданската организация "Милион Чвилек про демократи" планира още по-голям протест на 23 юни в площад "Летна парк" в Прага, пише МО.

Кризата в Чехия започна, след като докладът за одита изтече от източник от правителството в Прага в чешки медии. След жалба от "Трансперънси интернешънъл Чехия" през септември 2018 г. в началото на тази година Европейската комисия извърши финансов одит на всички административни звена, управляващи, разпределящи и контролиращи европейските субсидии в Чехия.

Одитният доклад е бил изпратен на чешкото Министерство на финансите на 29 май. Според експерти той е от голямо значение - това е първият случай, в който един ръководител на правителство трябва да върне толкова много пари за бюджета на ЕС, след като Европейският съюз прие нов регламент за конфликта на интереси преди година.

Основни констатации

от одитния доклад

Група "Агроферт", холдинговата структура на министър-председателя Бабиш с 250 фирми, е получавала европейски субсидии от години, а Бабиш е упражнявал влияние чрез правителството върху разпределянето на европейските субсидии и е имал пряко, решаващо влияние върху компанията "Агроферт", става ясно от доклада, чиито основни моменти изтекоха в медии. Безпристрастното изпълнение на задълженията му е компрометирано.

Комисията отбелязва, че през юни 2015 г. има пик в субсидиите, предоставени на "Агроферт". По това време Бабиш е бил министър на финансите. Звената за контрол на Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие

не бяха в състояние да предотвратят това

Не е ясно какъв контрол извършват, за да се провери дали е било спазено чешкото законодателство.

Чешките власти бяха задължени да избягват подобни конфликти на интереси, но не са предприели никакви действия. Всички субсидии, отпуснати след 9 февруари 2017 г., са изплатени в нарушение на закона. Комисията изисква неговата компания да върне 17 милиона евро за бюджета на ЕС, твърди МО.

Новият финансов регламент на ЕК е ясен: човек не може да бъде политически отговорен за разпределението на европейските субсидии и да бъде собственик на компания, която ги получава. "Aгроферт" е една от най-големите компании в Чехия. Комисията също така отбелязва, че Бабиш е собственик на най-големите вестници и телевизионни и радиостанции.

Според МО комисията смята, че

не са достатъчно

документирани всички етапи

на разпределение на субсидиите в Чехия. Липсва подкрепяща документация за отпускането на някои безвъзмездни средства. Това усложнява одитните мисии. След като става финансов министър през февруари 2017 г., Андрей Бабиш поставя компанията си в два тръста, които контролира напълно, за да управлява група "Aгроферт" и да защитава интересите й.

Кой е единственият акционер в нея, четете в печатното издание на "168 часа".