Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борис Джонсън СНИМКИ: РОЙТЕРС
Борис Джонсън СНИМКИ: РОЙТЕРС

Фаворитът Борис Джонсън твърди, че кихнал и не успял да вземе кокаин

Кампанията за избор на нов лидер на управляващата Консервативна партия, който трябва да стане и премиер на Великобритания, пое в непредвидима посока след неочаквани разкрития, че част от кандидатите са употребявали наркотици в миналото.

Те дойдоха буквално часове преди крайния срок за номинации, който изтече в понеделник вечерта.

Най-пострадал

се оказа

министърът на

околната среда

Майкъл Гоув,

който бе сред сериозните претенденти за поста. Очакваше се той отново да бъде спирачка на бившия външен министър Борис Джонсън, както стори през 2016 г. Тогава влиятелният в средите на консерваторите Гоув го излъга, че ще го подкрепи, и се кандидатира сам, което доведе до компромисното избиране на Тереза Мей. 

Майкъл Гоув
Майкъл Гоув

Сега екоминистърът не скри своите амбиции, но пък позициите му бяха сериозно разклатени от биографична книга, която разказва как на младини приемал кокаин. Политикът обясни, че това се е случило само няколко пъти преди 20 г., когато е стартирала кариерата му на журналист. Смята го за грешка и помоли съпартийците си да не го декласират заради това.

Разкритието обаче повдигна въпроса дали въобще може да се вярва на Гоув, тъй като бе извадена и негова статия в “Таймс” от 1999 г ., в която се обявява за по-строги наказания за употреба на наркотици, при положение че самият той по това време е прибягвал до тях. Във Великобритания кокаинът се смята за един от най-опасните и се наказва с лишаване от свобода. Имах късмет, че не отидох в затвора, но това беше голяма грешка, каза Гоув, който през 2015 и 2016 г. бе и правосъден министър.

Затова и някои негови съпартийци го обвиниха в лицемерие, което не подхожда на човек, желаещ да стане британски министър-председател. Други обаче решиха, че той е

постъпил

достойно,

признавайки

младежкото си

прегрешение,

което други политици не са посмели да направят, макар и за тях през годините да са се появявали информации. Британският вестник “Метро” изчисли, че 8 от общо 10 кандидати за лидер на консерваторите са използвали наркотици в миналото. 

Котаракът Лари чака пред Даунинг стрийт 10 кого ще изберат за премиер.
Котаракът Лари чака пред Даунинг стрийт 10 кого ще изберат за премиер.

Смятаният за фаворит Борис Джонсън на няколко пъти по време на политическата си кариера е питан дали е използвал дрога като студент в Оксфорд, след като е членувал в някои клубове там, известни с шумните си купони. Той обаче винаги е отговарял уклончиво. Преди години по време на телевизионно шоу сподели, че са му предлагали опиати, но май не е взел. “Мисля, че веднъж ми дадоха кокаин, но аз кихнах и той не влезе в носа ми. Всъщност

вероятно съм

смъркал пудра

захар”,

разказа тогава той. 

Външният министър Джереми Хънт
Външният министър Джереми Хънт

Външният министър Джереми Хънт, който може да се окаже единственият, способен да спре Джонсън за премиерския пост след лошия старт на кампанията на Гоув, заяви пред “Таймс”, че е пил млечна напитка с канабис, докато обикалял с раница Индия в младежките си години.

Министърът на международното развитие Рори Стюарт се извини, че е

пушил опиум

по време на

сватба в Иран

преди 15 години. 

Рори Стюарт пристига на Даунинг стрийт 10.
Рори Стюарт пристига на Даунинг стрийт 10.

В отбора на пушилите трева се наредиха бившият представител на правителството в парламента Андреа Ледсъм и ексминистърът на заетостта Естър Маквей, която хвърли бомба с идеята си да прекрати парламентарната сесия, като стане премиер, за да гарантира излизането на Великобритания от ЕС до края на октомври, ако депутатите продължават да не намират решение как това да се случи. 

Андреа Ледсъм
Андреа Ледсъм
 
Естър Маквей
Естър Маквей

Използвалият канабис в миналото бивш министър за Брекзит Доминик Рааб пък изрази надежда, че живее в общество, което дава втори шанс на хората. И ако съдим по първото гласуване в Консервативната партия на кандидатурите за лидерския пост, това, изглежда, е така.

Доминик Рааб
Доминик Рааб
Нито един от претендентите не отпадна. Оттегли се само депутатът Сам Джима, който единствен се обяви за нов референдум за Брекзит, но не успя да събере достатъчно подкрепа.  

На 13 юни ще има ново гласуване, а след това и

още няколко

тура, докато

останат само

2-ма претенденти

Балотажът между тях ще бъде определен от 160 000 партийни членове през юли. Според букмейкърите засега Борис Джонсън е сигурен фаворит за премиерския пост, но не са изключени и изненади. Първата дори вече е факт. Основният му конкурент ще е външният министър Джереми Хънт, а отстреляният Гоув ще играе ролята на дразнител. Той даже вече направи своята премиера, като заяви, че партийният лидер трябва да бъде някой, който е пробван в огъня на боя, а не който се е крил в своя бункер, визирайки Джонсън.

Известният с хапливия си език бивш външен министър води абсолютно различна кампания от конкурентите си. Той излага тезите си само чрез статии, не дава интервюта на живо и не участва в дебати с останалите. Държи се като човек, който добре преценява ходовете си, за да не сбърка. И въпреки това вече успя да възмути доста хора с идеите си. Борис Джонсън обеща да намали данъците на хората с високи доходи, които печелят над 50 000 паунда годишно, срещу което се обявиха всички други кандидати, а опозицията дори го нарече цинизъм на фона на недостига на средства за социални дейности и образование. Каза, че

ако стане

премиер, няма

да плати 39

млрд. паунда

на ЕС

за излизането на Великобритания от съюза, докато няма яснота какви ще бъдат по-нататъшните отношения между Лондон и Брюксел. Френският президент Еманюел Макрон обаче го предупреди, че това е много рискован ход и заплашва Обединеното кралство с хаос.

Затова не е изключено колкото и разпознаваем да е в средите на консерваторите Джонсън, те отново да не заложат на него, а да търсят някой по-компромисен лидер. Според шотландските консерватори това може да е вътрешният министър Саджид Джавид, който освен от техния лидер бе подкрепен публично и от двама свои колеги от правителството.

Саджид Джавид
Саджид Джавид
Той може да няма дълъг политически опит като Мей и да не е добър оратор като Джонсън и Гоув, но пък се смята, че има визия как да обедини разделена Великобритания, след като е израснал в бедно семейство на имигранти от Пакистан и е зарязал банкова кариера, за да служи на страната. А и Джавид е сред малцината отказали да опитат наркотици. По думите му единствените негови пороци са да яде люта храна от популярна верига за бързо хранене и да пали по цигара понякога.