Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да свържем мозъка с компютър? Още няколко месеца! Изследователската агенция на Пентагона DARPA и военните първи ще се възползват от новите невронни компютри.

Разработките на Елън Мъск и изследователската агенция на Пентагона DARPA са засекретeни

Помните ли как изглеждаше първият компютър на Джон Атанасов или първият „Правец“, който дори нямаше дисково записващо устройство? 80 години след първата сметачна машина на Атанасов човечеството вече с нетърпение очаква невронния компютър.

Днес дори най-модерните смартфони се превръщат в голямо разочарование, защото имат един огромен недостатък. Те не са свързани с нашия мозък и все още трябва да използваме ръцете и очите си, за да комуникираме. Бавно и досадно.

Да не говорим, че чрез зрението информацията постъпва в ума ни на малки порции. А ако това става с флашка или харддиск, свързани директно с мозъка? Няколко компании са в ожесточена надпревара кой пръв ще представи невронния компютър, който ще свърже машината с човешкия ум.

И ако до вчера това бе любима тема за фантастите, днес Илон Мъск уверява, че съвсем скоро ще ни изненада с разработката на компанията си Neuralink.

Всичко за секретните проекти на най-напредналите в тази област, четете в новия брой на списание "Космос".