Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проектът за устройствен план на Борисовата градина предвижда възстановяване в автентичния му вид на езерото “Ариана”.  СНИМКА: “24 ЧАСА”
Проектът за устройствен план на Борисовата градина предвижда възстановяване в автентичния му вид на езерото “Ариана”. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Вместо атракционно влакче - линеен парк край старата жп линия

Идеята за Климатично училище отпада

В последните дни видях множество манипулации, спекулации и откровени лъжи, включително и твърдения за мое мнение. Прочетох, че проектът за устройствен план на Борисовата градина е одобрен от мен. Няма такова нещо! Когато става дума за сериозни обекти, няма място за политическо заиграване.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на първото публично представяне на проекта за устройствен план на най-големия софийски парк. То се проведе в сряда вечерта в УАСГ.

Фандъкова обясни пред стотиците граждани, че е дошла на обсъждането, “защото приемането на плана на Борисовата градина е един от най-ключовите въпроси за нашия град”. Тя се опита да успокои хората, че това е началният етап на процедурата, следват обсъждане, приемане на предложения, анализ на постъпилите идеи, преработка и чак след това ще се премине към приемане на плана.

Фандъкова цитира решението на СОС и на комисията, избрала “Ковачев архитекти” през 2015 г. да изработи плана, според които “в парка не се допуска ново строителство, а

в резерватната

част се допуска

само

реставрационна

и консервационна намеса”.

Самата тя ще внесе предложения не само като кмет, но и като гражданин.

“Ще внеса предложение да не се възстановява Климатичното училище. Конната база и обектите на “Спортна София” трябва да се запазят. Няма логика да се мести, да се разрушава и да се строи на друго място. Вместо пускане на атракционен влак на мястото на старата жп линия предлагам да се направи линеен парк с пешеходна и велосипедна свързаност. Не смятам, че е нужно да се прави и специална алея към езерото с лилиите”, обясни Фандъкова.

Че в парка няма да се допусне ново строителство, увери и арх. Ковачев. Той обясни, че ще се съобрази с исканията на столичния кмет.

Ковачев посочи, че стадионите в парка могат да бъдат реновирани, но без да се разширяват на нови територии и призова собствениците им да внесат предложения, които да дават идеи и за решаване на проблема с достъпа до тях.

Проектът предвижда да се премахне автокъща “Капитолия” и там да се изгради подземен паркинг, а теренът да се върне към парка с подходяща растителност. От “Спаси София” обаче изчислиха, че в проекта се предвиждат паркинги с общо 1000 места.

Иначе арх. Ковачев изрази готовност

да се откаже и от

идеята в парка

да има музей за

зелената памет

на града.

Той призова общината да върне колкото се може повече от собствеността на терените в парка, които са частни, за да може отново да заработят къпалнята “Мария Луиза” и Летният театър.

Сред идеите на представянето бяха за възстановяване на колодрума и за премахване на предвидените пешеходни тунели и надлези - един от тях трябва да е от метростанция “Васил Левски” до строителния техникум.

Общинският съветник Воислав Тодоров пък ще внесе предложение в плана

да влязат

териториите на

“Софияленд”

и до болница “Токуда”.

До 19 юни ще се приемат предложения и възражения по плана, а следващото обсъждане ще е на 26 юни.

90 000 подписа в подкрепа за нов стадион на ЦСКА

90 000 подписа в подкрепа за построяването на нов стадион на ЦСКА в Борисовата градина на мястото на сегашния “Българска армия” са събрани за по-малко от месец. Това стана ясно по време на първото обществено обсъждане на проекта на подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, който засяга и намерението на “червените” за изграждането на ново съоръжение. Адвокат Станислав Трендафилов бе представител на собствениците на ЦСКА по време на обсъждането и категорично се противопостави на частта в ПУП, отнасяща се до стадионите.

“Държим на изграждането на нов модерен стадион в чашата на съществуващото съоръжение от 1967 г. Няма да падне нито едно дърво, ако се изгради. Нашият собственик е сериозен природолюбител и опазва дърветата”, категоричен бе Трендафилов и подчерта, че същото становище застъпва и държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта.

“За 20-ина дни са събрани 90 000 подписа в подкрепа за строеж на нов стадион в Борисовата градина”, разкри адвокатът.

ОТ ЦСКА досега са представили три варианта за нов стадион, като строителството трябва да започне през зимата.