Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малчуганите под 5-годишна възраст не бива да бъдат оставяни пред екран за повече от час на ден, настояват специалисти от Световната здравна организация. И обясняват, че облъчването от смартфони, компютри и телевизори може да провокира хиперактивност, проблеми с очите, забавяне на развитието и дори мозъчни увреждания.

Според най-новите препоръки на СЗО трябва максимално да се ограничава времето, което децата прекарват пред какъвто и да е екран. Учените са категорични, че е важно родителите да разберат, че се смятат общите часове, в които са пред смартфон, телевизор или компютър. За деца под 1 година изобщо не се препоръчва да се подлагат на облъчване, а за тези между 1 и 5 години е определен лимит от 1 час на ден.

Специалистите уточняват, че повечето време пред екран влияе силно на малките деца и води до проблеми със съня, невъзможност за съсредоточаване, хиперактивност, наднормено тегло, дори мозъчни проблеми. От СЗО обясняват, че екраните имат въздействие върху очите, мозъка, сърцето, дори кожата. Учените настояват, че за сметка на това е добре да се увеличи времето на физически занимания, разходки, игри на открито. От организацията напомнят, че броят на децата, страдащи от затлъстяване,

се е увеличил

почти десет пъти

за последните

40 години,

а опасното наднормено тегло е една от основните причини за диабет, сърдечносъдови проблеми и смърт.

Кардиолози подчертават, че почти 40% от подрастващите са с нестабилни стойности на артериалното налягане – ту високо, ту ниско. Според специалистите причината за това е именно прекалено многото време, което подрастващите прекарват пред таблет или смартфон. Лекари алармират, че вече се срещат и случаи на инфаркт при пациенти на 14-15 години. Явлението е рядко, но отново се свързва с прекаленото стоене пред компютър и телевизор, като към това се добавят заседяването и неправилното хранене, както и пушенето в ранна възраст.

Още през 2016 г. д-р Никълъс Кардарас алармира за проблема в книгата си „Облъчените деца: как екраните ги превръщат в дигитални наркомани“. Той сравнява последиците от дългото стоене пред смартфони и таблети с кокаин и подчертава, че дигиталната пристрастеност е много по-висок рисков фактор за съвременните деца.

Неговите препоръки са дори по-ограничаващи. Според д-р Кардарас таблети и смартфони не бива да се дават на деца под двегодишна възраст дори за кратък период, а за тези на 3-4 години времето за игра да се ограничи до 10-15 минути на ден, по възможност не наведнъж. За по-големите (5-9 години) докторът позволява не повече от половин час стоене пред екрана.