Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Найденов КАДЪР: БНТ
Ангел Найденов КАДЪР: БНТ

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов за пореден път подкрепи сделката за закупуването на американски изтребители F-16. Пред БНТ той коментира разликата в американската оферта и българските възможности за заплащане. Според него тя може да бъде обрана при последващи преговори между двете страни. Найденов коментира и ситуацията в левицата. Той видя известна театралност в подадената от Корнелия Нинова оставка.

Ангел Найденов подчерта, че БСП не се е обявявала против конкретен тип боен самолет.

"Въпросът опираше до сумата, която трябваше да бъде заделена за реализация на проекта и до преценка на необходимостта. Без да се спори по същество за необходимостта от модернизация на българската армия. Но различни мнения в БСП. Моето мнение е достатъчно ясно заявено. То почива, както на експертните мнения, така и на информацията, която имах и имам като министър и бивш министър на отбраната. Разбира се - на преценка на необходимостта от бойни способности за българските военновъздушни сили" , каза Найденов.

На въпрос защо F-16 е добрият избор, Найденов заяви, че защото предлага пълен пакет от бойни способности - без скрити разходи, без необходимост от лицензиране от трети страни и без допълнителни такси.

Найденов поясни в какъв точно етап на реализацията на сделката се намираме.

"Имаме уведомление, стартиране на процедурата за "мълчаливо съгласие" - време, в което членовете на Конгреса имат възможността да се запознаят с параметрите на сделката и ако преценят могат да възразят в случай на несъответствие според тях с интересите на САЩ или заявените количества боекомплекти. Това време е 15 дни. След което трябва да се получи отговор от американска страна, което да съдържа проект на договор. И в рамките на 60 дни отново може да се преговаря между двете страни за конкретните параметри.

Найденов уточни и от къде спрямо първоначалната цена, която е заявена в офертата - малко над 2 млрд. лева изведнъж се появяват 923 милиона допълнителни средства.

"Всъщност става дума за една пакетна цена, която съдържа първоначалната оферта и известен финансов буфер - сума, която да поеме евентуално увеличение на част от боеприпасите и съответно въоръжението, ако има такова увеличение в периода на договаряне и да бъде своеобразен финансов таван, който да изключва по-нататъшна необходимост от ново уведомление, нови процедури и т.н" , каза Найденов.

Който смята сделката да придобиване на бойните самолети Ф-16 Блок 70 за добра, е оптимист в този период от преговорите, каза той и допълни, че пакетът, който България е заявила, е добър пакет.

По отношение на загубата на БСП на евровота - Найденов заяви, че партията е загубила, защото е била сгрешена кампанията и посланията. Подменен е бил необходимият дебат по отношение на големите теми и проблеми за бъдещето на ЕС, имало е неспособност да се защити предизборната платформа на БСП.

"Ако щете - абсурдната персонална битка на Корнелия Нинова със Сергей Станишев и то на два пъти. За мен в това изброяване трябва да поставя и абсолютно погрешното политическо решение за напускане на парламента и близо 4 месеца отсъствие от парламента. Когато се взимаше решението не беше казана и дума за резултатите от това напускане. И не на последно място стои причината, свързана с известна подмяна на идентичността на БСП.

Оставката на Корнелия Нинова беше логично следствие. Аз намирам известна театралност в подаването на оставката на Корнелия Нинова и я разглеждам като един своеобразен опит за последващо оцеляване", допълни Найденов.