Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕМИЛ КОШЛУКОВ
ЕМИЛ КОШЛУКОВ

Осем мъже ще се състезават

за директорското кресло

Къци Вапцаров - водещият на телевизионното “Супершоу Невада”, е най-интересната изненада на предстоящия конкурс за генерален директор на БНТ.

В него ще се състезават осем мъже, които подадоха документи до 17 ч на 3 юни, когато приключи крайният срок. Сред кандидатите са още Емил Кошлуков, Сашо Диков, спортният журналист Сашо Йовков и репортерът Стоил Рошкев - и двамата участвали и на предишния конкурс, Никола Тодоров, Явор Симов и Радостслав Главчев, който кандидатства неизменно през последните 20-ина години.

Най-очаквана беше

заявката на

Емил Кошлуков,

който в момента временно ръководи обществената телевизия. Той беше сред фаворитите на последния конкурс през 2017 г., но тогава Съветът за електронни медии се усъмни дали действително има пълни 5 години управленски стаж в електронни медии. Такова е изискването по Закона за радиото и телевизията за директорското място. През последните две години той е програмен шеф на БНТ1, така че казусът очевидно ще отпадне.

“Реших да

се пробвам

През годините съм ръководил доста големи медийни предприятия”, каза популярният шоумен Къци Вапцаров пред “24 часа”. Той завършва актьорско майсторство за куклен театър, но по-късно се дипломира в НАТФИЗ и като филмов режисьор. Телевизионната му дейност е изключително популярна със “Супершоу Невада” и дългогодишното “Риск печели, риск губи”, на което е водещ и продуцент. Продуцира още забавните предавания “Кой е по-по-най”, “Горчиво” и “Любовни игри”.

КЪЦИ ВАПЦАРОВ
КЪЦИ ВАПЦАРОВ

Заедно с него ще се яви и астралният му близнак Сашо Диков. Двамата са родени на 25 юли.

Диков е единственият, който обяви публично намерението си още на 20 май. “БНТ заслужава по-добра съдба. Тя има канска нужда да работи без поръчки, професионално и честно и да е само в полза на зрителя” - така обясни популярният журналист мотивите си да се включи в състезанието.

Явор Симов пък допреди година беше репортер в БНТ и отразяваше съдебно-криминалната тематика. Днес е началник-отдел “Обществени поръчки” в обществената телевизия.

До 25 юни трябва да бъдат оповестени кандидатите, допуснати да продължат в конкурса. Това е първото пресяване, което се прави от СЕМ само по документи.

Има и втори избор, в който до 1 юли съветът трябва да реши

кои кандидати ще

бъдат допуснати

до изслушване

При него се разглеждат и концепциите на участниците в конкурса.

Одобрените кандидати ще се явят да защитят идеите си за развитие на обществената телевизия пред СЕМ на 3 и 4 юли.

На 5 юли новият генерален директор на БНТ ще бъде обявен. Конкурсът за шеф на БНТ на практика се прави година по-рано, тъй като мандатът на Константин Каменаров бе прекратен предсрочно през април, след като той бе осъден заради шофиране при употреба на алкохол. Редовният му мандат трябваше да приключи през август 2020 г.

Временно постът беше поет от Емил Кошлуков. При подобен казус СЕМ разполага с 3 месеца по закон, за да обяви нов конкурс за генерален директор.

Направи го по-бързо и сега ще избира шефове и на двете обществени медии - БНР и БНТ, през една седмица.

Шестимата кандидати да ръководят БНР станаха ясни на 27 май, а победителят в конкурса ще се обяви на 28 юни. За поста се състезават сегашният шеф Александър Велев, Валерий Тодоров, спортният журналист Светослав Костов, Митко Димитров, Даниела Манолова, отговорен редактор в програма “Христо Ботев”, и Анета Милкова.

САШО ДИКОВ
САШО ДИКОВ