Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЕЙКА: Тодор Колев беше изместен от титулярното нападение на “Левски” от Демба-Нирен.
ПЕЙКА: Тодор Колев беше изместен от титулярното нападение на “Левски” от Демба-Нирен.

 

 

 

Пренебрежението към българските нападатели в "А" група стигна скандални граници, оплакаха се потърпевши футболисти.
Родните таланти в атака бяха тотално зачеркнати за сметка на скъпоструващи и ялови чужденци.
Единственото изключение е звездата на "Левски" Гара Дембеле, който е признат от българи и легионери за топголмайстора на първенството със своите 16 попадения от 12 мача в елитната група.

"Повечето чужденци нямат нужната класа, но въпреки това им дават прекалено много шансове - споделя дългогодишният нападател на "Левски" и "Славия" Тодор Колев. - За да бъдат привличани и пускани в нашето първенство, те трябва да са поне с едно ниво над нас. Няма спор, че има и добри чужденци. Вижте как Гара Дембеле вкарва и заслужено играе. Но той е изключение."
С привличането на Базил де Карвальо "Левски" опита да офор­ми нападателно трио от легионери.

Сенегалецът се контузи

и ще бъде върнат на "Локо" (Пд). В противен случай той щеше да замени отдясно младия талант Дани Младенов. Треньорът Ясен Петров намекна, че трансферите в клуба не са приключили и най-вероятно ще се търси нов чужденец на този пост. Вляво вече от доста време неизменен титуляр е Жоазиньо, който се е разписал само два пъти в 15 мача. Безспорен титулярен таран е Гара Дембеле.
Много по-грозна е ситуацията в ЦСКА, където триото нападатели се скъсва да пропуска.
Скъпоструващите Мишел Платини, Грегори Нелсън и Килиън Шеридън
имат сериозни проблеми
с българските защитници. Те са вкарали общо четири гола за целия полусезон. За сравнение единственият българин, който успява да ги измести в нападението на "армейците" - Спас Делев, сам е нанизал пет попадения.
Нелсън не е успял да се разпише в десет мача с екипа на "червените". Платини е с един гол за 640 минути на терена. Шеридън е най-добре - с три попадения в девет мача.

"Дават се много пари за подобни чужденци - обяснява Тодор Колев неистовото желание на треньори и собственици да налагат чужденците за титуляри. - Затова тях ги слагат титуляри. Чужденците правят проблеми. Започват да вдигат скандали, когато им забавят парите с месец. Скатават се, не тренират и
симулират контузии

Още една

любопитна статистика

показва, че въпреки многото легионери в "А" група, трима от първите четирима стрелци в листата на голмайсторите са българи. Изключение прави Дембеле, който е едноличен лидер.
След него се нареждат бившият голмайстор на елитния ни шампионат Цветан Генков с 11 гола в 13 мача, екснационалът от "Локо" (Пд) Здравко Лазаров с 10 попадения в 15 двубоя и славистът Николай Божов с 9 точни изстрела в мрежата от 14 срещи.
"Преди години, когато играех в "Левски" и бях в отлична форма, на "Герена" дойде Ниогу Демба-Нерен - припомня собствения си опит Тодор Колев, който има
77 гола
в "А" група. - Не ме пускаха да играя. Заковаха ме на пейката, а Демба-Нерен с нищо не превъзхождаше."
Шампионите от "Литекс" залагат на най-добрите родни стрелци. Дълги години Ивелин Попов беше неизменна част от нападението на "оранжевите". След трансфера на Попето в Турция за неговото място се бориха Христо Янев и Светльо Тодоров.


Мартин Камбуров: Ако не вкарвах в ЦСКА, щяха да ме застрелят

Трикратният голмайстор на "А" група Мартин Камбуров никога в своята кариера не е играл за грандовете "Левски", ЦСКА или "Литекс". Той е печелил титлата на България с "Локомотив" (Пд), а в момента е футболист на китайския "Далиен".

- Г-н Камбуров, защо се пренебрегват българските голмайстори за сметка на чужденците?
- В цял свят залагат на чуждестранните нападатели. Те са по-добри от местните момчета. Не мога да кажа, че съм бил пренебрегван. По времето на Георги Илиев в "Локомотив" (Пд) имаше пари за чужденци, но играех титуляр и вкарвах доста. В "Локомотив" (Сф) също нямах проблеми. В България повечето чужденци не са добре платени. Идват основно със свободни трансфери. Собствениците предпочитат да вземат подобен играч, вместо да плащат за качествен българин. Има и изключения като Гара Дембеле, който си заслужава парите с вкараните голове.
- Топнападателите на ЦСКА като Шеридън, Платини и Нелсън са доста ялови. Защо въпреки това се налагат?
- Шеридън и Платини са добри футболисти. Не трябва да виним само тях. Ако ЦСКА играеше добре, те щяха да вкарват. Друг е моментът, че ако бях на тяхното място или друг български колега и не вкарвахме, сигурно щяха да ни застрелят.
- Чужденците у нас са доста разглезени, недисциплинирани, правят бойкоти. Това не довежда ли до проблеми в съблекалнята?
- В чужбина се чувствам по същия начин както футболистите от други страни в България. Не ми е приятно, когато не ми плащат задълженията по договор. Всеки играе за пари. Нормално е да си търсят полагащото.
- Какво се случва с вас в Китай?
- Първенството свърши. Вкарах 7 гола за 12-13 мача. Ръководството остана доволно. Ще играя и през новия сезон. Сега сме във фаза подготовка. Започваме мачовете през април. Целта е да влезем в четворката, което ще ни позволи да играем в Азиатската шампионска лига. Успях да се адаптирам.
- Какво се случи в края на миналия сезон с "Локо" (Сф)? Борихте се за титлата, а накрая пропуснахте европейските турнири?
- Проблемите са комплексни. Имаше забавяния на плащанията от ръководството. Не бяхме в оптимална форма. Пропуснах да вкарам решаващи голове в последните срещи. От сигурни участници в евротурнирите останахме извън тях. Николай Гигов най-много заслужаваше да види отбора в Европа, защото от доста години налива пари.



"Черноморец" отсвири нашите

"Черноморец" също заложи основно на чуждестранни варианти в нападение по времето на бившия наставник Красимир Балъков.
Магическият халф въртеше всеки сезон различни варианти в атака. Най-дълго се задържа аржентинецът Адриан Фернандес. Южноамериканецът отбеляза едва три попадения в 15 мача през есента. Неговият партньор в атака - Муса Койта, беше с подобни показатели - 2 гола в 10 срещи.
Най-големи критики в тима на "акулите" отнасяха именно нападателите заради слабата резултатност и многото пропуски.


Юношите под наем

Атакуващите футболисти, които излизат от школите на грандовете "Левски" и ЦСКА, са пращани за обиграване в други клубове.
Причината е, че талантите нямат никакъв шанс да попаднат в титулярния състав заради многобройните легионери.
Исмаил Иса от "Левски" показа своите качества при престоя си в слабака "Локомотив" (Мездра) през миналия сезон. Нападателят вкара 10 попадения за опашкаря и беше върнат на "Герена". Друг играч от школата на "сините" - Атанас Чипилов, е лидер в тима на "Монтана" с 4 гола и 3 асистенции.


Муши ненужен

Талантливият нападател на ЦСКА Муши Саидходжа се оказа ненужен в плановете на старши треньора Милен Радуканов и не започна подготовка с "червените".
Той беше принуден да си търси отбор, след като бе забит на пейката през полусезона. Пловдивчанинът в момента е в чужбина, където си търси отбор.
24-годишният юноша на "Ботев" беше привлечен през зимата на сезон 2008-09. Тогава той вкара 7 попадения за 13 мача през пролетта, което е доста по-добро съотношение от процента на настоящите легионери.
Килиън Шеридън
Килиън Шеридън
Мишел Платини
Мишел Платини
Гара Дембеле
Гара Дембеле
Мартин Камбуров
Мартин Камбуров
Адриан Фернандес
Адриан Фернандес
Грегъри Нелсън
Грегъри Нелсън
Исмаил Иса
Исмаил Иса
Муши Саидходжа
Муши Саидходжа