Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от авторитетните агенции - S&P Global Ratings, потвърди рейтинга на България преди ден и той е BBB-/A-3' с положителна перспектива Според обобщената оценка на S&P фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни независимо от структурните ограничения в дългосрочен план.

Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към валутен механизъм II (чакалнята на еврото - бел. ред.) през следващите 12 месеца.

Потвърдената оценка поставя България само на крачка от най-добрите държави, тъй като следващо повишение означава рейтинг А, който се присъжда на най-стабилните и сигурни икономики. Сегашният рейтинг означава, че във всеки сектор на икономиката можем да очакваме интерес и от големи институционални инвеститори, тъй като някои правителства забраняват, а други не препоръчват на техни компании да инвестират в държави с неинвестиционен рейтинг. Насърчаването на икономическия ръст чрез привличане на инвеститори създава нови работни места, което води до увеличение на доходите.

Оценката е и сигнал към Брюксел, който е особено важен за членството ни във валутния механизъм и за изпълнението на критериите, които ЕК следи, за да допусне държава в еврозоната.

Особено важна е оценката на финансовата стабилност, нивото на кредитиране, нивото на лихви и бюджетните дефицити.

Друго положително следствие е, че колкото по-висок е рейтингът на страната, толкова по-малка ще е рисковата премия. Това означава, че банки и финансови институции ще ползват ресурс, който дава потенциал да намаляват лихвите и по кредитите.

Кредитните рейтинги са оценка за стабилността и възможността за обслужване на дългове. Най-общо те се използват от инвеститорите при съставянето на бизнес плановете им като един от водещите показатели.

Рейтинговите услуги се извършват от специализирани агенции, които оценяват държави, корпорации, банки, финансови институции, както и ценните книжа или други задължения, които държавите или институциите издават. Оценките включват букви, цифри и идентификатори. (Какво означават те - виж таблицата.)

В практиката на агенциите са въведени условно “инвестиционен” и “спекулативен” клас рейтинги, които не са пазарни становища. Агенциите се застраховат, като предупреждават, че те не дават препоръка или гаранция за инвестиционни цели. Най-общо категориите от инвестиционен клас “AAA” до “BBB” показват нисък до умерен риск, докато от “BB” до “D” са рискови.