Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КВАРТИРА: В този блок в ж.к. "Люлин" би трябвало да е бил офисът на фирмата, спечелила половин милион.
КВАРТИРА: В този блок в ж.к. "Люлин" би трябвало да е бил офисът на фирмата, спечелила половин милион.

 

 Фирма печели поръчка за 578 хил. лв. от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и я изпълнява само за три дни. С част от огромната сума е платено написването на Етичен кодекс от 7 страници и подобряването на процедурите и наръчниците в агенция САПАРД. Парите на данъкоплатците отиват в неизвестната фирма "Ийстлофърм" ООД. След банковия превод митичните й собственици я прехвърлят на търговец от Видин. Година и половина след скандалната поръчка в. "168 часа" се опита да намери някаква следа от получателите на бюджетните пари. Случаят е част от мащабно разследване на злоупотреби за близо 3 млн.лв. и нарушения на Закона за обществените поръчки в ДФЗ. В момента то е във фаза на досъдебно производство.

Най-скандалната поръчка

е грабната от "Ийстлофърм" ООД. Тя е за създаване на етична инфраструктура във фонда, каквото и да значи това. Фирмата печели 578 хил. лв. в конкуренция само с още една и фондация, предлагайки най-ниска цена.
Договорите с "Ийстлофърм" са сключени на 29 август. "Ийстлофърм" трябва да създаде етичен кодекс и обучения на служители за 230 000 лв. без ДДС. Също така тя трябва да подобри процедурите и наръчниците в агенция САПАРД за 258 000 без ДДС. Странно е, че и двата договора са с крайна дата 31 август или 3 дни след подписване на договорите. Още по-парадоксално е, че според единия от тях, "Ийстлофърм" трябва да свърши куп дейности в рамките на въпросните три дни. Освен етичния кодекс дружеството ще разработи мерки срещу конфликта на интереси, ще напише правила за вътрешна организация на работния процес, трейнинг програми и материали, както и ще организира обучение за борба с измамите на 60 служители от фонда. Ийстлофърм прави и ръководство за оценка на риска и контролни листа за докладване на измами и др.
Само месец по-късно, след като е отчела дейност и прибрала парите, "Ийстлофърм"

променя собствеността си


Всякакви опити на в."168 часа" да открие бившите собственици, получили солидните обществени поръчки, удариха на камък. На телефона, посочен в документите на за връзка с фирмата, се включва факс.
Не е ясно защо фирмата, без какъвто и да било опит в обществени поръчки, до момента е поканена. Като лице за контакт в документа е посочен Константин Паликарски, по това време заместник-шеф на ДФЗ и ръководител на програма САПАРД. Това се случва в момент, когато сътрудничката на Паликарски - Калина Илиева започва кореспонденцията с ОЛАФ, и редица български фирми попадат в т.нар. "черни списъци" за нередности и измами. Двамата не бяха открити за коментар.

 

Етичен кодекс от 7 страници

"Ийстлофърм" разработва етичен кодекс за служителите на фонда, който е от седем страници. За целта фирмата прибира 65 000 лв. или 9300 лв. на страница. За целта са изписани клишета от сорта, че служителят трябва да противодейства на корупционни прояви в ДФЗ, както и да поставя интересите на фонда над своите. Той не трябва да използва служебното си положение в свой или чужд интерес. На чиновниците е забранено да допускат финансова зависимост или друга обвързаност от външни лица и организации. Те нямат право да искат и приемат услуги, да получават подаръци или облаги в знак на благодарност за работата си, предметни или парични дарения. Не се допуска също да приемат културни или други развлечения за тях и семействата им. Нямат право на почерпки в заведения, както и на пътувания даром. Служителят трябва да бъде коректен към гражданите и колегите си и да се съобразява с правото им на личен живот.
"Ийстлофърм" разработва и текстове за конфликта на интереси, въпреки че законът за това е приет няколко месеца по-късно през 2009 г. Оказва се, че поръчката за солидната сума е отчасти за архив, тъй като законът въвежда нови норми.

ФАКТОР: Константин Паликарски е бил лицето за кантакт по странния договор за етичния кодекс.
ФАКТОР: Константин Паликарски е бил лицето за кантакт по странния договор за етичния кодекс.