Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Накратко и набързо.

Човекът има две политически потребности, които не бива да се пренебрегват: потребност от лидерство и от политическо представителство.

1. Ние сме общност. Вярно е, че с новите информационни технологии светът стана плосък, но общността има потребност от водач и това се изживява като индивидуална потребност. Водачът трябва да бъде като нас (като „мен и моите близки“), да знае накъде да води общността и да вдъхва доверие, че го може.

Препоръчвам на претендиращите за лидери да застанат в поза лотос и да медитират върху непринудения израз на Борисов - „и аз съм прост и вие сте прости“. А ако смятате, че в семейната история на мнозинството днешни(!) българи не присъства „филията с мас“, вие сте в заблуда. И не бива да се забравя „действащия човек“. Само празния човек не е зает. Всеки друг се труди и тича по задачите...

Как се измества водач, който е непринуден, „прост“, като дете е ял „филия с мас“ и непрекъснато е зает с работа за държавата?

С ново послание? С красива реч? Или може би като започнеш да го ругаеш?.. Не зная.

2. Потребността от политическо представителство е потребност от участие в политическия живот. Индивидът се идентифицира със „своята“ партия и така присъства в политическата игра. Той има усещането, че е вътре. Него го има!

Преди много години се извинявам на активист на нашата партия, че е на последно място в листата за общински съветници в неголям град. Средна възраст, инженер. Културен човек. Той ме изслуша и реагира, точно така, както го казвам: за какво ми се извиняваш? Всички в града видяха, че съм уважаван човек. Името ми е до имената на най-авторитетните хора. Написано е! Не искам името ми да го има само на некролог!..

Има хора, които самостоятелно, реално или ментално, участват в социалната игра (или тя не ги интересува), те са безразлични към представителството... Не говоря за тях.

Казват - „Да се създаде алтернатива на ГЕРБ!“. Това ще рече, създаване на партия, която ще предизвиква усещането за политическо представителство на същите тези, далеч над милион граждани, които са непринудени, „прости“, яли са „филия с мас“ и са постоянно заети.

Очевидно е, че за тези хора, съществуващите партии не са „техните“.

Мечтата ви е да разрушите ГЕРБ и да ги лишите от политическо представителство? Така ли?.. И защо?

.......

ГЕРБ са далеч от онова, което трябва да бъде българската управляваща партия. Времето се мени. След няколко години „филията с мас“ ще бъде анахронизъм. За това ще пиша друг ден. Надявам се, че Борисов ще провежда внимателна кадрова политика по подбор, отбор и развитие на политически кадри за ГЕРБ. Бъдещите лидери на ГЕРБ трябва да бъдат широко скроени, високо образовани водачи на променилата се, интегрирана с Европа и Света българска общност.