Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отдавна е известно, че на избори се обещава едно, а после се случва друго. Но евроизборите надминават всички очаквания. Ето 10 от големите парадокси на последните избори:

1. Не знам дали си спомняте, но гласуването в България от три години по закон е задължително. В резултат сега две трети от избирателите по списък са закононарушители, защото не гласуваха. Дали не е по-добре да се забрани гласуването със закон? Може би това ще събуди интереса?

2. За да не ни излага пред света, европейският депутат

трябва

да е високообразован,

но всъщност го избират по-необразованите слоеве от населението. Най-висока активност бе отбелязана в циганските махали и сред турското малцинство. В големите градове, където живеят високите интелектуалци, активността бе мизерна. Умният човек не гласува. Защо ли?

3. Избори, на които гласуват едва 2 милиона, се зачитат без никакви спорове и проблеми. Но референдум, на който гласуваха над 3,5 милиона, изобщо не се зачита. Нещо повече – какво се разбра напоследък, вместо да си намалят субсидиите, както поискаха над 2,5 милиона българи, партиите са си ги увеличили по втория начин!

4. Данните за избирателната активност са научна фантастика. В избирателните списъци на ЦИК има 6 355 633 души, но според НСИ (държавната статистика) гражданите над 18 години са 5 760 000. Това означава, че активността на референдума в края на 2016 г. всъщност е била над 60 процента. И никакви последици! Брюксел също се прави на ударен, а уж ни следи дали спазваме правилата на демокрацията.

5. На европейските избори през 2014 г. БСП взе едва 19 на сто от вота и вкара 4-ма евродепутати. Отчете си го като нормално и прати своя лидер в Брюксел. Днес БСП взе 24 процента и вкара 5-има евродепутати. Отчете си го като катастрофа и прати лидерката си на кино. След като тя собственоръчно извади партията от блатото.

6. Едни твърдят, че БСП е на 128 години, други – че е само на 29, но както е тръгнало, май ще слага край на земния си път. И активът, и елитът й са вплели здраво ръце, а избирателите нямат думата.

Има само едно лекарство

за тази онкология –

мажоритарните избори. Партията обаче твърдо застана против и сега сама си сърба попарата.

Нещата са прости – докато се гласува за партийни листи и листите ги пише върхушката, важни са интригите и вътрешните боричкания. Преференциите засилват вътрешния скандал десетократно. При мажоритарния вот борбите между елита се решават от широкия електорат и интригите минават на заден план. Но както казах, БСП сама си изхвърли лекарството през 2017 година и сега агонизира пред мисълта за местните избори наесен.

7. Населението живее с мисълта, че като избира между БСП и ГЕРБ, това е избор между две противоположни политики. Да, програмите им са доста различни. Но щом се съберат в Европарламента, те веднага правят широка коалиция. И Радан Кънев също отива там, при БСП и ГЕРБ.

8. Главният конкурент на Сергей Станишев за челото в листата на БСП бе Елена Йончева. Всъщност това бе и главната причина за скандала. Но двамата имат много общи спомени от дългогодишната си интимна дружба. И макар че днес са женени за други хора, със сигурност ще се разбират перфектно. Когато не светят прожекторите, Елена ще е по-близка до Сергей, отколкото бе до Корнелия.

Това впрочем напомня социалистите

във Франция

В един момент главният вътрешнопартиен конкурент на президента и лидер на социалистите Франсоа Оланд бе предишната партийна лидерка Сеголен Роаял, с която Оланд имаше дългогодишно съжителство и 4 общи деца. После уж бяха скарани, но заедно дадоха тласък на Макрон, за да съсипят соцпартията.

9. Ръководеният от Станишев интернационал – ПЕС (Партията на европейските социалисти), който в Европарламента се явява като Прогресивния алианс на социалиститите и демократите (S&D), претърпя ново застрахователно събитие. Мандатите му се свиха с още 40. В Германия социалистите се сринаха, във Франция направо изчезнаха. И въпреки това шефовете на ПЕС ликуват. Защо?

Ликуват, защото коалицията вече няма да е двойна, а тройна. Общите мандати на соцдемократите и ЕНП са се свили със 77 според последните данни в момента, в който пиша тези редове. Двете групи не правят мнозинство и ще им се наложи да привлекат Зелените, които вече имат 69 мандата. А социалистите по принцип са по-близки със Зелените. Заедно ще могат да наложат своите условия на главния си партньор, ЕНП, и да му вземат по-сладките постове.

Затова аз не бих се учудил да видя и Станишев на някой по-висок пост. Изглежда невероятно, но защо да не стане председател на ЕС?