Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

80 декара частна общинска собственост са продадени от община Божурище за общо 150 000-160 000 лв., при реална стойност 8 милиона лева. Това заяви в Божурище пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод акцията на специализираната прокуратура в местната община, предаде "Канал 3".

"Сред купувачите има и висш магистрат, следовател. КПКОНПИ, както винаги, се справиха с поставените задачи, слухът, че комисията е умряла, е преждевременен", обясни още Гешев.

Той поясни, че сигналът е подаден от председателя на общинския съвет на община Божурище. "Това е досъдебно производство под надзора на специализираната прокуратура, разследват следователи към следствения отдел на спецпрокуратурата, имаме съдействие на КПКОНПИ. Искам да изразя специални благодарности към тях, че, както винаги, се справиха с поставените задачи. Идеята или слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременна", изтъкна зам.-главният прокурор.

"Занимаваме се само с един случай, с такива доказателства разполагаме. За 4 имота частна общинска собственост, които са били предоставени от държавата, с манипулирани търгове са продадени 80 декара за 150 000-160 000 лева, докато пазарната цена е далеч по-висока. Всеки може да направи разлика между 160 000 и 8 милиона лева.

Купувачите са 4, от тях 3 търговски дружества, за едното е ясно, че бащата на кмета е бил пълномощник в един момент, има определени връзки с местната администрация. Четвъртият купувач е интересен - следовател от националната следствена служба, висш магистрат.

Ще бъдат извършени действия и в правомощията от КПКОНПИ. Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица, вероятно в следващите часове, както се развиват нещата, ще бъдат задържани по закона за МВР за 24 часа кметът, заместник кметът и още едно длъжностно лице от общината.

"Работи се по престъпления по служба, вкл. и документно престъпление", изтъкна Иван Гешев, като уточни, че евентуалните присъди може да са до 5 г. или над 5 г. лишаване от свобода.