Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пролетният базар на книгата е от 28 май до 2 юни в НДК. Не пропускайте и някои заглавия, носещи ни мъдрост.

„С мисълта за края“, Катрин Маникс

Катрин Маникс е отдала 30 години от живота си на грижата за хора, чиито дни са преброени. В своята спокойна, тиха и мъдра книга тя разказва докосващи истории от границата между живота и смъртта. Но това не са тъжни истории. С много съчувствие и разбиране авторката описва етапите, през които преминават повечето хора в края, и как те могат да бъдат съпроводени не с болка и отчаяние, а с грижа, обич и внимание. Тя се обръща към традициите, които векове наред са помагали на хората да си отидат, обградени от близките си, в мир и спокойствие, и обяснява как тази забравена мъдрост може да бъде приложена отново дори в нашето съвремие. Умирането е станало тема табу в нашата цивилизация, пише Маникс. Но единствено свалянето на това табу и опознаването му като процес, през който всеки неминуемо ще мине, може да ни помогне не само да се сбогуваме по подобаващ начин с хората, които обичаме, но и да се подготвим да си идем без страх, когато удари и нашият час.

„Краят е моето начало“, Тициано Терцани

Един дзен монах седи в тишината на своята килия. Взема четка и много съсредоточено рисува кръг, който го затваря. Това е последният жест на ръката му на тази земя. В края на дните си Тициано Терцани разказва на сина си Фолко за своето голямо житейско пътешествие и за това - какво е животът. Така в Орсиня, под едно дърво на две крачки от гомпата, неговата къщичка в тибетски стил, в прекрасно състояние на духа той говори за живота, преминал в пътуване из света в откриване на истината. И търсейки смисъла на толкова неща, които е направил, и на толкова хора, в които се е превръщал, преминава през големите страсти на своето време. Напомня на младите колко важни са фантазията, любопитството към различното и смелостта да се води свободен, истински живот, богат на приключения и любов.

„Нектар за душата: пътят на любовта“, Владимир Дубковски, Валерия Дубковска

Щастливи ли сме в семейния си живот? Хармонични ли са отношенията с любимия човек? Случайност ли са щастливите двойки, или са резултат от съвместни усилия? Окови ли е бракът, или семеен съюз? Всеки си е задавал подобни въпроси по различни поводи и в различни моменти от съвместния си живот. Да отговори на тези въпроси се е нагърбил семейният тандем Владимир и Валерия Дубковски, автори на бестселъра „Нектар за душата“. В своята нова книга, посветена на любовта, те ни помагат да подобрим отношенията, да преоткрием любовта към себе си и към своя партньор. Във времена, когато щастливите двойки са голяма рядкост на фона на масовите провали в любовта, авторите ни показват как да променим светогледа си, за да изградим пълноценна и трайна връзка. Тази книга не е само призив към божествена хармония в отношенията между мъжете и жените, но и конкретен практически пътеводител по пътя към любовта и щастливия съюз.