Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пролетният базар на книгата е от 28 май до 2 юни в НДК. Не пропускайте и някои класически заглавия.

„Ако се върна след смъртта“, Уолт Уитмaн

Големият американски поет Уолт Уитман (1819–1892) е роден в Хънтингтън, Лонг Айланд, в семейство на квакери – религиозната общност на пацифисти и борци против робството. Нарича себе си Космос и поезията му е стихия, която помита читателя. Хуманните принципи на сексуална и религиозна търпимост в поезията му надхвърлят границите на неговото време. Трийсет и шестгодишен, издава една-единствена стихосбирка, която преработва и допълва до самата си смърт: „Листа със стихове“ (Leaves of Grass). Десетки години превеждано буквално, това заглавие всъщност е тъкмо с този смисъл – оказа се, че Уитман нарича leaves страниците на книгите, а grass – „незначителните“ стихове. Широко скроен и с модерни възгледи, Уитман не е приет безусловно приживе, но е дарен с последвало безсмъртие. Оказва особено влияние върху бийт поколението през 50-те и 60-те години на ХХ век и водачите му Алън Гинсбърг и Джак Керуак.

„Терез Ракен“, Емил Зола

Този роман е големият пробив на Емил Зола. Жестоко хулен от критиката, творбата се радва на изключително радушен прием от читателите и се превръща в една от основополагащите на натурализма. Терез води монотонен, еднообразен и пуст живот под крилото на леля си, която отглежда сама болнавия си син Камий. Бъдещето на Терез е предначертано – тя ще се омъжи за Камий, за да се грижи за крехкия младеж. Примирена със съдбата си, младата жена е потънала във вцепеняваща празнота. Когато среща Лоран, пред Терез се отваря нов хоризонт. Всички чувства, които е таила в себе си, пропукват маската на безразличието. Страстта, отприщена от Лоран, тласка Терез към немислимото и повежда и двама им във водовъртеж от гибелни желания, престъпни деяния и самоунищожение.

„Дама пика“, Александър С. Пушкин

Това издание на прочутия шедьовър на А. С. Пушкин „Дама пика“ е илюстрирано от известния български художник Ясен Гюзелев. Най-енигматичната, най-мистичната и брилянтна повест на големия руски поет и писател. Животът като хазартна игра и играта като възможност за трансформация на живота. Фаталната „черна дама“ като символ на възмездието и съдбата, която не може да бъде излъгана. За „Дама пика“ Ф. М. Достоевски казва: „Фантастичното трябва до такава степен да е в съприкосновение с реалното, че почти да му повярвате. Пушкин… написа „Дама пика“ – връх в изкуството на фантастичното“.

„Шедьоври на американския разказ – том 1“, Колектив

В тази антология са представени 36 емблематични разказа от американски класици, чието творчество улавя митичното и неповторимото в духа на една далечна страна. Докато прелиствате страниците, ще видите дивни картини от Америка, ще чуете грохота на нейните бури, ще съпреживеете летописите на сърцето й и ще се докоснете до паденията и величието на нейния народ в неумолимия ход на времето. Съперничества, убийства, любов, мистерии, отмъщения, откровения, разкаяния, разочарования, сладостно-горчиви грешки, подвизи, саможертви, борби за свобода, безизходици, трагични конфликти, благородство, хумор, неочаквани развръзки... историите следват една след друга, улавяйки вечно променящия се образ на живота с таланта на 17 изключителни майстори на разказа.