Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Интервю на Радко Паунов за в. "24 часа"

Ако така продължим да си крием главите в пясъка и да бягаме от истината, ще продължаваме да губим, казва областният председател на БСП в Пловдив

- Г-н Гергов, възможно ли е да станете национален лидер на БСП след този резултат на изборите?

- Не, категорично нямам такива намерения! Най-напред трябва да направим абсолютен анализ, пълна десекция къде сме се издънили и тогава да се търси отговорност отгоре до долу. В тази цялата схема всички са виновни.

- А персонално Корнелия Нинова?

- Абсолютно. Всеки трябва да си признае вината и да си понесе отговорността. Ако така продължим да си крием главите в пясъка и да бягаме от истината, ще продължаваме да губим.

- Но лидерката ви предварително предупреди, че не носи отговорност за тази листа?

- Няма такова нещо! Председателят на партията, както и областните и общинските ръководители, носят отговорност. Грешните послания, грешната стратегия по изборите и много други неща доведоха до този резултат.

- Кои "други неща"?

- Хвърлихме се в битка за преференции и забравихме въобще какво става. Това послание ясно беше прочетено от избирателя и нашите симпатизанти се оттеглиха. Затова другите малки партии направиха добри резултати.

- Защо БСП за втори път губи предварително спечелени избори? При старта на кампанията социолозите ви даваха лек превес пред ГЕРБ.

- Това е въпрос на анализ и точно това е работата на утрешния пленум на БСП. Незабавно трябва да върнем депутатите в парламента. И да направим пълен разбор на загубата. Това е основното и не мога да коментирам преди да мине пленумът.

- Кое отблъсна хората от БСП?

- Много неща. Не искам да ги изброявам.

- Агресивната кампания с лични нападки срещу лидера на ГЕРБ - това ли е една от причините?

- Много са - комплект от грешни ходове. Не искам да прехвърлям вината на тоя и на оня, трябва да се видят цифрите. Те ще кажат много неща. Трябва анализ на всяка една община и секция. Така ще се види кой как си е свършил работата.

- Знаете ли е, че леви избиратели гласуваха за ГЕРБ, отблъснати от кампанията на БСП и в същото време впечатлени как Бойко Борисов мъжки се бори и преобърна резултата?

- Сам дадохте отговора. Ние не успяхме да стигнем до сърцето на избирателя. С нещо ги уплашихме, притеснихме и загубихме доверието. Затова така се получи.