Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Става световноизвестен с актовите си фотографии на бившата си съпруга Чичолина

Едни го наричат “кралят на кича”, други го боготворят. Джеф Кунс е един от артистите, провокиращи най-противоречиви реакции. В същото време се превърна в твореца, продал приживе на най-висока цена в света свое произведение. Скулптурата му “Заек” бе оценена на търг в Ню Йорк на рекордните 91,1 милиона долара.

Произведението представлява фигура на заек, изработена от неръждаема стомана. Скулптурата е висока 104 см и е създадена през 1986 г. Тя е част от серия от три подобни.

И докато някои не могат да разберат как този лъскав заек без лице, сякаш направен от балони, може да бъде изобщо наречен изкуство, то други определят творенията на Кунс като едни от най-емблематичните на XX век.

Артистът всъщност

издига в култ масовата култура,

затова и произведенията му са пълни с изображения на обикновени неща, познати до болка анимационни герои, стандартни вещи, известни личности. Те обаче винаги са представени по изключително необикновен начин – винаги са лъскави, изглеждат като надуваеми, в ярки цветове и понякога в грамадни размери. Сред най-емблематичните са сериите кучета-балони; лалета-балони, дълги над 2 метра; огромни огледални сърца; гигантско куче, изработено от живи цветя; златна скулптура на Майкъл Джексън, прегърнал маймуна; огромно лъскаво счупено яйце; както и серия от копия на древни статуи, допълнени от яркосиньо блестящо кълбо.

Колкото и огромни суми да дават някои за творенията му, изложбите на Кунс винаги предизвикват и протести. Когато избира Версай във Франция за една от своите експозиции, пред двореца се събира тълпа от разгневени защитници на истинското изкуство. Кунс не само не се притеснява обаче, той обожава скандалите и много добре ги използва. Всъщност точно така става известен.

Колкото и странно да звучи това днес, но най-скъпо продаваният жив творец навремето работи като чиновник. Но не къде да е, а в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Явно атмосферата оказва своето влияние, защото Кунс събира смелост и самият той да изрази творческата си страна. За свой вдъхновител без съмнение определя Анди Уорхол.

Джеф създава един от първите си скандали, като се жени за порнозвездата Чичолина. Бракът им е кратък, но се ражда проектът Made in Heaven, който представлява актови фотографии и скулптури на Кунс и съпругата му. Двамата без притеснение демонстрират разнообразни сцени от сексуалния си живот. Кадрите са повече от провокативни за 90-те години на XX век и неизменно носят на Джеф световна слава. Когато е обвинен в неморалност, той защитава проекта си, че напротив, има социално значение – да пребори ненужните табута по отношение на сексуалните желания.

Всъщност Кунс е възприеман не просто като ексцентрик, но и като философ. Той твърди, че красотата е най-баналното нещо на света и затова се опитва да я покаже по различен начин. В същото време обаче е категоричен, че в масовата култура няма нищо лошо и че изкуството не бива да се опитва да е прекалено възвишено, а напротив – достъпно и задължително – “пропито с еротика и чувственост”.

Именно заради нестандартния си стил Кунс е наричан не просто артист, а шоумен, който умее да използва всяко медийно внимание и да го превърне в инвестиция. А приходите говорят сами за себе си. Джеф е признат за

един от най-продаваните съвременни творци

Преди грандиозния успех на скулптурата “Заек”, на няколко пъти влиза в класациите с произведения, продадени за рекордни суми. През 2013 г. неговото оранжево “Балонено куче” е оценено на 58 милиона долара, а през 2007 г. “Висящо сърце” му носи 21 милиона.

Освен това по поръчка на Музея на съвременното изкуство в Лос Анджелис Кунс създава модел на гигантски парен локомотив в естествена големина, който изпуска пара. Стойността на проекта е 25 милиона.