Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова няма капацитета да управлява, разцепи партията, битката там предстои

ГЕРБ има ясна преднина от 50-100 хиляди гласа пред БСП

Загуба на ГЕРБ заради “Апартаментгейт” е социологическа димка

Предсрочни избори наесен е лудост

Слави можеше да се яви на тези евроизбори

Ако шоумен №1  тръгне да прави структури за кметския вот, местните акули ще го изядат с парцалите

Пистата, по която тича БСП, е нищо общо с ЕС - искаме да свалим Бойко и ГЕРБ

Има социологически картел, част от него работи, за да внуши, че БСП води с малко пред ГЕРБ - така се привлича конформистки вот

- Ако ГЕРБ спечели евровота, няма да има предсрочен парламентарен вот, е сред прогнозите, които обикалят медиите. Вие споделяте ли я, доц. Стойчев?

- Още от 2017 г. насам отхвърлям изобщо да има предсрочен парламентарен вот, но много мои колеги политолози и социолози откровено спекулираха с тази тема след изборите тогава и даваха прогнози за нещо, което на тях им се искаше да стане, без да има реални предпоставки за това.

Нормално е в една коалиция да има спорове и междуличностни борби. Има ги и в управляващата коалиция - и в малката, и в голямата. Веднага обаче излизат едни политолози и апокалиптично пророкуват: “Има трусове, мнозинството ще се разпадне!”

- Как обяснявате трусовете вие?

- Малката коалиция в това управление - патриотите, са с доста бизнес ориентирано отношение към властта. Каквито и да са споровете и пререканията помежду им, те са наясно, че за тях няма и няма да има по-изгодна позиция от тази да са ключов партньор в голямата коалиция и с министерски постове.

Такова мнозинство

трудно би могло да

бъде съборено отвътре

От друга страна, всякаква друга зависимост на ГЕРБ, да кажем от ДПС или от БСП, формална или неформална, е много по-неизгодна за тях, отколкото от патриотите. И колкото от ДПС и БСП да обясняват, че коалицията с ОП е имиджово вредна за ГЕРБ, всъщност е точно обратното. Нещо повече - и в Америка, и в Централна, и в Западна Европа тези донякъде ксенофобски, но и патриотични и националистически формации трупат популярност.

- Каква е причината?

- Появи се нова линия на разделение - вече не е само ляво-дясно, но и про- и анти-Европа. Про-Европа обединява либерални ценности, толерантност към различните религиозно-етнически, сексуални и всякакви други различия.

Ответната страна обаче

ги пакетира като нещо

либерастко, джендър

и не знам какво си движение, което отхвърля напълно. Виждате какъв обществен натиск има върху правителството, щом се заговори за стратегия за детето или за Истанбулска конвенция. Затова за ГЕРБ се оказва най-изгодно да е в коалиция с патриотичните формации. По тази причина нищо по-добро от тази коалиция не може да се случи в близките 5-10 г.

- Кой извън управляващата коалиция е в състояние да предизвика предсрочен парламентарен вот?

- Това са вътрешнопарламентарните партии - БСП, ДПС, “Воля”. За “Воля” е ясно - ако сега има предсрочни избори, ще са извън НС. Затова е от интерес за “Воля” парламентът да си изкара пълния мандат. А евровотът ще е тест колко подкрепа събира Марешки.

Според мен Корнелия Нинова нито има капацитет да управлява, нито иска. Какво говори публично, е друг въпрос. Тя успя да разцепи партията, и то по линия Европа - анти- Европа. Опитва да я превърне в някакъв ляв вариант на Орбан, където, като събереш национализъм и социализъм, в крайна сметка се получава националсоциализъм. Някакви идеологически амалгами от сорта на 20-те и 30-те години на ХХ в.

От друга страна, в БСП около Станишев се обединява крило, което иска тя да е една нормална европейска партия. Според мен сблъсъкът в БСП ще е много голям. Пленумът на БСП на практика бламира Нинова и отхвърли нейната листа, като нареди други хора. Това е знак, че има градове и села, които са против националното ръководство. Знак, че в БСП има и териториално разцепление, а това са структури с влияние в общинските съвети. Така че битката в БСП тепърва предстои.

- ДПС се откроява като трета сила. Какви са перспективите й?

- ДПС до съвсем скоро имаха голяма битка с ДОСТ. Публично никъде не го показаха. Но през 2017 г. двете конкуриращи се групи буквално се биеха по села и градове из Родопите. ДОСТ бе проект на турската държава със силната подкрепа на режима в Турция, докато ДПС клони по-скоро към Русия, като гледа да се еманципира от Ердоган и свързани с него крайни ислямистки групи, финансирани от Саудитска Арабия, Катар и други места. Знае се, че и Турция, и ДПС много активно работят със изселническите организации и този електорат се брои по списък - така че на това поле също има борби. Но вероятно сега този проблем ще се изчисти, защото

ДОСТ е почти удушен

проект особено след

пътния инцидент

с Лютви Местан

Не че е умишлен, но на практика приключва ДОСТ. На евровота вероятно те почти ще изчезнат електорално.

Призивът на Доган към младите за прошка може да се чете като реверанс към Корман Исмаилов. Може би го кани заедно с другите, които навремето излязоха с Касим Дал от ДПС, да се върнат обратно. Та те от времето на Гюнер Тахир с НДПС нямаха такова голямо роене и разцепление. Предпочитат да разрешат кризата, в която са, преди да тръгнат към директно включване във властта.

Към момента позицията им е много добра, тъй като могат да търгуват различни неща с парламентарна подкрепа. Така че и там няма субект, който искрено да иска предсрочен вот и да работи за него. Останаха извънпарламентарните партии.

- Говори се усилено за Слави Трифонов, който според медии на 1 юни щял да учредява партия.

- Нека пишат за 1 юни. Той изтърва момента. Когато претопляш една манджа дълго време, тя става клисава. Вероятно ще се пробва на местните избори, както ГЕРБ навремето влезе в политиката. Вярно, да си осигуриш присъствие в местната власт, е стъпка след това да разширяваш влияние. Но Слави Трифонов няма капацитет да прави структури по места, тръгне ли да ги създава, местните акули ще го изядат с парцалите. Не е както ГЕРБ едно време с контактите на Цветанов и Борисов - те имаха много силни мрежи през МВР по места.

Трифонов изтърва момента

да направи партия

Слави Трифонов няма капацитет да прави структури по места, тръгне ли да ги създава, местните акули ще го изядат с парцалите. Не е както ГЕРБ едно време с контактите на Цветанов и Борисов - те имаха много силни мрежи през МВР по места.

За Слави беше хубав моментът да се яви на евровота, защото той и сценаристите му са петима човека, медийно позиционирани, говорят всеки ден по телевизията.

Можеха да съберат

от цялата страна едни

150 000 гласа, да

изпратят евродепутат,

да се появят на политическата карта и да вървят напред. Те този момент го изпуснаха и затова съм силно скептичен за успеха им, каквото и да направят през лятото за местните избори.

- “Демократична България” също искат предсрочен вот.

- Да, но докато са с 3-5% одобрение, няма как да стане. Те са една от опциите за гласуване, но не са алтернатива на ГЕРБ. Могат да бъдат алтернатива на ВМРО и НФСБ примерно. Това им е калибърът.

Затова, като гледам перспективите за този толкова обсъждан предсрочен вот, през 2019 г. няма ресурс за него. Възможно е това да се случи през 2020 г. Но дотогава мандатът е изкаран, както се казва. Оттам нататък всеки си мисли за пролетта на 2021 г.

- Социологически сондажи отчитат лидерство на ГЕРБ пред БСП под 1%...

- В последните седмици социолозите показват точно обратното - че БСП водят пред ГЕРБ с малко.

- Как да разбираме тези разлики в прогнозите?

- Зависи кои социолози ги дават. Казвам го с тази уговорка, защото, както в България имаме монополи и картели в различни бизнес сектори, така имаме и социологически картел. На пазара на маркетингови изследвания са дошли големи световни фирми, които се занимават с подобен тип допитвания, но работят само маркетинг. С електорална социология се занимават само български социологически агенции.

Защо големите чуждестранни фирми не искат да влязат на този пазар? Защото той е затворен за тях. А когато един пазар е затворен, значи е картелизиран или монополизиран. Голяма част от него работи предимно за да се внуши, че БСП води с малко пред ГЕРБ. Целта е да се привлекат т.нар. конформистки настроени избиратели - такива, които винаги гледат да гласуват за най-вероятния победител.

- Колко са в редиците на конформистите?

- Реалната електорална разлика е 50-100 хиляди души в полза на ГЕРБ. И сега има опити с внушението “БСП води с малко” тя да се стопи. Това обаче е социологическа димка. Чрез нея се замъглява реалната ситуация и вместо да се измерват обществените нагласи, се прави опит те да бъдат произведени.

- А каква е реалната ситуация?

- Има ясна и твърда преднина на ГЕРБ.

- Да, но всеки би ви възразил, “калкулирайки” скандала с апартаментите.

- “Заради “Апартаментгейт” ГЕРБ губи, а БСП си стои на едно място”, е легенда. Социолозите или не си разбират от работата, което не ми се струва вярно, или абсолютно умишлено манипулират ситуацията.

- Защо да го правят? Нали така, както самите твърдят, губят престиж и клиенти?

- Защото европейските избори не са национални избори. Нормално в парламентарни, местни, президентски избори в България гласуват около 3,5 млн. души. В критични ситуации - при обществен сблъсък и остро противопоставяне, избирателната активност става около 4-4,2 млн. Така беше през 2001 г. - царя, и през 2009 г. - ГЕРБ и Борисов.

При 3,5 млн. гласуващи на национални избори, на евроизбори до урните отиват около 2-2,5 млн.

През 2014 г. активността на евровота бе 2,5 млн. души, забележете - след година ежедневни протести срещу правителството на БСП и ДПС. Тогава наистина имаше голям

сблъсък, изнервена

обстановка, пълна

мобилизация,

бяхме на прага на европейски избори. Като минаха, Местан хвърли оставка. И при тази много по-нажежена от сегашната обстановка активността стигна 2,5 млн.

- Значи 1 млн. по-малко пред урните в сравнение с национални избори, нали така? Какви са тези хора?

- По-хлабаво се самоопределят с някого. Такива скандали влияят най-вече на тях. Отвращават ги и ги отказват от вот, вместо да пуснат гласа си за друг.

- Как кореспондира тази статистика с евровота на 26 май?

- Тогава ще гласуват само твърдите избиратели. Такива, които се водят от мотото: “Каквито и мизерии да правят нашите, аз отивам и си гласувам за тях!”. Като във вечното дерби между “Левски” и ЦСКА - може отборът ти да е тотално пропаднал, да е препродаден 3 пъти и да няма нищо общо с онова, което е било, за теб обаче важна е марката, емблемата. И заставаш твърдо зад нея.

БСП това го разбират добре, те разчитат на точно тези гласоподаватели, те ги извадиха от батака 1996-1997 г., поддържаха ги и след 2001 г., когато БСП изпадна до трета сила. Крепят ги и до днес. ГЕРБ обаче също има такава група избиратели, 10 години са в управлението.

Голям е ресурсът

на ГЕРБ и на местно ниво

Мнозина се идентифицират с тази партия и защото животът им е свързан с нея. Каквито и апартаментгейтове, черни пиари и скандали да има, ще пуснат бюлетината на ГЕРБ в урната.

Сблъсъкът между тези два твърди електората решава изборите. И по-големият електорат е този на ГЕРБ, а не на БСП. Затова между тях ще има поне един евромандат разлика в полза на ГЕРБ.

- Какъв имидж градят на партиите си посланията в кампанията?

- В предизборната кампания за евровота има три писти, по които тичат партиите. Те са успоредни и няма поле, на което да се сблъскат, защото целите им са различни.

Първата писта е на ГЕРБ. Първо, хитър ход е съюзът със СДС - емблема от прехода, автентичния противовес на бившите комунисти - ето ни, ние сме основната партия вдясно, няма други, ние сме дясно-център. Второ, подредили са листа от хора, които разбират от работата в Европарламента, листа от еврократи и еврочиновници. Това изпъква по тв дебати, клипове и срещи. С листата си ГЕРБ искат да излъчват институционалност, внушавайки, че са сериозна партия, която решава проблемите на гражданите.

- Пистата, по която тича БСП, коя е?

- Нищо общо с ЕС - искаме да свалим Бойко и ГЕРБ. Остриетата в листата Елена Йончева и Иво Христов казват: “Ние на тези избори ще ги накажем. Гласувайте за нас, защото, като ги спечелим, те ще си подадат оставката! И ще вземем властта!”. В това няма нищо европейско. И всеки опит на Йончева да говори по европейски теми, е изнасилен. Е, как ще сблъскаш листа, в която се говори за европейски политики и теми, с другата, която крещи:“Нас това не ни интересува! Вие трябва да паднете! Ние ще ви свалим, защото сте корумпирани!”?

- Коя е третата писта?

- На националистическите формации. И най-вече на ВМРО с Ангел Джамбазки, който е като флагман на това движение. Успя да се ошлайфа в Европарламента, оправи си поведението, стои добре в дебатите. Освен това е отдавна в политиката, при това само в тази партия. Няма как да се мерят с него от “Атака” и от НФСБ.

“Ние сме против либерастите, джендърите и бежанците, дето ще ни ги натрапват, затова гласувайте за нас, за да отидем в Европарламента и да спрем тези безобразия!”, заявяват националистическите формации. Т.е. така казват, че са против Европа, затова ни пратете там, за да я разтурим и да защитим националния си интерес. Тезите им са в абсолютна опозиция на ГЕРБ и са готови да спорят, но няма как да го направят, защото са част от управляващата коалиция и защото евроскептичните партии никога не искат да спорят с еврооптимистичните. Като цяло евроскептичните партии са ултимативни, не влизат в разговор и винаги поставят условия, които приемаш или не. Вижте какво стана във Великобритания с Брекзит - нямаше диалог.

- За какво всъщност ще ни послужи резултатът от евровота, щом от него не зависи нито един от националните избори?

- Ако не стане нещо от рода на Костинбродската афера, както очаква премиерът Борисов, и ако тази кампания бъде направена хитро, е възможно този резултат да се обърне.

Но в тези евроизбори има две групи хора - едните се борят активно да обърнат резултата и се стремят не да разберат каква е обстановката, а да я създават. В другата група са хора, на които просто много им се иска ГЕРБ да падне, без ясната идея какво ще стане след това.

Надеждата и на двата лагера е, че ако загуби евроизборите, ГЕРБ ще си подаде оставката и ще има предсрочен парламентарен вот. Това обаче е абсолютна глупост, защото, ако има предсрочен парламентарен вот, той ще е заедно с местния. И трябва да си луд, за да направиш едновременно парламентарни и местни избори. Защото това означава, че партията, която надделее в момента, ще има пълната власт. Властта е там, където има публичен бюджет и се разпределят публични финанси. Това са държавният бюджет в парламента и местните бюджети в общинските съвети. Ако едновременно хвърлиш целия този ресурс, значи бетонираш тази власт за 4 години.

CV

Стойчо Стойчев е роден в Шумен през 1983 г.

Доцент по политически риск и избори в катедра “Политология” и ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии към Софийския университет

Автор на книгата “Контролираният и купен вот” (2017)