Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асим Адемов СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛЪТ НА АСИМ АДЕМОВ
Асим Адемов СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛЪТ НА АСИМ АДЕМОВ

Интервю на Кристина Кръстева

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента

Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие

Предстоят тежки времена в европейската политика заради националистическата вълна и Брекзит. Затова отборът ни трябва да е единен и силен

- С каква мотивация влязохте в предизборната кампания за Европейския парламент?

- С енергия да продължа започнатото в сферата на образованието и младежките политики. Убеден съм, че съм част от най-достойния отбор на България, който успешно защитава националните ни интереси в европейските институции. Посветих работата си досега на диалози с гражданите - посетих стотици малки и големи населени места, за да им представям работата на нашия силен отбор в ЕП.

- За кого са по-важни тези избори - за ГЕРБ или за опозиционните партии? Защо?

- Всички избори са важни за ГЕРБ. Партията непрекъснато се развива и е длъжна да не спира да убеждава българските граждани, че е правилният избор за бъдещето им. За ГЕРБ е важно не само да успее да спечели доверието на хората, но и да им покаже свършена работа и осезаемо положително развитие в резултат от политиката, която водим. Това, което всъщност правим от самото си създаване до ден днешен.

- С какво се гордеете най-много в работата си до момента?

- Допринесох за информираността на най-младите българи чрез постоянните ми обиколки из страната, част от кампанията “Да опознаем ЕС”. В десетки училища разказвах за дейността на Европейския парламент и функциите на евродепутатите.

Повдигнах, оказа се, много належащ въпрос в образователната система - комуникацията. Вярвам, че не само в образованието, но и в политиката, а и във всички сфери комуникацията е ключов фактор. Няма ли разбиране, няма развитие и съответно добри резултати. Трябва да работим за подобряване на комуникацията между учителите и родителите, за да могат заедно да постигнат най-доброто за младото поколение.

Вярвам, че спомогнах гласа ни в ЕС да бъде чут. Възползвах се от всяка възможност да се изкажа пред колегите си в пленарната зала, а и пред цяла Европа, за да защитя интересите на България.

Посрещнах десетки посетителски групи в Брюксел, запознах ги отблизо с работата ни. Днес се наблюдава феноменът евроскептицизъм. Вярвам, че в сърцето на този проблем се крие всъщност лоша комуникация. Оказа се, че

хиляди британски

граждани

не разбират и не

осъзнават какво

е да си член на

ЕС и какви са

предимствата

И точно това неразбиране доведе до днешното развитие на нещата - Брекзит е неизбежен и от него всички ще излезем губещи. Затова не пропускам възможност да посрещна нови посетители в Брюксел, за да се запознаят отблизо с работата ни и да зададат всички свои въпроси. Разбира се, от петък до неделя съм в различни региони на България за срещи с хората. Като цяло едно от най-големите ми постижения за последните две години е, че успях да съвместя напрегнатата работна седмица в ЕП с контакта с хората у нас и вярвам, че това има положителен ефект.

- В началото на мандата си обявихте, че ще работите за повдигане авторитета на българския учител. Какво направихте за него?

- Българското общество продължава да е длъжник на учителя в това отношение. Трябва да продължим да работим всички, ангажирани с проблемите на образователната ни система - родители, учители, управляващи, профсъюзи, родителски организации. Аз съм изключително удовлетворен от факта, че един от основните приоритети на правителството на ГЕРБ и ОП е именно образованието.

Осезателното увеличаване на учителските заплати неминуемо ще доведе до по-голямо самочувствие на българския учител и ще възобнови интереса на младите хора към тази трудна професия. За последните 2 г. правителството увеличи бюджета за образование с близо 950 млн. лв.

От началото на

мандата имаме

35% увеличение

на учителските

заплати

През 2019 г. за първи път средната брутна учителска заплата изпреварва средната за страната. За двойното увеличение на възнагражденията са предвидени допълнително 1,380 млрд. лв. в рамките на мандата. Подобен ръст е безпрецедентен за държавния бюджет.

Но авторитета на учителя няма да го възстановим само с повишаването на заплатите. Това е процес, в който активно участие трябва да вземат и самите учители, както и родителите. Това е и целта на националната кампания “Да върнем родителите в училище”, която стартирах. През последните години се създаде една пропаст между учители и родители, изчезна доверието между тях. А това нямаше как да не създаде проблем. Преди кампанията поръчах национално изследване за степента на отчужденост на родителите от училищния живот на децата им. Резултатите потвърдиха, че между родителите и учителите има недоверие и нарушена комуникация. Кампанията ми се провежда с подкрепата на МОН, за което много благодаря. На 4-те срещи досега - в София, Бургас, Благоевград и Тетевен, участваха над 500 директори, учители, родители, профсъюзи, психолози. Предстоят срещи в още областни центрове.

- Какви са вашите предизборни обещания за предстоящия мандат?

- Ние нямаме обещания, а стратегия. Тя не се е зародила по случай евроизборите, а е факт от старта на това управление. Стратегия за подобряване на условията в образователните институции, развитие и квалификации на учителите, увеличаване на заплатите, 41 890 деца, върнати в класните стаи, 700 млн. лв. за модернизиране на базата в 500 училища и детски градини.

На европейско ниво работим за повече перспектива за младите, повече работни места, повече инвестиции в инфраструктура и програми за обмен. Не обещания, а действия.

- Кой е основният опонент на ЕНП на европейско ниво - националистическите формации, които набират скорост, или левицата?

- На европейско, както и на национално ниво основните опоненти на ГЕРБ и ЕНП са социалистите. Но на национално ниво опонентите ни са много далеч от традиционните социалисти - това е партия столетница, която на всеки няколко години сменя лицето си в опит да убеди хората, че е алтернатива. Неведнъж ни показаха идеите си на практика, фалирайки държавата. Партия, която често се отклонява от линията на политическото си семейство. Чиито членове в ЕП нямат единна позиция по нито един въпрос.

Как да очакваме

разединените ни

социалисти

да защитават

интересите на

страната,

като дори не успяват да имат единна позиция по листата си за евровота? Дали хората вече са забравили денонощните протести пред Народното събрание от 2013 г.? ГЕРБ е там, където винаги е била - сред хората. Здраво стъпила на земята, пълноправен и горд член в семейството на ЕНП. Европа ни чува и това е, защото гласът ни е силен и единен.

- Какво трябва да постави България като теми в дневния ред на ЕС?

- Трябва да поставим фокус върху инвестициите в образованието, създаването на нови работни места и развитие на уменията на младите европейци. Друга важна тема е Шенген. За да не подхранва чувството за Европа на две скорости, ЕС трябва да довърши процеса по приемането ни в шенгенското пространство незабавно. Трябва да поставим акцент и върху опазването външните ни граници и справянето с бежанската криза.

Очакват ни трудни времена за европейската политика - надига се голяма националистическа вълна, която се подклажда от терористични атаки и безредици прекалено често. А и Брекзит създава чувство за несигурност. За да се справим, ни трябва голям и сплотен, трениран отбор. Отбор, който успява да запази фокуса си независимо от безспирния натиск и трудности по пътя си.