Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Меме с кадър от предпоследния епизод на "Игра на тронове", където драконът на Денерис Таргариен изпепелява Кралски Чертог.
Меме с кадър от предпоследния епизод на "Игра на тронове", където драконът на Денерис Таргариен изпепелява Кралски Чертог.

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis*

Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones).

След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се използват за печелене на избори от неговата крайнодясна Партия на свободата, цялото правителство в Австрия рухна.

Понеделник не

вещае нищо хубаво

и за целокупното фенско братство на “Игра на тронове”. Това е денят, в който ще бъде излъчен последият епизод от последния сезон на сагата, стартирала през април 2011 г. Тоест това е краят на краищата. Повече няма да има! Но и какво бихме могли да очакваме още от сериал, който целенасочено следва девиза Valar morghulis (“Всички трябва да умрат”)? То

вече не останаха

ни хора, ни дракони!

Аз обаче нямам никакво намерение да подписвам тая петиция, дето върви сред недоволните фенове, които настояват последните серии да бъдат пренаписани от по-кадърни сценаристи и заснети наново. Откъде накъде? Който е симпатизирал на някаква куха перхидролка (да, точно за Денерис Таргариан говоря) само защото има три дракона и говори дотракски, то си е за негова сметка.

Сега да се върнем в реалния живот, където логиката на сценаристите с касапницата от Кралски Чертог може да се повтори на живо у нас още този вторник. Говоря за задължителната матура по български език и литература. Колко от 52 650-те дванайсетокласници, подали заявления за участие, биха оцелели след тая битка? Нямам никаква представа. После в четвъртък идва ред и на втория задължителен държавен зрелостен изпит. Тъй че нещата са сериозни. Valar Dohaeris*

Така или иначе матурите ще минат, за да отстъпят място на баловете, тържествата по случай 24 май и свързаните с тях почивни дни. Но да не забравяме все пак, че в неделя ни чакат и избори за Европейския парламент.

Въобще иде тежка седмица, натоварена откъм събития, сантименти и очаквания. Разбира се, ако следваме логиката на “некъдърните” сценаристи на Game of Thrones, всичко може да се обърка още повече.

Например времето да е лошо. Обикновено покрай 24 май вали, нали? Не дай си боже някоя градушка да удари... Ами баловете? Пълна досада за всички, които не са абитуриенти и очакват тишина и спокойствие. Затова може би

мнозина ще изберат

да се спасят

традиционно в Гърция, заминавайки още в четвъртък вечерта. Това обаче не значи, че ще бързат да се завърнат в неделя сутрин, само за да могат да гласуват в европейските избори. Така, връщайки се на оная логика, какво излиза?

Времето ще прецака баловете. Баловете ще прецакат почивните дни. Почивните дни ще прецакат изборите... А изборите по принцип прецакват всичко.

---

*Valar morghulis е поздрав на валериански език, който се използва в "Игра на тронове" и означава "Всички трябва да умрат". Valar Dohaeris е отговорът, който се превежда като "Всеки трябва да служи".