Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки) Семейство Плевнелиеви при посещението си в Силициевата долина миналия месец

Още акценти от интервюто:

Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ

Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал

В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и да ни оженят с гледка към Бранденбургската врата, а в Китай сме love story

Скоро натоварих в един ван 4 деца, тъща, която е като немски възпитаник, и куче и така с Деси отидохме до Гърция. Незабравимо!

С президента на републиката в периода 2012-2017 г. разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Плевнелиев, отпразнувахте рождения си ден във вторник с най-близките си приятели и ги помолихте да не носят подаръци, а тези пари да ги пуснат като дарение за един нов живот.

- Да. 5950 лв. се събраха. Ние с Деси ще додадем още 4050 лв., за да станат общо 10 000 лв., така че да дадем надежда за две бебенца, които да ощастливят две семейства. Ще изберем такива, които нямат право на повече опити инвитро, финансирани от държавата. Защото ние познаваме и хора, при които и трите опита не са успели и продължават да се борят. Имаме приятели, които в Англия 12 г. се бориха, платиха невероятни пари - не успяха там. Дойдоха тук и тук, на родна земя, им се роди едно прекрасно бебенце. На много напреднала възраст бяха те, мои приятели... Дори си мисля и се надявам, понеже много често при подобни процедури се раждат близнаци, че освен че ще дадем надежда на две семейства, ако се даде живот не на едно, а на повече бебенца, ще бъдем най-щастливите на света.

Деси ще работи с фондация “Искам бебе”, която ще намери процедура, за да се прецени кои са най-нуждаещите се, които нямат друга възможност. Искаме да помогнем на бедни хора в нужда - да не спират да се борят, да мечтаят за бебе.

Ние ще мечтаем с тях.

Дай Боже да се получи едно, а защо не и повече бебенца! Затова с тези 10 000 лева, които ще дарим, ще се направят два опита. Стискаме палци. Деси ще следи този процес като посветена майка, защото Господ на нас ни даде живот. Това прекрасно бебенце, което ни се роди, и невероятната енергия, която то ни дава, ни кара да мечтаем, че може да помогнем на други хора да дадат живот, да получат подадена ръка за живот.

- Вие искате ли още бебета?

- Това изобщо не стои на дневен ред. Планираме много смислени инициативи, с които да продължим да сме полезни на обществото и на България.

- Имате предвид дейността на фондацията си “Решения за бъдещето”?

- Да. Изключително много разчитам на Деси. Учейки се от опита на предишните президенти - там, където са бъркали, и там, където са успявали, направих фондация - “Решения за бъдещето”, чийто едноличен собственик и управляващ съм аз и която е финансирана основно със собствени средства. Целта на фондацията е да помогнем наболели проблеми на българското общество да намерят решение. Съпругата ми е още в майчинство, тя е изключително посветена майка. Но след няколко месеца ще започне да помага ефективно на фондацията, така че заедно да движим нещата. Фондацията си поставя за цел да адресира наболели проблеми на България и да търси решения. Двамата със съпругата ми ще се фокусираме в близкото бъдеще върху няколко проблема.

Първо, българите в чужбина. Те никога не са били извън фокуса на моята работа, точно обратното - имам страхотна връзка с тях. Където и да бях по света като държавен глава, първите ми срещи бяха с тях. Аз съм единственият държавен глава, който се ползва от правото си на референдум, като с референдума за електронно дистанционно гласуване исках да овластя българите, където и да са те по света, да могат да гласуват и да променят бъдещето на страната. Те много ме обичат, аз много ги обичам и сега започваме проект заедно с Българската асоциация за дялово и рисково финансиране и с фондация “Америка за България”, в който търсим възможността да стигнем до българските общности, където и да са те по света. Да ги чуем, да ги разберем и да намерим работещи инструменти как да ги интегрираме с родината.

- Вече пътувахте за това до Щатите.

- Да, ходихме с Деси, с Евгени Ангелов, председателя на асоциацията, и с редица страхотни български лидери от българската индустрия. В следващите месеци ще развием работещи инструменти как България да интегрира своята диаспора в чужбина. В момент, в който правителството иска да закрие агенцията за българите в чужбина, в който всички българи са обединени като един, че най-големият ни проблем е демографският и че най-голямата драма е, че младите напускат, че милиони българи са в чужбина, а като че ли все още правителствата и парламентите на България досега не са дали работещи решения как да интегрираме българите в чужбина, ние ще се опитаме да ги чуем, да бъдем заедно с тях и да дадем такива идеи и работещи механизми. Те минават през това да засилим правото им на връзка с родината, да има уебсайт, който да работи с тях, където и да са те по света.

Да дадем инструменти, включително по примера на други държави като Ирландия и Израел, които имат феноменални механизми как да интегрират собствените си граждани, където и да са по света. Ние имаме амбицията да помогнем на българската държава, на парламента, на правителството в лицето на агенцията да получат работещи инструменти как да интегрираме българите в чужбина, как да работим с тях.

- Дайте пример. Нещо, което сте набелязали досега. Може да стане как?

- Имаме една мечта, защото българите трудно даряват пари, но

са готови да дарят

по-скоро време.

А именно - да дарят усилията си - това, което са научили, във времето, с което разполагат. При последните ни посещения например в Сиатъл разговаряхме със стотици българи на най-високи позиции - в “Боинг”, в “Майкрософт”. Те се съгласиха да дарят часове от месеца, да дарят времето си, за да разговарят с бедни българи - с образовани или необразовани, с можещи или неможещи.

- Дистанционно да ги съветват, да ги мотивират?

- Точно така. Да им подават хоризонт за развитие. През фондацията “Решения за бъдещето” аз мога да бъда този мост като един от основополагащите бащи на българската иновационна екосистема - на клъстерите “Информационни и комуникационни технологии”, “Автомобилостроене” и “Аутсорсинг”, които създадох като президент. В рамките на това посещение в Силициевата долина на среща с невероятни българи, които живеят в Сан Франциско, се роди идеята да се направи Български иновационен хъб в Сан Франциско. Това е идея на Богомил Балкански, бивш вицепрезидент на “Гугъл” - невероятен българин, който сега е почетен консул на България в Сан Франциско. Като бяхме там, ми каза: “Виждам толкова млади българи, имат идеи, искат да ги реализират. Защо да не опитат и тук, в Силициевата долина? Аз ще финансирам офис, финансист, адвокат, които да са им на разположение, когато искат нещо да направят.”

Втората ми идея за “Решения за бъдещето” е да продължим да сме партньор на иновационната екосистема, на която аз съм един от създателите.

Има страшно много конференции, в които постоянно участвам, има страшно много проекти, на които помагам про боно и ще продължавам да го правя.

Третият проект, върху който изключително много искам да се фокусирам, е да помогнем малко повече на дарителските инициативи в България. Самите ние с моята съпруга даваме немалко. Нямаме амбициите да бъдем квалифицирани като някакви новобогаташи, които искат да парадират със състоянието си. Имаме амбицията да споделим, да дадем, да помогнем с каквото можем. Само през тази година със съпругата ми решихме да даряваме по 12 000 лева на година за стипендия за българин, който не може да си позволи възможно най-доброто образование у нас, което считаме, че дава Американският университет в България (АУБ). По всички статистики на МОН това е най-успешният български университет. Голяма част от лидерите в региона - в бизнеса, в политиката, са получили образование в АУБ. Решихме да учредим тази стипендия за социална промяна в размер на 12 000 лв. годишно, за да покриваме таксата на един студент в АУБ. На българче, което има идея как да промени обществото за добро, което вече е реализирало идея или проект как да промени обществото за добро. Може да е в неговото село или град, може да е в неговото училище. За мен винаги е било

кауза да се помага на

младите хора на България.

Деси пък е участник в една инициатива “Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България” на СУ “Св. Кл. Охридски” и на голяма американска компания. Идеята е да се покаже успехът на завърнали се млади българи и студентите, младите хора в България да се запалят от идеите на тези, които избират да се завърнат.

Обществото има нужда от тези позитивни послания. Аз дарявам през годините за най-различни каузи - на университети, на фондация “За нашите деца”, за ремонта на нашия патриаршески храм “Св. Ал. Невски”, на който аз имах честта като държавен глава, назначавайки второто служебно правителство - на проф. Близнашки, да възстановим собствеността. Да направим жест на българската държава към църквата, за да има нашият патриарх своя патриаршески храм и да има собственост върху него. Така дадохме пътя за мащабен ремонт, за който сега се събират пари.

Дарителството е голяма тема. Със съпругата ми искаме да дадем пример, че е добре да се дава. Че човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал. Да заразим повече българи да разберат, че единственият смисъл е да оставиш нещо след себе си. Няма как да го вземеш нататък. Днес всички минаваме всеки ден през Орлов мост. Гледаме към великото дело на братята Евлоги и Христо Георгиеви и си казваме: “Добре, ама кой друг го направи... Дадоха цялото си богатство за образованието на българите, за университет.” Радваме се на Игнат Кънев - съвременен български будител, който пък дари сграда на Русенския университет, но единични са тези примери.

- Продължавате да сте изключително активен и на международната сцена.

- Вие сте свидетел. Тази година сигурно ще посетя около 50 държави. Само през юни са 8. Предстои ми посещение в САЩ. Ще имам лекции в най-големия китайски университет - Синхуа юнивърсити, където съм почетен професор и всяка година по една седмица чета лекции. Като се появим там с Деси, всички казват: love story, love story, love story. Университетът е 100 000 човека и един от топ 20 на планетата. Конкурира се с “Харвард” по брой нобелови лауреати.

В същия този юни месец имаме заседание на Трилатералната комисия в Париж заедно с Хенри Кисинджър и други светила. През същия месец имаме заседание в Лисабон на Европейския съвет по външна политика. Също през този юни съм поканен от най-влиятелната бизнес организация на Европа - съюза на немските семейни компании. Това е сърцето на успеха на най-голямата и най-важна икономика в Европа. Там с Деси толкова много ни обичат, че са ми поставили ултиматум без нея да не се появявам. Там са ни кръстили “слънчевата двойка”. Искаха да ни оженят в Берлин с гледка към Бранденбургската врата, но ние отказахме. Много ни обичат, ще бъдем и там през юни месец. И също през този месец ни предстои посещение в Оксфорд. Ще съм в Белгия. През юни имаме събиране и на Международния център за мир и толерантност, където с правителствата развиваме идеи за устойчив мир, културен диалог и разбирателство между религиите. Деси ще бъде с мен и там. Там също са ми поставили ултиматум да не се появявам без нея. През юни ще бъдем заедно и в Братислава, където съм в консултативния съвет на най-важния форум по сигурността на Вишеградската четворка и на Югоизточна Европа - Globe sec. Там съм единственият българин, канен в техния съвет на мъдреците. Също съм поканен за ключова реч, където ще има поне 10 действащи президенти.

Деси осмисля още повече активната ми международна програма, подкрепя ме навсякъде. Всички разходи финансирам лично от нашия семеен бюджет, но тя помага изключително много, т.е. двамата с нея сме лице на България.

- Извън обществените ангажименти много обичате да сте си вкъщи...

- Да, обожавам. Винаги съм бил изключително щастлив от много силната си връзка с жената до мен и с децата. След изключително трудната за мен 2015-а, когато вие бяхте основен свидетел и заедно сме и плакали за цялата тази драма, си давам сметка, че това, което сложихте и за заглавие на интервюто: “След като си изпитал най-истинската болка, изводът е: “Прави добро!”, се потвърди. Точно така се и случи. Когато правиш добри дела, доброто ти се връща. Може би съм най-щастливият съпруг. Пожелавам го на всеки. Събуждам се всеки ден с благодарност към Бога и към съдбата, че ни помогнаха да се намерим. Събуждам се всяка сутрин до жена, която боготворя, която обичам дълбоко и истински, и тя ме обича, с която се държа от 2 години за ръка и се усещам обичан.

Където и да отида - и в най-малкото село, и в най-големия град, с когото и да се видя, разговорът свършва: “И, г-н президент, много поздрави на Деси! Да се обичате цял живот. И много поздрави на Йоанчо.” Преди дни в една малка бензиностанция в Петричко не ме пуснаха да платя и да си тръгна, преди да покажа снимки от сватбата и на бебчо.

- Сутрин кой на кого сервира кафе?

- Деската винаги прави кафето. От Нова телевизия, в която 20 години е трябвало да става в 4 ч сутринта, наистина тя е по-ранобудната. Аз имам и по-здрав сън от нея. Не мога да си представя, че ще ставам сутрин в 4 ч всеки Божи ден 20 години. Тя е много дисциплинирана, посветена, открита, коректна, изключително добра. Тя е невероятно позитивен и отговорен човек - най-добрият, когото познавам.

- Успяхте да запазите нормални отношения с предишните си партньори, а вашите деца от предишния брак са изключително често в дома ви, наред с дъщеричката на Деси.

- Точно така. Всичко се разви по най-оптималния начин. Нейният предишен партньор и моята бивша съпруга са щастливи, намерили са своето бъдеще. И аз, и Деси запазихме изключително коректни отношения. Всички сме заедно. Понякога вкъщи има 4 деца - Асен е вече 18-годишен, вицепрезидент на училището, в което учи. Безкрайно много се гордея с него. Павел е прекрасно дете - каквото пипне, го прави по неговия си уникален начин. Безкрайно много го обичам и му се радвам за това. Променя се пред очите ми. Йоанка - аз не зная как се правят момичета, е страхотна. Има страхотна връзка с майка си и с баща си, който е прекрасен човек и аз много се радвам на тяхната много силна връзка. От друга страна, аз се появявам на терена и добавям стойност за нея. Имаме прекрасни отношения, за които човек може само да мечтае. Тя е уникална.

А бебчо тепърва ще се променя.

Казвам му малкия

Десиславчо.

- с едни страхотни дълбоки сини очи, беличък, прекрасен. Всяка сутрин, като го погледна, благодаря на Бога и на съдбата, че това нещо ми се случва. Наскоро пътувахме към Гърция. Трябваше да натоваря 4 деца, тъщата плюс нейното куче. Всички заедно за няколко дни по празниците, в началото на май до Гърция, в един 7-местен ван. Върнах се във времето, когато със 7-местен ван в Германия разхождах моите строителни работници. Представи си каква музика слушахме сега по пътя. За Асен, който е вече мъдър, страхотно дете - сложна, софистицирана музика. За Йоанка - модните хитове като “Хавана”. Незабравими мигове!

- Имам чувството, че наистина се разбирате чудесно с тъщата.

- Майката на Деси е не само прекрасен човек - изключително отговорна, добра, ефективна. Тя е като немски възпитаник. Може да подреди когото се сетиш. На нея ѝ е много трудно, тъй като е сама. Бащата не Деси е починал. Майката на Деси е сама с майка си, оправя се с къщата, успява и да работи, помага много на Деси. И за бебчо ни помага много, и за Йоанка. Но това е най-малкото, заради което я обичам - че тя е ежедневно до нас като един добър дух. Не се натрапва, не е тази тъща, която постоянно ще почне да дава акъл, да налага гледната си точка и да счита, че само тя е права. Точно обратното - има позиция, но не я налага на никого. По-скоро има аргументи. Безкрайно много харесвам, че с нея си говорим, обменяме аргументи, вземаме заедно решения кое е добро за бебчо, за това или онова.

4 поколения жени живееха сами, когато аз се появих на хоризонта. Бабата, която е на 87 г., майката на Деси, Деси и Йоанка. А, имаха и женско куче.

- Ако Деси, която така или иначе е изключително обществено активна, реши един ден да се занимава с политика, какво ще я посъветвате?

- Аз съм мъжът до нея. Като мъжа до нея аз ще ѝ кажа само едно: “Чуй сърцето си. Не мозъка, не разума, сърцето. Ако сърцето ти казва да направиш това нещо, аз съм до теб.”