Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин и Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин и Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

* * *

Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол, взривени бяха саудитски танкери и петролопровод (последният - с помощта на дронове, пратени от сили на проиранските хуси), евакуираха се повечето дипломати от посолството на САЩ в Ирак (където според щатското разузнаване уж действали въоръжени проирански групировки) и Техеран заяви, че излиза частично от ядрената сделка, разтрогната преди година едностранно от Тръмп.

Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер забеляза, че "една искрица само или военно недоразумение" стигат, "за да избухне всичко това".

След бърза визита в Ирак миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се върна в Русия, във вторник - 14 май, разговаря за положението с Путин и очевидно го е помолил за помощ. Точно по този повод руският президент каза вчера, че "Русия не може все да играе роля на спасителен екип на международната арена". Путин припомни, че Русия "си изигра ролята" в сключването на ядрената сделка с Иран. "Готови сме да играем също тъй позитивна роля и занапред. Това обаче не зависи само от нас, това зависи от всички партньори, от всички играчи, сред които са и САЩ, и европейските страни, и Иран", каза държавният лидер на пресконференция след среща с президента на Австрия.

Позицията на Тръмп за излизане от ядреното споразумение с Иран идва оттам, че според него Техеран продължава да разработва ядрени оръжия, дестабилизира Близкия изток, Персийския залив и подпомага тероризма. Подразбира се подкрепата за "Хизбула", която заплашва Израел, подпомагането на проиранските сили в Ирак и "дестабилизиращото" присъствие в Сирия.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви в сряда, 15 май, че в момента Техеран се стреми да бъде "максимално сдържан". Президентът на САЩ писа същия ден в Туитър, че иска преговори с Иран и нехае за "стратегическите конфликти в своето правителство". "Чуват се различни мнения, но аз вземам твърдото, окончателно решение - процесът е много прост. Убеден съм, че скоро Иран ще поиска да разговаряме", отбеляза Тръмп. Ами ако не поиска?

Както заяви пред "Правда" президентът на Института за Близкия изток Евгений Сатановски, конфликтът Иран-САЩ "изобщо не е наша тема". "Американците късат споразумението с Иран, съответно Иран реагира. Нас какво ни засяга? Не сме длъжни да ги вадим от всички дупки, в които те падат сами", каза експертът.

Според Сатановски Тръмп не е трябвало да върши глупости щом става дума за Русия. "Върху страната ни тежат вашите американски санкции. Тази страна, която нищите по вестниците, страната, срещу която конгресът води най-идиотското разследване през цялата история на Америка на тема намеса в изборите у вас. Какво искате от нас в отговор на тези глупости?", запита той.

"Щатите не искат да воюват с Иран, Иран не иска да воюва със Съединените щати, но това съвсем не значи, че война няма да има. Тя може да бъде предизвикана от случайност", посочи Сатановски. Той припомни инцидента, при който американски морски пехотинци бяха задържани в териториалните води на Иран и се предадоха. "Представете си, че следващия път те открият огън. Иранците ще открият ответна стрелба и ще убият някой американец. И Тръмп ще трябва да отговори, ще не ще, и ето ти война", резюмира аналитикът.

Политологът Борис Межуев пък вижда в думите на Путин "някакъв възглас на отчаяние по повод ситуацията в Близкия изток". "Русия нищо не може да стори, гледайки как две държави сами правят стъпки към наближаващата военно-силова развръзка", коментира той за "Правда".

Експертът прогнозира "разрушителни удари по инфраструктурата на Иран", при все че "в най-скоро време няма да има пълномащабна военна интервенция". Това на свой ред ще вдигне цените на петрола, ще предизвика криза в световната икономика и проблеми в Ормузкия проток. "И тук Иран не е клиент на Русия, който се вслушва в руските препоръки", добави Межуев.

"Тръмп не иска война, това не е неговата стихия, не е негов план. Но същевременно се преструва на хитър измамник, който блъфира. И фактор за този блъф е присъствието на Джон Болтън в неговата администрация - "вижте колко страховит приятел си имам", отбеляза наблюдателят.

Според Борис Межуев "на Тръмп му се струва, че може да докара нещата до война, а после да отскочи встрани, да сключи изгодна сделка и да се представи като много добър дипломат", както в случая със Северна Корея. Може Тръмп отново да успее, "но той не си дава сметка каква кутия на Пандора е отворил, като отритна крехкото съгласие, постигнато от Обама".

"Излизайки от ядрената сделка с Иран, президентът на САЩ получи аплодисменти от ястребите републиканци, тъй че успя да постигне едно-друго във вътрешната политика. Но след тактическата победа го чака стратегическо поражение", заключи пред "Правда" Борис Межуев.

/БТА/