Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дълги години султанът на Бруней предизвиква интереса на целия свят с луксозните си палати и автосалона си за милиони. Хасанал Болкиа води либерален живот по западен маниер, който е твърде разточителен за други държавници.

Той организира пищни партита, съпътствани с алкохол и много жени. Един от най-богатите хора на планетата, той задоволява всичките си капризи. Семейството му притежава малко над 40 млрд. долара, а приходите си малката азиатска държава получава предимно от големите залежи на петрол.

Благодарение на огромните петролни запаси на Бруней Болкиа беше най-богатият човек в света от средата на 80-те чак до 90-те години.

И докато тъне в лукс и екстравагантност, Болкиа успява отново да шокира всички, въвеждайки най-суровите наказания на шериата. Идея, коренно противоположна на живота му до момента. Още през 2014 година властта в малката държава обяви, че ще приеме най-крайната форма на законите на шериата.

Според новите правила, които влязоха в сила през април тази година, сексът между мъже ще се наказва с лапидация (убийство с камъни). Кражбата пък ще бъде заплащана с ампутация на крак или ръка като в древността. Употребата на алкохол вече е забранена в Бруней, а онези, посмели да имат извънбрачни деца или пожелали да пропуснат молитвата в петък, отиват директно в затвора.

Убийството с камъни ще бъде прилагано и при содомия, изневяра и изнасилване. По-тежките наказания бяха приети преди дни. Султанът на Бруней ги е планувал от години, но ги забавя, тъй като международният свят реагира остро на крайния шериат.

"Това се налага заради

нуждата от справедливост,

която може да дойде при използването на законите, които всемогъщият Аллах с цялата си щедрост създава за нас", коментира султанът, който заема и поста на министър-председател в кралството.

Малкото царство Бруней, което се намира в Югоизточна Азия, се подготвя за въвеждане на законите на шериата от години.

Преди да въведе тези строги закони, султанът предизвикваше интерес с особено либералния си начин на живот и с щедрото харчене на богатството си. Той построява за себе си дворец с 1788 стаи и плаща по 20 хил. долара за подстригване. Любимият му бръснар от Лондон идва с частен самолет до Бруней,

за да му направи прическа.

Болкиа е роден през 1946 г. и е син на Омар Али Сайфудин III. Той е кротък тийнейджър, а когато е на 19 г., се жени за братовчедка си в уреден брак. Двойката има двама синове и четири дъщери. Днешният владетел на Бруней има и още четири деца, които са от другите му две съпруги.

Въпреки че е женен мъж и лидер на нацията, Болкиа непрекъснато е забелязван с различни красиви жени. Заедно с брат си принц Джефри харчи луди пари в лондонските казина и купува луксозни коли, яхти и хотели. Между 1980 и 1990 година двамата братя организирали пищни партита, харчили милиони и държали харем в собствения си дворец. Те са собственици на луксозни хотели в Лондон, Париж и Ню Йорк, които сега заради новите закони биват бойкотирани от туристите. Джефри бил собственик на яхта, която носела името "Цици".

Много жени са говорили за преживяванията си в харемите на братята Болкиа през годините. През 90-те актрисата Джулиан Лаурън е едва на 18 години, когато е привлечена от харизмата на Джефри и става част от харема му. Налага се обаче да си ляга и със самия султан. Когато най-накрая се измъква от харема, пише книга, която е забранена в Бруней.

През 1998 година бившата Мис САЩ Шанън Маркетик започва съдебни дела срещу братята. Тя била

държана в плен 32 дни заедно с поне още 100 момичета,

които трябвало да са подръка на султана и да изпълняват всичките му желания. Естествено, тя не печели делото, тъй като правителството на САЩ признава имунитет на Болика. А те до последно отричат обвиненията, макар да има предостатъчно доказателства срещу тях.

През 1984 г. Бруней придобива официална независимост от Обединеното кралство, а Болкиа го отбелязва грандиозно. Той поръчва построяването на дворец за 600 млн. долара, известен като Istana Nurul Iman. Палатът има гаражи за 800 автомобила. Стаите са общо 1788. Дворецът е обявен за "най-големия жилищен дворец в света" и е вписан в книгата със световните рекорди на “Гинес”.

Дворецът разполага с 57 бани и огромна тронна зала. По същото време Болкиа плаща и 70 млн. долара за картината "Млади момичета на пиано" на френския импресионист Пиер-Огюст Реноар. Болкиа си поръчва и частна зоологическа градина, в която освен всичко друго има 30 бенгалски тигъра.

Султанът на Бруней е известен и със страстта си към автомобилите. Болкиа има 500 ролс-ройса и притежава колекция от над 5000 коли с брат си принц Джефри. На млади години двамата

се състезават с коли през нощта

в столицата на Бруней Бандар Сери Бегаван. През 90-те години на миналия век семейството на султана е правило почти половината от всички покупки на ролс-ройс в света.

Ексцентричният владетел държи рекорда на “Гинес” за най-голяма колекция от тази марка автомобили. Болкиа притежава и още много автомобили на обща стойност 4 млрд. долара. Той се придвижва на големи разстояние със собствения си Боинг 747. Самолетът е произведен и обзаведен по поръчка, за което султанатът е дал 400 млн. долара.

През 2005 г. Болкиа се жени за малайзийската телевизионна водеща Азриназ Мазар Хаким. Така жените му стават три. Телевизионната звезда е 33 години по-млада от него.

Дори и в напреднала възраст султанът не спира да харчи на воля богатството си. Той отбелязва 50-годишнината си на трона с пищни тържества. Преминава

по улиците в златна каляска,

за да поздрави своите поданици.

И до днес се помни бляскавото му парти по повод навършването му на 50 години. Той кани на вечеря 3 хил. души, а за забавлението им се грижи лично Майкъл Джексън. В това време Болкиа играе поло с принц Чарлз. Купонът му струвал 25 милиона долара.

Населението на Бруней, което е 79% мюсюлманско, не задава въпроси за луксозния начин на живот на султана и семейството му. По същия начин ще трябва да се примири и с крайните закони на шериата. Хасанал Болкиа държи пълната власт в ръцете си, свободата на медиите е само мит и критиката към него липсва.