Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Налбантов, прогнозите за сезон 2019 никак не са оптимистични. Какви са настроенията сред колегите ви?

- Готвим се за лятото усилено цяла година, но е факт, че им около 20% спад. Голяма част от ранните записвания вече планират почивката си в последния момент. Трайна тенденция е неконкурентоспособността на България. Всички говорят за т.нар. "Апартаментгейт", но защо никой не поглежда към "Слънчев бряг гейт"?

- Какво имате предвид?

- Слънчев бряг, който през лятото достига до 500 000 човека, е

единственото място, което не се управлява съгласно Конституцията

на България - като населено място да има кмет и общинска власт. Сега има посредник в лицето на "Слънчев бряг" АД, но то е държавно предприятие. Ние нямаме община, тук не гласуваме, а държавата нехае, защото така й е по-удобно.

Нека предоставят цялата инфраструктура на община Несебър. Сега какво се получава? Сто министерства управляват комплекса, а законният стопанин на територията - общината, не може, защото няма право. Отдавна говорим, че пътища, алеи, цялата инфраструктура, трябва да се управляват от общината. Тук е заровено кучето и тези, от които зависи, много добре го знаят, но се правят на ощипани.

Защо чиновници от разни министерства да могат да си правят имения като "къщи за гости", а ние, хотелиерите, да се гърчим с непосилни кредити?

- Как ще се справите с вечния проблем - кадрите?

- Вече всеки един бранш плаче за кадри. Два и половина милиона млади хора заминаха навън, защото тук има несигурност. Какво се получава в нашия бранш? Баба Айше от село, без основно образование дори, мие чинии в моите хотели, като натиска само едно копче. За това ще получава по 800-900 лв., а с осигуровки и пътни - над 1000 лв.

В същото време една медсетра от Кубрат се бори за 600 лв. заплата. Ние сме повишили двойно и тройно заплатите, но въпреки това у нас на работодателя продължава да се гледа като на изедник. Повишаваме заплатите, но не можем да повишим цената на продукта, защото инфраструктурата не е на ниво. Има раздвоение, двоен стандарт.

Пак казвам,

аз не мога да

изплатя

кредитите си,

обаче всички привилегировани са си направили по едно имение, наречено "къща за гости". И никакво облекчение за туризма! Направих си труда, проучих, че около 900 млн. лв. у нас се изразходват за обучение на кадри в страната. Но тези пари ги няма на пазара.

Тези пари са при синдикати и разни други организации, но никой реално не обучава кадрите. Нека се обучават хора по места - да има учебни центрове във всички големи национални курорти. В Слънчев бряг има прекрасни бази за обучение, в които се работи професионално.

- Наскоро министър Ангелкова обяви, че в Слънчев бряг ще се строи конгресен център и ще се създаде конгресен туризъм, чрез който да се удължи сезона.

- Това е най-доброто от всичко, което може да се случи от страна на министерството. Хиляди пъти съм казвал, че имаме добрe поддържана база. Имаме поне 10 суперулуксозно обзаведени хотела в Слънчев бряг.

Има идеални предпоставки за конгресен туризъм

- добра база, най-много слънчеви дни, близостта на Несебър като най-добрия град за религиозен туризъм и Бургас, известен с артистите и музикантите си.

Държавата може да помисли за облекчения за тези хотели, които работят целогодишно, защото те няма да пращат работниците на борсите. Може да се намалят някакви данъци например. Много от моите колеги искат да работят и през зимата, но засега не могат да си го позволят.