Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След като опитал дивечово месо,
Венци Мартинов прекарал нощ в болница

Комикът наскоро опитал конски мезета, харесал вкуса им

Едно от любимите хобита на комика Венци Мартинов е да пътува из страната, като се спира не само в по-големите градове, но и в малките села. Точно в тях е опитвал различни вариации на българските традиционни ястия.

“Най-много ми харесват тези, свързани с мезетата от всички краища на страната, т.е. в Северна България агнешко, в планинските краища свинско, край морето рибите и т.н.”, казва комикът.

“Преди 10 ноември българските села бяха изключително оживени”, спомня си той. Когато пътувал по турнета в България, след концерт във всяко село се приготвяли големи трапези, на които местните изваждали от мазетата си домашните суджуци, сланини и други зимнини. Разбира се, не пропускали да се похвалят и с направената от тях ракия.

“След едно такова голямо хубаво хапване в с. Борова, Врачанско, на другия ден се наложи 17 пъти да посещавам тоалетната, включително по време на концерта”, разказва със смях Мартинов.

Наскоро преоткрива дивечовото месо. От доста време го избягва заради неприятен инцидент. “Бяхме на една трапеза с ловци. Хапнахме, а на другия ден ми стана лошо. Изследванията показаха, че можеше да съм хванал опасната за ловджии болест трихинелоза. За една вечер бях в инфекциозната болница в София. Оказа се, че това е напразно, но този страх ме държа доста години. Скоро пробвах истински дивеч, уловен от Благоевградския край, и слава Богу, всичко е точно”, казва комикът.

Дори опитал от все по-популярните конски мезета. “Всичко, що е месо, е вкусно”, шегува се Мартинов. “Особено приятно ми е, като напоследък чета, че била много полезна сланинката”, допълва той.

През дългите години, в които пътува по турнета, се научава да се грижи за себе си. Затова обикновено е зареден с храна, ако някоя манджа случайно не му хареса.

Мартинов не е голям фен на нестандартните вкусови комбинации. “Чувствам, че някъде готвачи правят такива само и само да набутат всичко, което им е останало, в яденето. На едно място си спомням, че ми сервираха боб не с цвекло, а със зеленчук от този род. Оказа се, че готвачът това е имал и е решил да направи каквото може на място”, казва комикът.

Той знае, че във всички краища на България има специфични специалитети. В Родопския край е забелязал, че обръщат по-голямо внимание на картофите във всякакви варианти.

“Аз съм от хората, които се грижат и подкрепят веганите, т.е. не ям зеленчуци, за да има за тях”, шегува се Мартинов. Затова със смях добавя, че в менюто му рядко ще се забележат марули, портокали, авокадо и т.н.

“Имунитетът се повишава не толкова с основното ядене, колкото с гарнитурата му”, смята комикът. Затова най-често си приготвя някаква салатка, в която задължително присъства лук или чесън. “Заедно с една хубава, домашна ракийка човек става имуностабилен отвсякъде”, смее се Мартинов.

За него е много важно на масата да има настроение. Не може просто хора да се наредят на трапезата, без да има шеги и майтапи, които да ги разсмиват.

“Много е важно да има усмивки, да няма нерви, да няма бързане и грижи, да няма обиди и никакви отрицателни емоции. Трябва да подхождаме със съчувствие - като някой не може да изяде нещо, да му се помогне”, смее се Мартинов. “Тогава човек се чувства отвсякъде задоволен, не само от храната”, добавя той.

“За да помогна за доброто настроение, ще разкажа и един виц:

Сервитьор в заведение казва на клиента:

- Ето вашата поръчка, стана много бързо. Само да ви попитам какъв вид солница искате - “уфдатие” или “маматида”?

Клиентът не знаел каква е разликата. Почудил се, но казал да му донесат и двете солници. Взел едната и започнал да соли. Нищо не излиза от нея. Той я друса, друса и вика:

- “Уфдатие”!

Взел другата. Почва да соли, капачката пада в яденето и клиентът вика:

- “Маматида”, смее се Мартинов.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА:

Бавен боб със зеленчуци и рагу

Продукти

Едър боб*

2 домата

2 картофа

2 моркова

2 глави лук

рагу

джоджен и малко чубрица**

1-2 печена люта маринована чушка по желание

Начин на приготвяне

Накисваме за една нощ боба във вода. Сутринта го измиваме хубаво и го слагаме в тенджерата, в която ще го готвим, и я пълним с вода. Прибавяме настърганите домати и моркови, както и нарязаните картофи и глави лук. Накрая добавяме и рагуто. Изчакваме бобът да заври и го оставяме да ври за 15 мин. След това го слагаме за 4 часа в печката на бавен огън. “Колкото по-дълго, толкова по-добре”, съветва комикът.

* Мартинов се шегува, че с едрия боб се наяждаш само от гледане, затова той предпочита смилянския.

** С чубрицата Мартинов заменя солта, защото тя прибавя на боба по-интересен вкус.