Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светът има по-големи проблеми от пушенето и пиенето! Осъзнайте се!

20 години светът води война срещу пушачи и пиячи. И трябваше да се появи един норвежки министър, за да прозвучи гласът на разума.

В крайна сметка на правителствата не им е това работата. Те трябва да вдигат стандарта на живот, да търсят инвестиции, да се занимават с глобалната политика, а не да преследват някого, който иска да запали цигара.

Да, норвежката министърка на здравеопазването Силви Листауг е права, че трябва да се предупреждава за вредата от цигарите, пурите, ракията и червеното месо, но дотам. След това става дума за съзнателен и нормален избор. Както това дали да си веган, или пък да ядеш пържоли.

По-малък проблем ли е, че хиляди отказаха да ваксинират децата си и така върнаха морбилито по света? Но чак като почна епидемията, се сетиха, че никой не е водил война. А пушачите бяха преследвани, все едно са убили някого. Взеха им отделните помещения, започнаха да им гледат колите. Всевъзможни идиотщини, които достигнаха висините на безумието.

Поне за пушенето

имам аргумент,

който е безспорен и не може да бъде оборен. Дядо ми Васил, бащата на мама, бе лекар и зъболекар, завършил във Виена. Запален планинар, всяка неделя ме качваше на Витоша. Цигара не е палил в живота си, за пиене дума да не става. Отиде си малко след като навърши 50, за три дни от скоротечен рак. Баба ми Мила, неговата съпруга, работи до 70-годишната си възраст в токсикологията на “Пирогов” като медицинска сестра. Пушеше цигарите с лукче, което било много опасно според всички, защото катранът влизал директно в дробовете. Пийваше умерено, обичаше ликьор. И доживя до 88 години. Почина, защото се залежа след смяна на ставата. Кой трябваше да си тръгне първи? Да ми го обяснят бесните противници на цигарите!

Единственият аргумент вероятно ще е, че изключението потвърждава правилото. Но ще знаят, че не са прави.

На всички е ясно, че най-големият убиец в съвремието е стресът. От това дали ще покриеш ипотеката, ако ти забавят заплатата, дали ще си намериш работа, ако те съкратят, дали любимият отбор ще стане шампион и още, още, още.

Животът въобще не е прост, а доста сложен. Няма кой да бди над теб и да ти казва какво да правиш, както беше по времето на социализма. И партията да те води към пропастта. Е, дано тези времена никога не се върнат въпреки усилията на някои в последните години.

Точно там трябва да са насочени всички усилия на правителства, здравни министри и прочее.

Как да не застарява нацията, след като сме оставили възрастните на някакви смешни пенсии? Които стигат за кисело мляко, лук и минерална вода от Централна баня? По-здравословно не може да бъде.

Заради това айде да си налегнем парцалите и да решаваме истинските проблеми на съвремието. Дали ще е тероризъм, дали ще е нелегална емиграция.

Не да липсва къде да се пуши на летището в София. Защото всички цивилизовани страни, които първо атакуваха цигарите, тихомълком върнаха местата за това на своите. Такива има в САЩ, Германия, Великобритания. Ние ли сме достигнали техния стандарт, че при нас да има единствен вариант срещу доста солена сума?

Да разрешим на заведенията сами да решават

колко голяма да

им е залата за

непушачи

Защото иначе ставаме смешни с т.нар. външни маси, които в повечето случаи са по-добре опаковани от някои селски къщи. Понеже всичко ни е наред, цъфтим и връзваме, трябва да се борим с тези гадове, които си позволяват да запалят цигара!

Пушенето и пиенето да го оставим на народа. Да се забавлява. В крайна сметка животът е прекалено кратък, за да се спазват всички ограничения.

Пушачът не е терорист! Напротив, той е тероризиран! Накараха го да пуши някакви аромати, които се оказаха после по-вредни от истинските цигари. След това им измислиха устройства - миничушкопек, защото така не миришело. Пълни глупости! Който плаща повече, негово е правото. Българинът с векове оцеля със сланина, която се оказа адски вредна. Айде, бе! А кафето - първо беше вредно, сега е полезно.

Изборът винаги е личен. И дано някой чуе гласа на разума от Скандинавия.