Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОЦЕНКА: Айан е будно и любознателно дете.
ОЦЕНКА: Айан е будно и любознателно дете.

 

 

 

Син на Ахмед Доган, неизвестен на обществеността, живее в Дулово под грижите на майка си. Тайното дете на Сокола се казва Айан Айтен Терзи. В момента момчето е на 14 години и учи в Езикова гимназия "Пейо Яворов" в Силистра. Доган не е признал официално момчето, макар да плаща издръжка за него, твърдят роднини. Историята бе потвърдена от майката на момчето и от вуйчо му. Както и от член на централното ръководство на партията. Самият Айан прилича изключително много на Доган, особено в очите и брадичката може да се увери всеки.
Момчето е плод на връзката на Сокола с негова лична секретарка - Айтен от дуловското село Черно- лик, научи "168 часа" от хора от обкръжението на лидера на ДПС. Привлечена от каузата ДПС, младата Айтен пристига в София в началото на 90-те години. По време на партиен купон бившият депутат в 36-ото Народно събрание Орхан Мемиш запознава жената с председателя на партията Ахмед Доган, разказа активист на ДПС. Момичето се влюбва в Доган. Айтен е изключително атрактивна - висока, слаба, руса, с много фина бяла кожа. Отначало Сокола е резервиран, но също харесва красивата жена. Скоро

лидерът се впечатлява

и от характера на Айтен - скромна, отзивчива, раздаваща се в името на любовта.Затова Доган предлага да живее с него в апартамента му в жк "Белите брези", разказват свидетели на случката от онова време. Апартаментът се води на негово име според тогавашната декларация за имотното му състояние.
След като се премества при Сокола, Айтен се превръща освен в лична приятелка на Доган и в негова секретарка и домакиня. Води личната му кореспонденция, организира срещите му, като в същото време се грижи и за немалкото общо жилище.
Доган бил педантичен на тема личен ред, казват негови съпартийци. Когато се прибирал вечер вкъщи, обичал жената до него да го посреща подобаващо - с усмивка и с ласки. В резултат на такова мило посрещане след почти четиригодишно съжителство с Айтен на 12 февруари 1995 година се ражда Айан. В превод от турски името на момченцето означава "знаменит", "губернатор". Избира го бащата, майката с радост се съгласява.

Младата жена е разочарована

от друго - Доган отказва да припознае момчето и да му даде името си.
"Вината беше и на двамата. Аз не бях особено настоятелна. Ако тогава бях настоявала повече, можеше Ахмед да склони и малкият да носи неговото име - Доган"- сподели пред "168 часа" майката Айтен. "По друг начин щеше да звучи!" - разкайва се днес Айтен за миналата си нерешителност.
В крайна сметка жената, която е с 11 години по-млада от Доган, се съгласява в акта за раждане на Айан в графата "баща" да бъде вписано - неизвестен. Документът е издаден от община "Триадица" - уточни пред "168 часа" служител от община Дулово.
След сюрприза за неизвестния баща в живота на Айтен настъпват мрачни дни. Постепенно Доган престава да и обръща внимание, докато накрая признава, че избраницата на сърцето му е Айсехел Руфи и той възнамерява да сключи брак с нея. Айтен изпада в шок. С дни не може да дойде на себе си от крайното решение на Сокола. В крайна сметка майката и детето, което няма още и годинка, се местят в друг апартамент в крайните квартали на София. Доган не ги изоставя напълно, посещава ги и им праща пари, дори кани и някои от съпартийците си да видят сина му.
"Веднъж ме покани в апартамента с думите: "Ела да видиш момченцето ми" - спомня си човек от тогавашното обкръжение на Сокола.
Родителите на Айтен - Разие и Хюсеин, посещават дъщеря си и

изоставеното отроче

без да се отказват от идеята "един ден хората да разберат, че бащата на момчето не е неизвестен", което хвърля тъмно петно върху биографията на дъщеря им.
"Бащата на Айан не е случаен човек, а самият Ахмед Доган! - призна пред "168 часа" братът на Айтен - Сейрани. Вуйчото се възхищава на героизма на сестра си сама и с помощта на бабата и дядото да отгледа сина си, без да го лишава от нищо. В крайна сметка жената и детето се прибират обратно в Дулово.
"Не съм чувал Доган да се отбива в Дулово след партийни мероприятия да се види с племенника ми" - недоволства вуйчото на момчето Сейрани.
"В първите години единствено баба Демире, майката на Ахмед, се интересуваше от малкия. Идва, но интересът и бързо се изпари" - не щади Догановата майка вуйчото.
"На Айан му липсва контактът с баща му. Усещам го с всеки изминал ден" - казва майката на момчето, която не се оплаква от съдбата си. Като види баща си по телевизията, попива всяка негова дума, след което се усамотява и дълго мълчи, а аз плача" - казва още Айтен.

За последен път


Доган видял сина си преди четири години, твърдят роднини на момчето и майката.
"На сестра ми и беше трудно, но се съвзе" - уточнява вуйчото Сейрани. В семейството все пак са доволни, че лидерът на ДПС всеки месец плащал издръжка за сина си. Споразумението е постигнато без съд.
"Парите са достатъчно, стигат ми. Доволна съм - лаконична бе майката Айтен.
За съществуването на Айан знаят само двама-трима депутати от ДПС. Докато в Дулово, където е преминало детството на момчето, историята е известна на голяма част от общинските служители и съседите от блок "Теменуга" 1 на ул. "Силистренско шосе", където в момента живее синът на Доган - установи проверка на в. "168 часа". Съседите даже наричали Айан Малкия Доган поради удивителната прилика между баща и син и сходство в поведението - непринудено, открито, търсещо контакт с аудиторията.
Апартаментът също е закупен от Сокола, твърдят съседите. Според депесари това е обмислен ход - синът му да не бъде на показ както законната му щерка Демет от втория брак. Докато красивото момиченце се разхожда сред зеленината на боянските сараи, нейният полубрат Айан Терзи живее в скромно жилище в Дулово. За спокойното бъдеще на момчето били отговорни хора на най-доверения човек на Доган в региона - Гюнай Сефер, областен председател на ДПС Силистра, споделиха партийни източници от ДПС Дулово.
"Трудно ни е само на двамата с майка да свързваме двата края - казва самият Айан, който избягва да коментира темата за известния си баща. Независимо от това момчето се гордее, че е син на Доган.
На поставените въпроси господин Доган не отговори чрез пресцентъра на ДПС.

 

 

И двамата носят името на майките си


СЪДБАТА е била еднакво несправедлива и към Айан, и към известния му баща - лидера на ДПС Ахмед Доган. И двамата носят името на майките си поради нежеланието на таткото да ги припознае като свои и да носят името му. Сокола носи името на майка си Демире - Ахмед Демир. А Айан на майка си - Айтен Терзи. Момчето е записано с името на майка си в дневника в Езикова гимназия "Пейо Яворов" в Силистра и в биографичната справка в общежитието, където е настанено.
"Нямам информация дали Айан има баща, или е починал" - сподели отговорен служител в средношколското общежитие. Когато разбра кой е бащата, служителят помоли името му да не се споменава. Той описа Догановия син като изключително будно и любознателно дете, много интелигентно за възрастта си. Успехът му от средното училище в Дулово бил "мн. добър". Сега учи в Езиковата гимназия в Силистра, с основен език - английски.
"Мечтата ми е да стана преводач от английски, не от турски. Чувал съм, че когато желаеш нещо силно, то се случва" - каза пред "168 часа" Айан.
Той не искал да остане в България, а да работи в големи американски градове - Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анджелис. А защо не в Латинска Америка. За да сбъдне мечтата си, младежът си е набавил английски речници и заляга над езика. Турските сериали като "Перла" изобщо не го интересуват. В свободното си време ходи във фитнес клуб, защото иска да е физически силен.
"Искам да съм хем силен, хем умен" - аргументира се 14-годишното момче.
Айан не се интересува от политика. Не ходи на джамия да се моли. Прави го вкъщи, когато е сам, вглъбявайки се в себе си. Така направил и за теста в Езиковата гимназия. Приели го отраз заедно с още две деца от Дулово при доста кандидати. Обича много баба си Разие и дядо си Хюсеин. С тях се разбирал от една дума. Те знаели желанията му и ги изпълнявали. Затова им помага с удоволствие в домашната работа. Казва, че ще оправдае името си - знаменит човек.


Френологът: Приличат си по усмивката и очите


"Между момчето и Ахмед Доган има визуална прилика. Не мога да кажа на 100%, че са баща и син, но в лицата им има много свързващи звена, които говорят за близост между двамата - вежди, очи, устни, извивката на лицето в полупрофил", обобщава френологът Христо Нанев, след като внимателно е разгледал снимките на лидера на ДПС и ученика Айан.
Пловдивчанинът, който има таланта да открива прилики и разлики във външния вид и да разтълкува човешкия характер по чертите на лицето, е категоричен, че 14-годишният Айан Айтен и Ахмед Доган си приличат по усмивката, очите и самочувствието, което излъчват лицата им.
"Виждам известна близост в из- вивката на дясната скула, в долната устна, която и при двамата е широка. Момчето и мъжът си приличат по усмивката", прокарва пръст върху лицето на Доган.
Голяма близост Христо Нанев открива и в бръчките под очната торбичка на лявото око на партийния лидер и ученика Айан. Двамата си приличат много и по веждите.
"Имат специфична извивка на веждите. Дясната е едно към едно една и съща. Друга визуална близост е пространството между веждите, тази специфична окосменост, която леко навлиза към носа от лявата страна", обяснява френологът.
Според него формата на лицето съ- що говори много, а извивката на младия Айан в полупрофил наподобява тази на Сокола.


Прелъстена и изоставена

РАЗТЪРСВАЩА драма е изживяла майката на момчето - Айтен, след раздялата с Доган, разказват приятели на бабата и дядото в с. Чернолик, община Дулово. Преди да заживее със Сокола, Айтен била жизнена и енергична.
"По нея се прехласваха много млади мъже в Дулово" - спомнят си съученици на Айтен.
Мераклиите нямали никакъв шанс да се класират, защото човекът, в когото била влюбена местната красавица, се казвал Ахмед Доган.
"Пребледняваше, когато трябваше да се срещне с него. Беше толкова влюбена, че губеше ума и дума само като чуеше името му" - разказват хора от обкръжението на Сокола.
"Това не е увлечение, което минава с времето, а истинска страст" - казвала красивата Айтен.
Днес няма и помен от огненото момиче.
"Това, което се случи между нея и Доган, я съсипа. Беше половин човек, но и помогнахме да се съвземе" - разказва братът на Айтен Сейрани.
Въпреки че е дълбоко наранена в емоционален план, в разговор със "168 часа" майката не отронва нито една лоша дума по адрес на човека, който я е изоставил с детето - Ахмед Доган. Продължава да членува в ДПС и да се интересува от партийния живот в организацията в с. Чернолик. Днес Айтен Терзи работи в общинската фирма "Озеленяване" в Дулово. Скромната заплата от 240 лева отива основно за издръжка на ученика. Той пък при всеки удобен момент признавал пред майка си, че се гордее, че е син на Доган.


Под венчило

ВЪПРЕКИ че Доган е известен със слабостта си към красивите жени, само две имаха късмета да минат с него под венчило. Първата внушителна сватба на Доган с Айсахел Руфи на стадиона край Исперих събра повече от 10 000 отбрани гости от България и Турция. Венчавката минава под мотото "Народно веселие под патронажа на г-н и г-жа Доган". Това се случва в края на октомври 1993 година. Атракцията са двата бели жребеца, които теглят файтона с младоженците. Булката е облечена в тъмносиня кадифена рокля, с шалвари и златна корона на главата. Брачната идилия на Сокола и неговата любима съществува едва седем месеца. По-късно Доган сви семейно гнездо и с ослепителната Ширин Карнобатлъ, дъщеря на областния председател на ДПС Плевен. Сватбата не е така пищна като първата. След пет години съжителство двамата се разделят. Хубавият спомен от връзката е момиченцето Демет, за което сега се грижи приятелката на Сокола - манекенката от Шумен и "Мис България" - Алтен. Почти пред венчило с Доган бе и Зюлфие Мехмедова - общински председател два мандата на ДПС Варна. Според запознати единствено силният характер на момичето и изиграл лоша шега. Сокола държал на жената ханъма, готова на подчинение и покорност, а Зюлфие била властна и амбициозна.

ЩАСТЛИВИ: Доган и втората му съпруга Ширин.
ЩАСТЛИВИ: Доган и втората му съпруга Ширин.
ЛИКА-ПРИЛИКА: 14-годишният Айан Айтен и Ахмед Доган си приличат по усмивката, очите и самочувствието, което излъчват лицата им.
ЛИКА-ПРИЛИКА: 14-годишният Айан Айтен и Ахмед Доган си приличат по усмивката, очите и самочувствието, което излъчват лицата им.