Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато пламъците на борда на горящия на летището в Москва руски самолет бушуват, няколко души от екипажа се превръщат в истински герои. Един 22-годишен стюард трогва целия свят, жертвайки живота си за пътниците.

Максим Мойсеев успява да изведе голяма част от тях до аварийния изход на самолета, който кацна в пламъци на 5 май на летище "Шереметиево". До последно той помагал и в изтласкването на пътниците. Според очевидци на инцидента в последните минути Максим чул детски глас и се опитал да се притече на помощ. Той обаче бързо се задушил от пламъците и не успял да се спаси.

"Винаги е знаел, че ако възникне някаква ситуация, ще помогне и няма да остави никого. Не се познавахме много добре, но когато сме се засичали, е бил много весел, усмихваше се и разговаряше", разказа колежка на Мойсеев, цитирана от "Кубанские новости".

По време на инцидента загиват 41 души. Трагедията на летище "Шереметиево" се разиграва при аварийно кацане. Общо на борда са пътували 78 пътници. Сред загиналите има и няколко деца.

Максим Мойсеев не е единственият герой от самолетната катастрофа. В помощ на пътниците се притекли и колежките му Татяна Касаткина и Ксения Фогел. Двете жени успяват да оцелеят. 34-годишната стюардеса Татяна Касаткина е в

по-добро здравословно състояние

и успява да разкаже пред местни медии подробности от инцидента.

Според нея големият брой загинали се дължи на факта, че в минутите на ужасяващия инцидент пътниците са изпаднали в паника. Дори се наложило Татяна да се опитва да ги изкарва насила, да ги дърпа и изхвърля от горящия самолет.

Касаткина разказва още, че е чула виковете за пожар малко преди кацане и моментално отворила аварийния изход с ритник.

"Всичко беше толкова бързо. Димът вече беше черен. Последните хора пълзяха, за да излязат. Чух жена да говори по телефона и да казва, че ще паднем", разказва стюардесата.

Процесът на евакуация бил забавян и от хора, които, вместо да излизат към аварийния изход, се опитвали да се върнат до местата си, за да си вземат багажа.

"Един мъж пречеше на няколко от пътниците да излязат, защото държеше да се върне до мястото си и да си вземе чантата с личните вещи. Мисля, че фактът, че горим на самото летище, действаше успокояващо на някои хора и те не можаха да осъзнаят, че можем да загинем, макар и на земята", коментира в руско издание един от оцелелите пасажери.

Пожарът на борда на самолета започва при кацането на машината на летище "Шереметиево". Много от спасилите се смятат, че са оцелели благодарение на помощта на стюардите,

докато се лутали, шокирани от случващото се

Самолетът "Сухой Суперджет 100" на авиокомпанията "Аерофлот" е изпълнявал полет от Москва за Мурманск, но е поискал да се върне и да кацне аварийно на летище "Шереметиево". Властите в Мурманск обявиха тридневен траур заради авиокатастрофата. Губернаторът на града Андрей Чибис заяви, че семействата на загиналите в пожара ще получат по 1 млн. рубли обезщетение (15 300 долара), докато настанените в болница - по 500 000 рубли (7650 долара).

Руските власти вече са започнали разследване на случая. Открити са и двете черни кутии, които може да покажат каква е била причината за трагичния инцидент.