Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Многозначително прощаване на Слави с публиката: Прави каквото трябва, пък да става каквото ще Горбачов гостува в шоуто през 2002 г.

Прави каквото трябва, пък да става каквото ще." С този многозначителен цитат от гостуването на Кеворк Кеворкян започна клипът на Слави Трифонов за сбогом със зрителите си. В 9-минутното видео бяха излъчени избрани кадри от продължилото близо 19 години предаване по Би Ти Ви.

Първият епизод на шоуто е показан на 27 ноември 2000 г. През това време водещият е казал повече от 70 000 пъти "Уважаеми зрители". Гостували са му над 5000 известни личности.

На прочутото диванче са сядали

почти всички български политици с изключение на Румен Радев, който отказа. Интервю са му дали президентите Желю Желев и Георги Първанов. Посрещал е световни политици като Шимон Перес и Михаил Горбачов.

На раздумка с водещия са били обичани артисти като Виолета Гиндева, Стефан Данаилов,

Георги Калоянчев,

Стоянка Мутафова,

Джоко Росич,

Любиша Самарджич, знаменитости като Жан-Клод ван Дам, Вини Джоунс, Стивън Сегал, Дон Майкъл Пол, Чарли Шийн. Гостували са му изключително много певци - Йорданка Христова, Силви Вартан, барабанистът на "Пинк Флойд" Ник Мейсън.

С шоумена са говорили спортистите Христо Стоичков, Трифон Иванов, Димитър Бербатов, Григор Димитров, Нешка Робева, Илияна Раева.

На гости на Слави са били още френският режисьор Люк Бесон и бившият баскетболист Денис Родман. Той разказа емоционално

за срещата си

с Ким Чен Ун

и оприличи българския водещ на неговия легендарен американски колега Джей Лено, само че по-висок.

Всички 1435 подаръка, които е получил Трифонов, ще бъдат раздадени безвъзмездно след томбола с имената на желаещите да ги притежават. Между тях са столът на водещия, диванчето, както и

пръст от гроба на хан Кубрат

в Малая Перешчепина, пистолетът на Жан-Клод ван Дам, лост за управление на изтребител, статуя на Шива от наследник на махараджа, тениска с автограф на Пеле, както и мерцедес S класа, с който са возени гостите.

Случвало се е шоуто да заприлича на сериозно предаване, без скечове, вицове и закачки, както и без гости. Това започна, когато водещият и сценаристите подеха инициатива за въвеждане на мажоритарна избирателна система и дори проведоха референдум в страната. В разгара на кампанията им, след като събраха 673 481 подписа в подкрепа на искането си, разговорите за политика зачестиха.

И така се стигна до скандала между екипа и

ръководството на

Би Ти Ви, което

спря шоуто

на 27 март 2017 г. Обяснението беше, че предаването не отговаря на развлекателния жанр, а се занимава с политически послания. Телевизията излъчи стар епизод от шоуто с концерт на "Ку-ку" бенд и водещ Иво Сиромахов. В това време на екрана се изписваше надпис: "Планираният за днес епизод няма да бъде излъчен поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание".

Същия ден Слави Трифонов отправи ултиматум към политическите сили да приемат резултатите от проведения от екипа му референдум. Водещият и сценаристите започнаха протест пред парламента, който обаче завърши с провал. Не успя да постигне целите си.

Не можа да повлияе на депутатите да включат референдума в дневния ред на заседанието си. А множеството пред Народното събрание намаляваше с всеки изминал ден и това

принуди Трифонов да се откаже от ежедневното бдение

пред сградата с надпис "Съединението прави силата".

Само 20 дни по-късно Би Ти Ви пак не излъчи предаването - отново по политически причини. Тогава гост трябваше да бъде журналистът Васил Иванов, тъкмо напуснал Нова телевизия, като я обвиняваше в цензура. Въпреки неизлъченото предаване двамата дадоха пресконференция, на която разказаха това, което щеше да бъде излъчено.

"Имам договор с Би Ти Ви, според него

аз не мога да спра предаване, защото ще наруша договора

си и ще ме съдят те. Аз имам отношения с Би Ти Ви, но те сами решават за програмата си. Аз съм партньор на Би Ти Ви. Не съм техен служител. Те не могат да ми спират предаването, могат само да не го излъчат", заяви тогава Слави Трифонов.

Всъщност едноименното му шоу не е единственото спирано негово предаване. Първото, с което стана известен, беше "Ку-ку" в началото на демокрацията. Започна на 1 януари 1990 г. като студентски проект, в който участваха Любен Дилов-син, Петър Курумбашев, Зуека.

БНТ, която излъчваше младежкото шоу, го спря през 1991 г., когато екипът си направи експеримент и изплаши хората. Съобщи, че

АЕЦ “Козлодуй”

е гръмнала.

Целта им беше да покажат колко са неподготвени институциите за подобни инциденти. Втория път Хачо Бояджиев ги спира на 14 октомври 1994 г. заради закачки към бизнесимпериите "Мултигруп" и "Трон". Три месеца по-късно - през 1995 г., "Ку-ку" е наследено от "Каналето", но името на групата музиканти и до днес остава "Ку-ку бенд".

Екипът на предаването се разделя през 1998 г. на две заради непреодолими спорове. "Каналето" остава със същото име и с водещ Камен Воденичаров, а Слави Трифонов започва своето шоу "Хъшове". Първоначално то е излъчвано по БНТ за кратко. Прекратено е заради "нарушения на договорните отношения" и затова, че "програмата е вулгарна и цинична и не отговаря на Закона за радиото и телевизията". После Трифонов и "Хъшове" се прехвърлят в тв "7 дни" и накрая завършва в Би Ти Ви, когато се преименува на "Шоуто на Слави".

То е и

най-дълго излъчваното

подобно предаване

в българския ефир.

След него е "Клуб НЛО" с водещи Велко Кънев, Георги Мамалев и Павел Поппандов, което стартира през 1996-а и приключва през 2004 г. "Шоуто на Канала" пък оцелява 11 г. - от 2007 до 2018-а. Конкурентното "Каналето" радва публиката в продължение на близо 10 г.

Вече 15 г. у нас се излъчва "Биг Брадър", което обаче се числи не към шоупрограмите, а към риалити форматите.

Освен със сатирата си "Шоуто на Слави" стана известно и с няколко други формата - "Танцувай с мен", "Умна и красива", "Мегаданс", "Пеещи семейства" и много други. От сцената на Трифонов изгря звездата на Крисия, която представи България на детската Евровизия през 2014 г. и се класира на второ място.