Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: БНТ
Кадър: БНТ

"Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания. И ако днес Бългрия е една от тях, то е заащото нашият народ е осъзнал необходимостта от единствето на меч, дух и слово. Летописите пазят безчет победи на войската ни. И в най-тежките дни на изпитание българският войник е бил последната саможертвена преграда. Затова за бългрина армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност. През последните десетилетия войската ни преживя всякакви експериметни - недоимък, съкращения. Но тя винаги оцеляваше". Това държавният глава каза по време на тържественото си слово по случай Деня на храбростта и празник на армията.

Пореден призив към генералите да не мълчат пред действията на политиците направи президентът. Предният път, когато Радев отправи този призив преди месец, премиерът Бойко Борисов го запита дали не готви военен преврат.

"Армията най-сетне е във фокуса на финансовата политика на държавата. До това ни поставя пред ново изпитание ефективно и ефикасно парите да се превърнат в отбранителни способности. Изисква зачитане на военната експертиза. Не само интензивен диалог между държавници и военни, но и активна позиция на генералитета. Безмълвието днес може да струва скъпо на подчиненитеви и данъкоплатците утре", обърна се Радев към генералите на 6-и май.

"Армията ще заеме своето място в обществото, защото е призвана да е стожер на стабилност, държавност и конституционен ред. Армията трябва да бъде опазена от политически вмешателства", заяви още Радев.

"Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество. На тях дължим признание. Денят на храбростта е и ден, в който да отдадем дължимото на тези, които въстават за демокрацията. Чест и слава за армията и всички храбри българи. Да живее България!", завърши словото си държавният глава.

В 10.00 часа той прие почетния строй на представителните части на Българската армия на площад "Княз Александър I".

Гледайте на живо тук.