Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

10 млн. лева санкции заради нарушения и неспазени договори

“Виновните да се уволняват и да се дават на прокурор веднага. Безкомпромисно!”, нареди премиерът

Тотална проверка на всичките 746 къщи за гости, правени с финансиране от еврофондовете в периода 2007-2013 г., започват МВР, НАП и Държавен фонд “Земеделие”.

Това обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов след заседанието на правителството днес. Проверката е по нареждане на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, обясни Маринов.

Главният прокурор поиска проверката още преди великденските празници заради многото сигнали, че къщи за гости, финансирани от еврофондовете, не работят като туристически обекти, а

реално са частни

домове

Според условията на програмата за развитие на селските райони, която финансира къщите за гости, поне 5 години след построяването им те трябва да посрещат туристи.

Полицаи и данъчни ще влязат във всяка една такава къща, обясни вътрешният министър. Ще бъде засечена информация от общините дали е плащана туристическа такса за реализираните нощувки. В районните управления на МВР пък

ще се търси дали

собствениците

са регистрирали

гостите си

в полицията, както изисква законът, разясни механизма на проверката Маринов.

Проблемът с къщите за гости е бил повдигнат на вчерашното заседание на правителството от премиера Бойко Борисов, стана ясно, след като Министерският съвет разпространи откъс от стенограмата на заседанието.

“Проверките извършват и полицията, и прокуратурата, и НАП, защото, от една страна, тази програма е била, както всичко, добре измислена - да подпомага туризма, да подпомага там, където не е имало бази - извън големите курорти, селския туризъм, религиозен туризъм, тези, които обичат екстремни спортове да ги използват. Много от къщите, разбира се, се използват по предназначение, но за съжаление, винаги се намира някой, който да опорочи програмата, и

затова към

днешната дата

ние новата

програма не

я отваряме Проверяват се всички къщи. Разпоредил съм и бизнес плановете да им проверят - защото по бизнес план те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени или не. Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага. Безкомпромисно! Аз нито съм ходил в апартаменти, нито в къщи за гости, нито има как да знам. Плащаме, и то добри заплати на контролни органи, които всичко това е трябвало да установят или вече да са приключили конфискацията. Безкомпромисно!”, наредил Борисов според стенограмата.

До момента Държавен фонд “Земеделие” е направил проверки на 18% от финансираните до 2013 г. къщи за гости вместо само на 5%, както изисква програмата, съобщи пък земеделският министър Румен Порожанов. Той бе директор на ДФЗ в периода, в който се отпускаха евросредства за къщите.

Проверките са се засилили след 2016 г., когато фондът е публикувал в интернет пълен списък на финансираните с евросредства къщи за гости. Тогава са зачестили сигналите за такива, които не работят по предназначение, разказа Порожанов.

Собствениците на 32 от проверените 110 къщи за гости ще трябва напълно да възстановят получените европари, съобщи министърът.

130 хил. евро

е било средното

финансиране

на една къща за гости. На останалите пък са били наложени корекции, защото не си изпълняват напълно бизнес плана, с който са спечелили финансирането.

Общо трябва да бъдат възстановени 10 млн. лв., обясни Порожанов.

Проблемът

определено е,

че има

недобросъвестни

бенефициенти,

иначе те са изпълнени съгласно проектите и изискванията, включително където има зони “Натура”, коментира той.

“Това, което в момента активизираме, разбира се, по линията на Разплащателната агенция, е да бъдат проверени всички къщи за гости, независимо дали е изтекъл мониторинговият период, или не е изтекъл. И там, където се установи, че не е изпълнен бизнес планът, не са използвани по предназначение, отново ще се пристъпи към предявяване на сумата за възстановяване”, каза още Порожанов.