Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Студенти минават край университета Колидж Лондон.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Студенти минават край университета Колидж Лондон. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ще бъдат спрени и правителствените заеми, на които досега следващите на Острова европейци разчитаха

Българите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши студенти на Острова. Това става ясно от план на британското министерство на образованието във връзка с Брекзит.

Според него таксите за европейски студенти, които ще бъдат приети през учебната 2021/2022 година, трябва да се увеличат и да се изравнят с тези за останалите чужденци. В момента тарифата за европейците е еднаква с тази на британските им колеги, като максимум на година следването им може да струва 9250 паунда. Ако загубят тази си привилегия, дължаща се на британското членство в ЕС,

ще им трябват

между 10 000 и

38 000 паунда

годишно,

колкото в момента плащат останалите чуждестранни студенти в Англия.

Освен това те вече няма да имат право да получават нисколихвени студентски заеми, благодарение на които много наши сънародници през последните години следват на Острова. Схемата е изключително благоприятна за европейските студенти, особено тези, идващи от страни с по-нисък жизнен стандарт, каквато е България. Британското правителство отпуска до 9000 паунда на човек годишно, които покриват напълно таксите за обучение. Отделно дава и пари за издръжка. Заемите са при много ниска лихва и изплащането им започва, когато студентът завърши, тръгне на работа и стигне определен доход. За България той е 12 хил. паунда годишно, а за Англия - 21 хил. Всяка година около 2000 наши сънародници се възползват от английската система за студентско кредитиране.

Промените са предложени от министъра на образованието Деймиън Хайндс във връзка с предстоящото излизане на страната от ЕС. Мотивът е, че дори да се стигне до сделка за Брекзит, след 2 години преходният период по нея трябва да приключи и тогава Лондон ще е в правото си да определя сам правилата. Според Хайндс европейците трябва да плащат същите такси като колегите им от Китай и Австралия, а студентски кредити трябва да се раздават само на британци, тъй като е много трудно след това да преследваш по света чужди граждани, които не ги връщат.

Министърът признава, че най-вероятно таксите за английски студенти, които учат в страни от ЕС, също реципрочно ще бъдат увеличени, но те са четири пъти по-малко в сравнение със следващите на Острова европейци.

“Файненшъл таймс” разкрива обаче, че идеите на Хайндс, който се смята за част от поддръжниците на плана на премиерката Тереза Мей за намаляване на имиграцията,

не срещат

подкрепа дори

на ниво

правителство

От финансовото министерство са изразили опасение, че ако планът се реализира, броят на европейските студенти вероятно ще намалее с две трети и като цяло притокът на талантливи младежи в Обединеното кралство може да спре.

Въпросният документ все още не е представен официално, но изтеклите в медиите части от него бяха достатъчни, за да предизвикат скандал. Наложи се правителствени представители да дадат разяснения в парламента. “Още от референдума през 2016 г., който определи излизането на страната ни от ЕС, е ясно, че е много вероятно европейците да се изправят пред по-високи такси, каквито плащат останалите чуждестранни студенти в английските университети. От морална гледна точка би било изключително трудно да се защити защо по-богатите германци трябва да плащат по-малко от по-бедните индийци, ако сме извън ЕС”, обяснява Ник Хилмън, ръководител на Института за политика в областта на висшето образование.

Въпреки това до момента Лондон избягваше да поставя въпроса по време на преговорите за Брекзит. Дори при договорената от Мей сделка с Брюксел, която британският парламент отказва да одобри, правата на студентите не са уредени, а са оставени за допълнителните споразумения по време на преходния период. Единственото дадено обещание е, че кандидатстващите в момента младежи, които ще започнат да следват в английски университети през есента, ще учат при досегашните условия на по-ниски такси и възможности за получаване на заем за плащането им през целия курс на обучение. Очаква се скоро да бъде дадено указание за кандидатстудентската кампания за учебната 2020/2021 г., която ще започне след месеци.

Според представители на организацията на британските университети е малко вероятно за нея да има някаква промяна, но продължаващата несигурност ограничава студентския избор и способността на английските учебни заведения да наемат най-добрите студенти от ЕС. Затова те призовават правителството, каквото и да смята да прави, да го каже по-скоро, тъй като

университетите

трябва да бъдат

информирани

най-малко 18

месеца по-рано

за всяка промяна.

Властите в Единбург вече обявиха, че и следващата година европейските студенти ще продължат да бъдат приемани безплатно във вузовете на територията на Шотландия. Управляващата там Шотландска национална партия призна обаче, че таксите могат да скочат до 25 000 паунда на година, ако правителството в Лондон реализира намеренията си. Говорителката на политическата сила по въпросите на образованието Керъл Монахън осъди “враждебната имиграционна среда в Обединеното кралство и суровите условия, създадени за чуждите студенти”.

Уелс все още не е обявил плановете си за след 2020 г., но прогнозите са, че ще продължи да се придържа към досегашните правила, още повече при неяснотата кога и как точно Брекзит ще се случи.

Координаторът на Европейския парламент (EП) за Брекзит Ги Верхофстад остро разкритикува намерението на Великобритания да удари с по-високи такси студентите, идващи от ЕС, след като вече няма да е част от съюза. Те не трябва да бъдат жертва на Брекзит, заяви той и обеща веднага да изпрати писмо на британската премиерка Тереза Мей, с което да я информира, че това няма да бъде прието от европейските депутати. Според “Индипендънт” заканата му означава, че студентските такси могат да се превърнат в много

важна разменна

монета във

всички бъдещи

търговски

преговори

между Лондон и Брюксел, за които ще е необходимо одобрението на ЕП. Ги Верхофстад смята, че нищо в образователните програми за обмен не трябва да се променя и европейските младежи да бъдат приемани в английски университети при сегашните условия, както и британски студенти да следват без проблем в страни от ЕС. И колкото по-бързо Мей разсее опасенията, че действащата в момента реципрочна система ще бъде подкопана чрез едностранно въвеждане на по-високи такси, толкова по-добре ще бъде за всички.

Поскъпването на следването в английските университети и невъзможността да се получават студентски заеми за него обаче няма да са единственият проблем за младежите. Ако те бъдат приравнени към останалите чуждестранни студенти, вероятно ще трябва да държат допълнителен изпит за владеене на английски език, тъй като няма постигнато споразумение между Брюксел и Лондон да продължи взаимното признаване на дипломи и сертификати, след като Великобритания напусне ЕС. Това може да се окаже сериозен проблем за някои, защото в момента назрява сериозен скандал по този въпрос във Великобритания. Властите правят щателна проверка на тестовете по английски и готвят сериозни промени за начина на провеждането им, след като стана ясно, че в някои вузове е имало фалшификации. По тази причина визите на 34 000 чуждестранни студенти са били анулирани или съкратени, а повече от 1000 души са били насилствено депортирани, защото са участвали в измамата.

Депутатката от опозиционната Лейбъристка партия Анджела Рейнър обвини правителството, че

издига стени

между ЕС и

най-добрите

британски

университети

Колегата ѝ Уес Стрийтинг заяви, че правителството смята да третира европейските студенти като дойни крави.

Зам.-министърът на образованието Крис Скидмор успокои, че решение за покачване на таксите все още не е взето. Дискусиите по въпроса продължават, но засега е най-добре да останат в тайна. Той изрази съжаление, че се е получило изтичане на информация. По думите му правителството иска да направи така, че страната да привлича студенти не само от ЕС, но и от цял свят. Което означава, че българските младежи ще бъдат подлагани на все по-голяма конкуренция, ако искат да следват в английски университети. А и възможностите да останат на Острова, за да търсят професионална реализация, ще станат по-малки. Ако бъдат приравнени с колегите си извън ЕС, те ще имат право да останат само четири месеца във Великобритания, за да си намерят работа. Ако не успеят, трябва да напуснат, разбира се, ако Брекзит се състои.