Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изграждането на Колизея започва още преди 2091 г., но е открит през 80 г.сл.Хр.
Изграждането на Колизея започва още преди 2091 г., но е открит през 80 г.сл.Хр.

17-годишна българска ученичка беше хваната от охраната на Колизея да изписва буквата М върху стена на монумента, съобщи информационната агенция Анса. Т

ова станало на 28 април следобед, по време на визита в най-известния италиански археологически комплекс. Българката, чието име не се съобщава, била на екскурзия в Рим заедно с други свои съученици и учители. Те били заедно и при визитата в Амфитеатъра на Флавиите, както е известен Колизеят.

Момичето искало да напише цялото си име, или най-малко инициалите на името и фамилията си, но успяло да изпише само буквата М. Точно в този момент се намесили хора от вътрешната охрана на паметника. Българката била отведена в полицесйксия участък на Пиаца Венеция, където била идентифицирана и срещу нея бил написан рапорт, но без да бъде арестувана. Той било препратен на Прокуратурата, както е процедурата в тези случаи.

Само преди дни в Колизея се опита да се разпише и израелско семейство. 39-годишна жена изписа инициалите ЕIAAP на мъжа си, своите и на децата си, преди да бъде хваната в крачка. „Това е демонстрация на широко разпространенo невежество и на липсата на култура и познаване на посещаваните места и паметници. Това, което прави впечатление е, че става въпрос все за туристи, които идват от чужбина, за да опознаят сърцето на Западната цивилизация”, коментира директорката на Колизея Алфонсина Русо.

По идентичен начин се прочу и българският футболист Благой Георгиев, чието име се припомня редовно от италианските хроники, но не заради спортни, а заради вандалски изяви. Това е така, защото през 2015 г. българинът беше хванат в крачка да изписва името на тогавашната си годеница Есмер върху партера на стена от Колизея. Георгиев беше отведен в близкия участък на карабинерите, където беше написан рапорт по случая.

И друг българин изчегърта през 2017 г. с монета името на любимата си върху древноримска стена – на Палатинския хълм на ул. „Сан Бонавентура”. Жестът му обаче беше докладван на полицията от будни минувачи.

Италианският закон предвижда в тези случаи глоба от 100 до 8000 евро, както и затвор от 6 месеца до 3 г.