Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сицилианската мафия е спечелила 3 млрд. евро за десетина години от измами със средства от ЕС, предназначени за национален парк в Сицилия, твърди Джузепе Антоци, бивш директор на защитената зона, оцелял при опит за убийство от мафията през 2016 г.

Нападателите му поставят скали на изолиран, криволичещ път и

откриват огън срещу колата му

през нощта, но той е спасен заради бързите реакции на полицейския си ескорт. В книгата си "Мафията на пасищата - голямата измама на Европа" Антоци разказва как кланове на Коза ностра от източната част на Сицилия са натрупали огромни печалби от средства на ЕС, предназначени за фермерите, които пасат овце и говеда в Националния парк "Неброди", пише британският в. "Телеграф".

Мафиотските семейства си служат със заплахи, за да не позволят на фермерите да подават оферти за аренда на пасища от държавата. След като елиминират конкуренцията, клановете си осигурят аренда на ниски цени, като за целта използват подставени компании и получават милиони евро субсидии от ЕС. За 10 години те са успели да получат чрез измами 3 милиарда евро, твърди Антоци, който се бори от години, за да спре машинациите на мафията, и живее под полицейска защита.

Той дава пример за земя от 10 хил. декара, която мафията е наела за 36 400 евро годишно. "Те успяха да спечелят 1 милион евро или повече върху тези 1000 хектара", обяснява Антоци в книгата си. "В продължение на години мафиотските семейства тероризираха честни земевладелци и наемаха земя в рамките на парка за няколко хиляди евро, а

ежегодно

получаваха стотици хиляди евро от ЕС”,

казва той.

Мафиотите са обвинени от полицията за опожаряване на гори, за да ги превърнат в пасища по особено жесток начин. За целта привързвали напоени с бензин парцали към телата на котки, които след това пускали в гората. Животните разпространява огъня на голяма площ, докато бягали от ужас, което затруднило експертите от пожарните да идентифицират откъде започва пожарът.

Джузепе Антоци започва борбата срещу измамите с арендата на пасища и сплашването на местните земевладелци през 2014 г., година след като е назначен за директор на парка. Той разкрива, че има споразумение между мафиотски семейства и местни политици, които си затварят очите за незаконните действия на мафията.

Игнацио Корао, депутат в Европарламента, повдига в Брюксел въпроса за широко разпространените измами от т.нар. агромафия. Депутатът от "Пет звезди" твърди, че "милиони евро от европейските фондове за земеделие

отиват директно в банковите сметки на мафиотските семейства

и че мафията "монополизира" отдаването под наем на пасищата в парка, пише "Телеграф".

Г-н Антоци е отстранен от поста си от новоизбрания областен управител през февруари миналата година, шест месеца преди края на мандата му. Той определя това като послание до Коза ностра да продължи да действа безнаказано. Миналия месец кметът на Тройна Фабио Венеция написа до италианския президент оплакване, че измамата все още продължава. Той твърди, че е получавал "заплахи", когато се е опитвал да подпише, че мафиотските семейства не могат да управляват пасищата. Според в. "Телеграф", който цитира прокурори, агро-мафиотският бизнес се оценява на повече от 22 милиарда евро за миналата година.