Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 6 май специална колона с техника от Втората световна война минава през София

Пускат деца в бойни машини и военни камиони

Македонците този път отказаха да участват

Сложна координация с папа Франциск правят от Военновъздушните сили, за да могат изтребителите МиГ-29 да вземат участие във военния парад на 6 май. В този ден папата трябва да посети Раковски и ще ползва военното летище “Граф Игнатиево”. Едва след кацането му ще излетят изтребителите МиГ-29, които да прелетят над парада в София.

Кацането на папата на “Граф Игнатиево” е предвидено да стане минути преди началото на парада в София, научи “24 часа”.

Координацията си е на ВВС, по-лошото е, че прогнозата за времето засега не е хубава и може и да няма военновъздушен парад, разказа пред “24 часа” заместник-ковандващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. На него са поверени тази година подготовката и провеждането на военния парад за 6 май. Самият той е пилот на МиГ-29, бил е шеф на изтребителната база “Граф Игнатиево”, а от 6 май 2018 г. е заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Ако времето позволява,

над София ще

прелетят тройка

МиГ-29, тройка

Су-25, както и

един

военнотранспортен

“Спартан”

и три учебни самолета. Предвидено е да преминат и хеликоптери Ми-17, Ми-24 и “Кугар”.

Още след 8,30 ч сутринта ще бъдат отворени пропускателните пунктове в центъра на София за граждани, които искат да наблюдават парада, разказа ген. Лалов. Събитието започва в 10 часа и ще продължи около час. Хората обаче е хубаво да са в центъра на столицата по-рано, защото ще се преминава през скенери, предупреди генералът.

Над 1000 войници ще преминат по жълтите павета в парада за Деня на храбростта според предварителните разчети на военните. Свои блокове от по 70 души ще имат всички родове войски и военните училища.

Тази година обаче по свои причини македонската армия е отказала да изпрати почетна рота, която да участва в парада. За първи път македонски войници маршируваха в София като част от българския парад миналата година.

Допълнително в парада в София с екипажите си

ще участват

танкове Т-72,

самоходни

гаубици, бойни

бронирани

машини

от всички разновидности, с които разполага армията. Ще бъдат показани и джипове “Хамър”, както и “Пустинна котка”, с които армията участва в мисии зад граница.

По жълтите павета ще минат и най-големите ракети, с които разполага България - С-300. “В общи линии ще покажем почти всичката техника, с която разполага Българската армия”, каза ген. Лалов.

За първи път тази година ще има и специална програма за децата. До 13 ч в центъра на София

до Народното

събрание ще

бъдат паркирани

танкове,

бронирани машини и военни камиони. Екипажите им ще показват на желаещите всякакви подробности по тях. “Този статичен показ на техника го правим за първи път”, обясни ген. Лалов. Очакванията на военните са да привлекат интереса на децата. Предвидено е и те дори да бъдат допускани вътре в техниката.

“Със сигурност ще могат да влизат в кабините на камионите, за танковете е малко по-сложно, защото рискът да се наранят при влизане не е за подценяване”, обясни ген. Лалов.

За първи път заедно със съвременната техника в парада ще участва и такава от Втората световна война. Експонатите са спасени и реставрирани от частни колекционери от клуб “Братя по оръжие”. В парада ще участват образци на

германска

техника, каквато

през Втората

световна война е

ползвала и

Българската

армия

Ще бъдат показани командирска кола от 1936 г., камион “Щейер” и 4-местен джип “Фолксваген”. По жълтите павета ще преминат и мотоциклети “Цундап” и БМВ, ползвани също през Втората световна война.

Ген. Иван Лалов командва парада за 6 май тази година.
Ген. Иван Лалов командва парада за 6 май тази година.

От днес 10-те блока войници за парада и техниката се прехвърлят в София, започват и официалните тренировки за парада. Досега блоковете са се готвели по поделенията си. Тренировките вече ще са на бившето военно летище “Доброславци”, което в момента се ползва за полигон от Националната служба за охрана.

Единствената официална тренировка по жълтите павета е предвидена за късно вечерта на 2 май, а през останалото време ще се тренира на полигона на НСО.