Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ситуацията с морбили става все по-тежка – заразените са над 460

Между 25 и 30 хиляди се разболяват от варицела всяка година в страната. Като голяма част от тях са деца. Ефективна ваксина срещу болестта съществува, но тя ще бъде официално налична в България едва през 2021 г.

От Министерството на здравеопазването поясняват, че варицелата е едно от най-заразните заболявания – предава се над 90% при липса на изграден специфичен имунитет, като най-рисковата група са децата от 5 до 9-годишна възраст. При тях обаче заболяването протича по-лесно. Тежките прояви на варицела в повечето случаи са при възрастни.

От МЗ уточняват: "Характерният обрив започва внезапно и се съпровожда с рязко

повишаване на температурата

Тя няма определен тип и не надвишава 38-39°C. Обривите се появяват най-често по корема, но бързо обхващат мишниците и бедрата и се съпровождат от упорит сърбеж. В тези случаи се наблюдават мехурчета по лигавиците на устата, езика, мекото небце. Възможни са усложнения в резултат на вторични бактериални инфекции, причинени от разчесване и недобра хигиена, което в никакъв случай не бива да се допуска. Не са редки и усложнения в дихателната система на болните от варицела. При вторична бактериална инфекция заболяването може да завърши дори със смърт, ако не се предприеме своевременно лечение."

Болният е силно заразен от около един-два дни преди появата на обрива, чак докато всички кожни лезии се покрият с корички. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици. След прекарване на болестта срещу нея се изгражда имунитет.

Специалистите са категорични: "Лечението на заболяването е индивидуално и се назначава само от компетентен специалист. Леките форми не се нуждаят от системно лечение. Болните могат да се лекуват вкъщи, като приемат средства, понижаващи температурата, и използват пудри за обривните елементи, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на болестта се налага спешна хоспитализация."

По данни на Министерството на здравеопазването възможните, макар и

редки усложнения

от варицела включват вторични бактериални инфекции - абсцес, червен вятър, сепсис, отити, ендокардити; както и варицелна пневмония, оток в областта на горните дихателни пътища, дори варицелен енцефалит.

В много страни от ЕС ваксина срещу болестта има и тя се поставя или като част от задължителния имунизационен календар, или по желание на родителите. В България за момента не се внася. Предвижда се такава да бъде въведена в

имунизационния календар

от 2021 г., като няма да е задължителна, а единствено по желание на родителите.

Специалисти алармират обаче, че много по-опасна шарка е морбили и фактът, че много лица са без поставени ваксини, се оказва огромен проблем.

Професор Тодор Кантарджиев - директор на Центъра по заразни и паразитни болести, поясни пред медии, че за сравнение с варицелата, морбили дава много повече усложнения и рискът от летален край е по-висок:

"Варицелата е по-лека шарка, особено в детска възраст. Тя е рискова, ако човек се зарази на над 20-годишна възраст. При морбили обаче нещата не стоят така. Там има висок риск от увреждане на нервната система. Възможно е даже години след като си карал болестта да се стигне до системни неврологични прояви. Освен това срещу вируса на морбили няма специфично медикаментозно лечение, а за варицела съществува специален противовирусен препарат."

Над 460 вече са диагностицираните с морбили в страната, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ. Така страната ни се оказва на шесто място по болни от шарката в Европа. Специалистът обясни, че най-силно засегнати са София, София-област и Благоевград. Регистрирани са случаи също в Пловдив и Бургас. Ситуацията в страната става все по-тежка, но няма обявена епидемия. Такава официално има в Македония, където заболелите достигнаха почти хиляди души.

Специалисти напомнят, че най-голям риск за заразяване от морбили има при бебетата, тъй като първата ваксина срещу шарката се поставя едва на 13 месеца. Втората доза е чак на 12-годишна възраст, а има много деца и без имунизации.

Риск съществува не само за кърмачетата, които са без ваксини, но и за всички деца и възрастни, които нямат поставени ваксини не по собствено желание или по волята на родителите, а тъй като имат

автоимунни заболявания,

силни алергии или други здравословни проблеми, при които поставянето на имунизации е противопоказно. Те са защитени само когато в обществото има висок процент ваксинирани.

Някои специалисти изказват твърдения, че дори изграденият имунен отговор не е за цял живот и може да бъде компрометиран сред 20-ина години.

Затова препоръчват всеки, който има притеснения, да си направи

тест за наличие на антител срещу вируса на морбили

Лекарите уточняват, че не всеки човек прави достатъчно активен имунен отговор след ваксинация. От 2 до 5% от хората, дори ваксинирани, не изграждат имунитет.