Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отчаяната съпруга Фелисити Хъфман пусната на свобода срещу гаранция от 250 хил. долара

Завършването на престижен университет в САЩ отваря много врати. Едни от най-добрите политици, популярни артисти, знаменити адвокати и лекари в страната са получили знанията си именно там. Местата в елитните колежи са силно ограничени, а само допреди месец се смяташе, че там се приемат най-добрите ученици, преборили се със знания и редица усилия за мястото си.

Грандиозен корупционен скандал обаче разби на пух и прах представата за качественото образование в Америка. Според разследване, което продължава няколко месеца, близо 25 милиона долара са били разпределени към няколко учебни заведения под формата на подкупи. Схемата започва да функционира през 2011 г. и до миналата година работи абсолютно успешно.

В мащабната корупционна измама са участвали редица богати и известни личности. Прокуратурата в Бостън вече е повдигнала обвинения срещу 50 известни в цял свят хора. Сред тях са популярни бизнесмени и холивудски звезди, които са давали подкуп на реномирани американски университети. Сред учебните заведения са имена със славна история като "Станфорд", "Джорджтаун" и Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Целта на всички платили подкуп е била една и съща. Те искали да осигурят място на децата си да следват там.

Това е най-голямата измама от този вид, срещу която американското правосъдие е повдигало обвинение. Чрез посредник към тези и други елитни висши учебни заведения са се стекли милиони само за няколко години. Децата на знаменитостите са били включвани в списъци с надарени спортисти, като част от тях дори никога не са спортували. Това им помагало да си осигурят място в университетите, където надарените спортисти влизали с предимство. С подкуп

са се подменяли

и оценките

на редица важни приемни изпити.

"Всеки студент, приет по този начин, е ощетил някой друг млад и честен човек, заслужаващ да следва", коментира в свое изявление прокурор Андрю Лелинг, който следи делото.

Сред знаменитостите с повдигнати обвинения са и актрисите Фелисити Хъфман от "Отчаяни съпруги" и Лори Лафлин от поредицата "Бевърли Хилс 90210". До момента е ясно, че Лафлин и съпругът й - модният дизайнер Мосимо Джанули, са обвинени, че са платили подкуп от 500 хиляди долара, за да бъдат записани двете им дъщери в отбора по гребане в Южнокалифорнийския университет.

Звездата от сериала "Отчаяни съпруги" Фелисити Хъфман е обвинена в заговор за извършване на измама, за което може да получи до 20 години затвор. От брака си с актьора Уилям Мейси тя има две дъщери. Актрисата е обвинена, че е платила 15 000 долара подкуп, за да бъдат манипулирани резултатите от приемния тест SAT, който по-голямата й дъщеря е държала.

"Приемам изцяло вината си и изпитвам сериозни угризения и срам за действията си. Поемам пълна отговорност за тях и ще приема последствията за това, което съм извършила", коментира малко след ареста си Фелисити Хъфман.

Тя е арестувана като в холивудска продукция. Хъфман е изведена от дома си от агенти на ФБР, които дори допрели оръжие до врата й. Малко след ареста си в свое изявление Хъфман коментира, че е засрамена от болката, която е причинила на собствената си дъщеря и образователната общност. Категорична е и че

наследницата й не е знаела за действията на майка си.

"Искам да поднеса искрените си извинения на студентите, които се трудят неуморно, за да влязат в желания от тях университет, както и на техните родители, които са готови на огромни жертви в името на бъдещето на децата си, но го правят по честен начин”, обясни още актрисата в коментара си.

За да смекчи наказанието, което я очаква, Фелисити Хъфман се призна за виновна. В момента тя е пусната под гаранция от 250 хил. долара до крайното решение на съда. Предполага се, че окончателната присъда ще бъде актрисата да прекара няколко години в затвора.

Колежката й Лори Лафлин отхвърли обвиненията да е замесена в скандалната схема. Очаква се делото да се проточи предвид многото обвинени и големия брой свидетели.

Авторите на престъпната схема и родителите, които са платили, за да се включат, са заплашени с до 20 години затвор, ако бъдат признати за виновни. На актрисите са им отнети паспортите и нямат право да напускат страната.

В схемата според разследващите са замесени още инвеститори от Силициевата долина, шефове на фирми и предприемачи, както и един голям производител на вина. Някои от родителите, срещу които бяха повдигнати обвинения, са Мануел Енрилез - главен изпълнителен директор на Hercules Capital Inc., Гордън Каплан - съпредседател на международна адвокатска кантора, и Дъглас Ходж - бивш главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Pimco.

Разплитането на скандала започна след самопризнанията на бивш треньор по футбол в Йейлския университет. Той разкрива, че подкупите са били плащани от консултантска фирма от Калифорния и са били представяни като дарения. Разследващите органи смятат, че ръководствата на въпросните висши учебни заведения не са замесени в корупционната схема. В много от случаите и децата на въпросните знаменитости не са знаели за машинациите на своите родители.

Мащабната измама е задействана от един обикновен консултант по прием на студенти в елитни учебни заведения. Рик Сингър успял да се добере до редица звезди и да ги заблуди, че добре познава

вратичките за влизане в редица университети.

През 2014 г. той дори написал книга, която озаглавил "Да влезеш: Как да те приемат в избрания от теб колеж". Никой обаче не предполагал, че извършва нещо незаконно.

В момента срещу ръководителя на престъпната мрежа Рик Сингър са повдигнати четири обвинения, включително за изнудване и пране на пари.

И макар че започва кариерата си като треньор по баскетбол, Рик бързо опознава университетите и начините за влизане. Започва работа като правоспособен консултант, но задейства редица измамни схеми. През последната година той дори уредил сина на бизнесмен да влезе в Университета на Южна Калифорния като перспективен баскетболист, макар че момчето било високо едва 1,65 м.

Рик Сингър се признал за виновен за изнудване, пране на пари, данъчни измами и възпрепятстване на правосъдието. Освободен е под гаранция от половин милион долара, но предстои да бъде окончателно осъден на 19 юни. Заплашва го максимална присъда от 65 г. затвор, но Сингър се надява заседателите да вземат предвид съгласието му да съдейства на разследването в последната му фаза, когато

дори е носил записващо устройство на ФБР.

В ареста са още десетки треньори, замесени в корупционната схема, които са приемали "даренията", за да включват в университетските отбори децата на знаменитостите за сметка на други, по-талантливи и заслужили младежи. Зад решетките остават и служители, подправяли оценки и нагласявали изпити.

В схемата са някои от най-престижните университети в САЩ – "Йейл", "Станфорд", "Джорджтаун", "Уейк Форест", в Тексаския университет, Университета на Южна Калифорния и още много други. Във всички тях се влизало изключително трудно през годините, а местата били силно ограничени. Фамилиите на редица популярни богаташи държали децата им да учат в определен от тях университет, защото обикновено целият им род е обучаван на това място. "Йеил" вече взе мерки по скандалната тема и изгони първата си студентка, влязла с подкуп. Според разследващите родителите на момичето са платили 1,2 млн. долара, за да учи там.

Разследването на ФБР започнало преди 10 месеца, а операцията била кръстена на името на холивудския филм "Отборът". До момента няма обвинени студенти, тъй като в повечето случаи те не са знаели за измамата.

Мрежата получила общо 25 милиона долара от родители, които желаели децата им да бъдат приети в престижните университети.