Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петимата полицаи, осъдени на по 7 г. затвор за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората, ще настояват за възобновяване на делото.

Това е извънреден способ за проверка на влезли в сила присъди, решения и определения. Целта на това производство е да не остане неправилен съдебен акт. Въпреки че след окончателно решение на съда наказателното производство се смята за приключило, то може да бъде отново разгледано по реда на извънредно производство при специално определени основания за това.

Искането до съда може да бъде направено от прокуратурата, а при решение на магистратите за възобновяване делото става отново висящо, отменя се влязлата в сила присъда и се постановява ново разглеждане. Това направи преди 4 г. главният прокурор Сотир Цацаров след решение на Европейския съд по правата на човека.

През 2011 г. полицаите бяха

оправдани

от ВКС

окончателно, но роднините на Чората заведоха дело в Страсбург. ЕСПЧ осъди България да плати обезщетение от 50 хил. евро на близките, а искането на главният прокурор за възобновяване на делото бе прието от ВКС и се стигна до сегашното осъдително решение.

На този извънреден способ ще разчитат сега пък осъдените Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски.

Миналия петък в късния следобед тричленен състав на ВКС излезе с окончателно решение от над 60 стр. по продължилото 14 години дело срещу петимата полицаи.

Върховните съдии приемат, че нанасянето на удари на Ангел Димитров от петимата преди поставянето на белезници, продължаване на нанасянето на удари след поставянето им, поставянето по корем с белезници на ръцете на гърба, натискане на тялото му и паралелно нанасяне на удари са действия на всички подсъдими, довели до възпрепятстване на възможността му да се движи и да диша нормално. "Контактът на подсъдимите с пострадалия не е преустановен при задържането му, като въпреки виковете му, че се задушава, не са преустановили насилието, а са продължили с ударите дори и когато е спрял да вика.

Съвместно са нанасяли удари по тялото и главата, докато снагата му е била притискана, така че той се е задушил и е починал. Смъртта се явява следствие на едновременната съвместна дейност на петимата подсъдими", пишат съдиите от ВКС.

Приемат, че нанесените удари са причинили леки травматични увреждания, но това не дава основание да се приеме, че са проявили "извънмерна ярост, садизъм и жестокост", пишат магистратите. Няма и данни, че те са "агресивни, садистични и безмилостни личности", затова и са оправдани да са извършили

убийството с особена жестокост

Решават, че срокът на наказателното производство е над 13-годишен и е неразумен. Забавянето се дължало изцяло на компетентните органи, без подсъдимите да са допринесли за протакането.

Часове след присъдата от дома си бе изведен и задържан Борис Механджийски. В събота по обяд доброволно се предаде Мирослав Писов, а във вторник бяха задържани Иво Иванов и Георги Калинков. Янко Граховски от години живее в Германия и се очаква до дни и той да бъде задържан.

"Всеки трябва да носи отговорност за действията си, това е целта на присъдите. Всички сме удовлетворени, че все пак достигнахме дотук. 14 г. водихме неистова борба, за да се разбере истината.

Цялата държавна машина бе срещу нас. Дали убийството е по непредпазливост, или умишлено, ще тежи на съвестта на други", коментира лелята на Чората Весела Георгиева. Тя е категорична, че до осъдителните присъди се е стигнало след намесата на ЕСПЧ. "Едва след като европейското правосъдие се намеси, някои хора са замислиха върху фактите.

Трябва ли обаче всичко да правим под влиянието на Страсбург, оттам да посочат проблемите в българското правосъдие?