Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Сиела Норма" ще доставя 3000 машини за гласуване за европейските избори на 26 май. Това реши Централната избирателна комисия.

В обявената обществена поръчка се явиха трима кандидати - "Сиела Норма", "Лекс БГ" и "Български машини за гласуване". По време на днешното заседание обаче стана ясно, че другите двама кандидати са били отстранени. Причините са, че единият е предложил много по-висока цена от максималната прогнозна стойност, а предложението на другия не отговаря на изискванията, заложени в документацията", уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Наемът, логистиката и обучението за 3000 машини ще струва 7,5 млн. лв. Това бе максималната прогнозна цена на обществената поръчка. Толкова е и сумата посочена в офертата на "Сиела Норма".

Трима от членовете на ЦИК обаче гласуваха "против", но отрицателният си вот обясни само зам.-председателката Кристина Стефанова. "Трябваше да купим, а не да наемем машините, защото ни очакват още едни избори тази година. Анализът, който беше направен показа, че наемната цена отговаря на покупната. Смятам, че не е целесъобразно ЦИК да наема машини", каза Стефанова. 

Очаква се в следващите 3 дни ЦИК да сключи договор за наемане на 3000 машини за гласуване. Решението може да се обжалва пред съда.

След решението обаче Ерхан Чаушев, който е член на ЦИК, председател на комисията по избор на доставчик на машините и ръководител на групата, която отговаря за машинното гласуване обяви, че се отказва от ръководството на работната група. "Приключихме с подготвителната част на машинното гласуване. До 25 април ще имаме сключен договор и разпределение на секциите, в които ще може да се гласува и с машини. Сега започвам искрено и лично: Осъзнах, че битувам в няколко лица като член на ЦИК. Председател съм на комисията по обществената поръчка, но съм и ръководител на групата за машинното гласуване. Смятам, че трябва да има друг ръководител на групата. Направих каквото можах. Не мога да овладея процесите, моля да се избере друг ръководител. Оттеглям се като председател, но оставам в работната група и ще помагам. Машинно гласуване ще има", каза Чаушев.

Шефката на ЦИК Стефка Стоева обясни, че по тази логика и тя трябва да се оттегли, защото имало един спечелил, един декласиран и един класиран на второ място, но и трима членове на комисията гласували "против", след което обяви почивка.

След нея Чаушев обясни, че цялата процедура е проведена въз основа на единодушни решения на ЦИК. "Поех отговорността да ръководя комисията по избора, защото нямаше други желаещи, за да има машинно гласуване. На ангро да се говори е едно, но е добре и да се четат документите. За тези избори трябва да има машинно гласуване. Просто трябва да има и толкова. Затова се съгласих да стана председател на комисията. Защо гласувахте против? Нали единодушно приехме документацията, аз просто изпълних вашите изисквания. Изпълних волята на ЦИК. Дребнавите заяждания да ги разграничим оттук нататък. Работната група за машинното гласуване има различни виждания за света и аз не мога да ги овладея. Затова се оттеглям като председател. Кое е странното?", попита Чаушев.