Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На Джулиан Асанж посолството на Еквадор в Лондон е сигурно убежище близо седем години. В бивша канцелария с големина от 20 квадратни метра и мизерна баня той живее изолиран от останалия свят.

Малката стая дели единствено с котката си, а според медиите най-ценната му мебел там е една лампа. Посолството не разполага с двор, така че 47-годишният Асанж поддържа контакт с останалия свят чрез компютър и телефон. Храната си австралиецът поръчва от съседно ресторантче.

Основателят на "Уикилийкс" започва странния си нов живот в посолството на Еквадор през 2012 г., когато е обявен за издирване от Швеция. Обвинен е в изнасилване, извършено през 2010 г. Самият той обаче и до днес твърди, че мотивите за екстрадирането му са

чисто

политически

Потърсва убежище в посолството на Еквадор от страх, че ако бъде екстрадиран в Швеция, може да бъде предаден на САЩ по силата на двустранно споразумение. Малко преди да получи убежище в посолството на Еквадор, Асанж се превърна в държавен враг на Вашингтон.

Той публикува в платформата "Уикилийкс" видео, наречено "Колатерално убийство". На него се вижда как по време на нападение на американски хеликоптер в Багдад загиват 11 души, сред които и двама журналисти. Сайтът му публикува и над 250 000 тайни документа на американски посолства в цял свят. "Уикилийкс" разкрива още, че Aгенцията за национална сигурност на САЩ е шпионирала и германския канцлер Ангела Меркел. По-късно същата година групата публикува над 90 000 секретни документа с подробности за американската война в Афганистан, последвани от почти 400 000 вътрешни военни доклада на САЩ, описващи операции в Ирак.

За едни Асанж

е герой

заради разкриването на това, което поддръжниците му определят като злоупотреба с власт от страна на съвременните държави, и заради защитата на свободата на словото. За други обаче той е опасен бунтовник, който подкопава сигурността на САЩ. В началото Еквадор вярва в първата теза и застава плътно зад Асандж. Дава му дом и изпълнява прищевките му. На австралиецът не му е позволено да излиза извън сградата. И макар през 2017 г. шведската полиция, че отменя заповедта за арест, то британската заплашва да го задържи, ако се покаже извън посолството, във връзка с други нарушения.

Отмяната на шведската заповед Асанж

отпразнува в скривалището си

С близки и фенове от цял свят контактува чрез социалните мрежи. До 2017 г., когато отношенията между него и Еквадор започват да се влошават.

Връзката им се пропуква след идването на власт на новия президент на страната Ленин Морено. Според държавника основателят на "Уикилийкс" е един обикновен хакер. Още в предизборната си кампания той го предупреждава да не се меси в политиката на южноамериканската страна. След встъпването му в длъжност Морено заповядва на Асанж да му бъде отрязан достъпът до интернет. Взет е и телефонът му.

Враждата между новия президент и Асанж се засилва,

когато в мрежата се появяват снимки, които разкриват разточителния и луксозен начин на живот на президента на Еквадор. За тези кадри Морено набеждава именно "Уикилийкс", а на Асанж му е отнето правото на убежище в посолството и е предаден на британските власти.

Според президента на Еквадор основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж неколкократно е нарушавал условията си за убежище и се е опитвал да използва еквадорското посолство в Лондон като център за шпионаж. Морено отрече пред британските медии, че е действал в знак на отмъщение. Той изрази съжаление, че Асанж е използвал посолството, за да се меси в демокрацията и на други страни.

"Всеки опит за дестабилизиране е неприемлив за Еквадор, защото ние сме суверенна нация и зачитаме политиката на всяка страна. Ние не можем да позволим нашето посолство, което отвори вратите си,

да се превърне

в център за шпионаж",

заявява в имейл до медиите Ленин Морено.

Арестът на известния журналист и създател на "Уикилийкс", разбира се, не е неочакван. Отношенията между страната домакин и Асанж отдавна са влошени. По време на престоя си там Джулиан дори завежда няколко дела срещу Еквадор. Част от тях са свързани със строгите правила, които му налагат и отнемането на достъпа до интернет. Навиците на затворения Асанж дразнели хората, работещи в сградата.

*Как се е забавлявал журналисти, четете в печатното издание на "168 часа".