Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато риех из нета клюките за пожара в парижката катедрала, попаднах на трейлъра от поредния епизод от “Междузвездни войни” – “Възходът на Скайуокър”. В него героинята от предишната серия, мъжествената джедайка Рей, вади лазерния меч и се хвърля да убива нещо, което не успях ясно да видя, но ми се стори като да е ниско летящ изтребител. В това време зад кадър звучи задгробно гласът на Люк Скайуокър:

“Предадохме ти всичко, което знаем. Хиляди поколения живеят в теб. Това обаче е твоята битка!”

Та се замислих кое е по-голямата вандалщина –

подпалването на Нотър Дам дьо Пари

или смяната на пола

на джедаите?

Ще кажете – катедралата е безценен паметник, а “Звездни войни” е поп култура, приказка за деца и юноши. Двете не са сравними! Така е, но катедралата и нейните ценности са все пак материални неща. Дори да изчезнат, културата и вярата няма да изчезнат. Докато франчайзът “Звездни войни” вече доказа, че може да манипулира и културата, и вярата.

Когато видях първата серия в края на 70-те години, бях изумен от

невероятната мощ

на холивудското въображение

Тези са изпреварили времето със 100 години, рекох си. Днес разбирам, че силата им е била в миналото – в сюжета са вградени вечни митове, които са на 5, 10, 15 хиляди години. Затова първите серии така зарибяват зрителя. Човек може да ги гледа 2-3 пъти, да ги позабрави и после да ги гледа още 2-3 пъти.

Последните 2 серии обаче писват още на петата минута. Това е така, защото първите серии следват вечните стари човешки митове, а в последните се хили изчанчената бездарност. Гола феминистка пропаганда.

Какъв по-утвърден мит от разказа за млад мъж, който тръгва да търси приключения и след дълги премеждия става велик герой? Често се урежда и с красива принцеса. В “Звездни войни” принцесата Лейла се влюбва в симпатичния контрабандист Хан Соло, когато разбира, че под егоистичната му обвивка се крие златно сърце. Изобщо имаме едно отваряне, развиване и израстване на характерите. Виждаме и древния разказ за загадъчното бащинство, за мъдреца-учител - изобщо предлага ни се модернизиран дестилат на цялата човешка митология. Това гали подсъзнанието и то мърка доволно.

Но в онези серии

имаше и политическо внушение

Империята явно е някакво тоталитарно общество, а Тъмната страна е неговата идеология. Офицерите на Империята са облечени в съветски военни униформи или нещо подобно, а Дарт Вейдър при първата си проява убива своя генерал, защото той не вярва в силата на Тъмната страна - точно както Сталин прочиства своя генералитет малко преди Втората световна война.

Когато през 1983 г. президентът Рейгън произнесе речта си за “Империята на злото”, всички автоматично направиха асоциация с Дарт Вейдър, Тъмната страна и Звездата на смъртта. И така постепенно, а накрая изведнъж, комунизмът си отиде.

Днес обаче в САЩ и в Холивуд под “Тъмната страна” се разбира така наречената “токсична мъжественост”, т.е. нормалната ориентация на всеки мъж да успее, да доминира, ако може и да си възпроизведе гените. Вече няма комунисти - има бели националисти. Тръмп е въплъщение на Дарт Вейдър, а императорът за гърба му е Путин.

И ако първите три серии черпеха от легендите за древните мъжествени герои, последните им сменят пола – вече

името на приказката

е “Трите сестри и златният банан”

В “Последните джедаи” всички мъже джедаи вече са се преселили в отвъдното, откъдето понякога се подават холограмно с мъдри съвети. Останал е само престарелият Люк Скайуокър, но той си е загубил лазерния меч и води отшелнически живот на планетата Ач-То. Междувременно младото момиче Рей осъзнава, че в нея е Силата, взема един лазерен меч и още при първата му употреба убива “ситски” лорд, който също има свръхестествени сили и на това отгоре дълги години е обучаван и владее меча до съвършенство.

Както читателят знае, ситите (Sith) са лошият рицарски орден, който служи на Империята. Името им твърде много напомня за скитите,

за които се твърди, че са прародители

на славяните

Републиката е по-добрата социална система, но сега тя се ръководи изключително и само от жени. Те са президенти, генерали, адмирали. Повечето имат фризури като за гей парад и постоянно налитат на бой, но това не им пречи да бъдат 100 пъти по-мъдри от тъпите мъже, които само се мотаят из краката им и ако не ги наглеждаш – правят бели. Мъжът е полезен само когато слуша и изпълнява женската воля. Впрочем Люк Скайуокър калесва Рей за джедай, след което става ненужен и потъва в небитието.

И остава само един джедай, но той е жена - – Рей. На английски името се пише “Rey”, но звучи като “ray” – лъч от дъгата на обратните. Рей е идеалът на екстремните феминистки. Тя е силна и независима жена, която няма никаква нужда от мъж, а и никой мъж няма нужда от такова чудо.