Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той е фелдмаршал Халифа Хафтар, който иска да вземе властта в Либия? Той е една от ключовите фигури в гражданската война в Сирия и в момента контролира някои важни находища на нефт.

През 1969 г. участва във военния преврат за сваляне на монархията и идването на Муамар Кадафи с неговия Съвет на революционното командване. Хафтар е близък до полковника и става един от най-висшите офицери на либийската армия.

Той участва във войната между Либия и Чад. През 1987 г. Триполи загубва войната, а Хафтар, който командва либийската армия, е заловен.

Кадафи не се застъпва за него и оттогава Хафтар го смята за свой враг. След

преврата

в Чад през 1990 г.

Хафтар е отведен в САЩ, където се присъединява към редиците на либийската опозиция, подкрепяна от ЦРУ, пише сайтът на агенция "Дойче Веле".

Получава американско гражданство и се установява в щата Вирджиния, където живее 20 години, време, което посвещава на плана си за свалянето на Кадафи. Връща се в Либия през 2011 г. След това, в резултат на масови протести срещу управляващия режим, Кадафи е свален и убит. Либийската опозиция сформира Преходния национален съвет и създава преходно правителство.

През август 2012 г. властта е прехвърлена на Общия национален конгрес, а по-късно и на парламента - Камарата на представителите. Хафтар предвожда антиислямисткото движение в страната и става един от високопоставените военни. През февруари 2014 г. той се опитва да дойде на власт. Обявява по националната телевизия разпускането на Общия национален конгрес. През май предприема операция "Достойнството на Либия" и лансира плана си

да “унищожи

всички екстремисти и терористи”

Хафтар се сражава с ислямистите в Бенгази, особено с терористичната групировка "Ансар ал-Шариа". През юни същата година в Либия са проведени парламентарни избори, които антиислямисткото обединение "Хафтар" печели.

Това води до конфликт между привържениците на Хафтар и ислямистката опозиция, която отказва да признае резултатите от гласуването, започва гражданска война, а парламентът е принуден да се премести от Триполи в Тобрук в източната част на страната.

ООН се опитва да помири двата воюващи лагера и да спре кръвопролитията. В Триполи е създадено национално правителство с консенсус под ръководството на Фаиз Сарадж. От началото на 2016 г. правителството на Сарадж, признато от международната общност, управлява страната, но до ден днешен не контролира цялата си територия.

Парламентът на

страната е в Тобрук

Генерал Хафтар и политическите структури в източната част на страната не искат да признаят правителството на Сарадж. Опитите на ООН, държавите от Персийския залив, Франция и Италия за възстановяването на единовластието в страната досега са неуспешни.

От януари тази година Либийската национална армия на Хафтар завладява нефтени находища. Фактът, че настъплението на Хафтар към Триполи започна в навечерието на мирните преговори, насрочени за средата на април в Либия под егидата на ООН, едва ли е случаен. Според някои анализатори Хафтар се опитва да издейства от позицията на военната сила по-изгодни условия в предстоящите преговори. В тях трябва да бъде направен план за предстоящите парламентарни и президентски избори, чиято цел е да се сложи край на гражданската война в страната.

Десет дни след началото на офанзивата на фелдмаршал Халифа Хафтар за превземането на Триполи няколко хиляди души се събраха на протест в столицата и осъдиха действията му. Подкрепяното от ООН правителство в либийската столица обвини частите на Хафтар, които

контролират богатата на нефт източна

част на Либия,

че са използвали в масираната си атака срещу столицата тежки оръжия в населени райони.

Ракети и снаряди, изстреляни от силите, лоялни на Хафтар, удариха жилищен район. При няколко въздушни нападения с бойни самолети на армията му бе свален правителствен самолет. Мнозина цивилни бяха убити при безразборна стрелба, а десетки хиляди - принудени да напуснат домовете си, съобщи тв "Ал Джазира".

Планът на федлмаршала да превземе Триполи този път не успя. Миналия петък правителството си върна контрола над някои от завзетите райони. На 5 април медии съобщиха, че офанзивата е спряна.

Военни самолети

над Триполи

Главнокомандващият Хафтар, известен със своите антиислямистки възгледи, и политическите структури от либийския Изток не признават Правителството на националното съгласие на Сарадж. Халифа Хафтар започна кампанията си със самопровъзгласилата се Либийска национална армия срещу силите в Триполи ден след като се върна от Рияд, където според в. "Уолстрийт джърнъл" е приел предложение за милиони долари за военната операция.

Началото на офанзивата

за завладяване на града

стана на 4 април, няколко часа след като Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, пристигна в столицата, за да подготви мирна конференция, която да доведе до провеждане на дълго отлаганите избори по-късно тази година. Фелдмаршалът мобилизира многобройни групи от западната част на страната, в това число от ключовия център на "Арабската пролет" в Либия — Мисрата.

На фона на напрегнатата ситуация се активизираха и радикалните ислямисти - съобщава се за нападения на бойци от "Ислямска държава" над контролираните от силите на Хафтар обекти в централната част на страната, докато той напредваше към Триполи.

Кои са поддръжниците на Хафтар, четете в печатното издание на "168 часа".