Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последният мач беше спечелен от Федерер
Последният мач беше спечелен от Федерер

 

 

 

"Тенисът се намира в невероятен момент, защото двама от най-великите играчи в историята имат шанса да бъдат на корта по едно и също време. Роджър Федерер и Рафаел Надал създават изключително съперничество. По-велико от моите битки с Пийт Сампрас", смята легендарният американски тенисист Андре Агаси.
Бившият плейбой и настоящ съпруг на друга емблематична звезда - Щефи Граф, обяви, че през новия сезон, който започна преди броени дни, двамата противници ще достигнат до съвсем различно ниво.

Подновяването на двубоя ще стартира с Откритото първенство на Австралия. Първият турнир от Големия шлем започва на 17 януари. 24-годишният Надал ще има шанса да направи уникално постижение. Испанецът спечели предишните три турнира от най-престижната надпревара в професионалния тенис - "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и "US Open". Ако вземе титлата в Австралия, той ще стане

третият човек в историята

постигал Голям шлем в рамките на една година.

"Преди него това са правели Дон Бъдж и Род Лейвър - припомня статистикът Нейтън Калахан. - Техните постижения са още по-ценни, защото са в една календарна година. При Надал ситуацията е малко по-различна. Трите му победи са през 2010 г., докато евентуалният успех в Мелбърн ще е през 2011 г."
29-годишният Роджър Федерер също се е заканил да сложи името си сред легендарните играчи с Голям шлем в рамките на година. На няколко пъти в своята кариера той печели по три от турнирите. Швейцарецът започна отлично сезона. Триумфира в първата силна надпревара за годината - в Доха. На същото състезание Надал отпадна на полуфинала.
"Всички имат полза от нашето съперничество - смята испанецът. - Самите ние сме си полезни, защото поддържаме високо ниво и гледаме да не изоставаме."
Първият и вторият в световната ранглиста

загряха за новия сезон

няколко дни преди Коледа. Те изиграха два демонстративни мача в Цюрих и Мадрид. Размениха си по победа. Събраха и около 5 млн. долара за благотворителност.

"Федерер и Надал са проблемът на американския тенис - анализира настоящата ситуация в елита Андре Агаси. - Те играят на различно ниво, което за момента е недостижимо за моите сънародници."
В последните три десетилетия в елита неизменно присъстват по няколко играчи от САЩ. Пийт Сампрас, Андре Агаси, Джон Макенроу, Джими Конърс, Майкъл Ченг и Джим Къриър се надпреварваха да печелят титли. За момента единствено Анди Родик успява да бъде близко до Надал и Федерер.
"Тяхното съперничество ще продължи още няколко години - прогнозира легендата Джон Макенроу, който е печелил седем турнира от Големия шлем. - Надал е по-млад. Вижда се, че Роджър Федерер продължава да излиза с любов на корта. Завърши много силно сезона, с което даде заявка за поредната доминация през 2011 г."
В последния мач между двамата противници швейцарецът спечели с 2:1 сета във финалния турнир на професионалната тенис верига.

"Играх срещу много добрия Роджър Федерер на една от любимите му настилки - призна след поражението Надал. - Очаквам още много сблъсъци между нас."
Талантите имат
изключителна прилика
във физическите данни. Високи са по 185 см и тежат по 85 кг. Разликата е, че Рафа играе с лявата ръка, докато Федерер използва дясната. Испанецът води в досегашните сблъсъци между тях с 14:8 победи. Надал доминира сериозно в мачовете на клей, докато швейцарецът предпочита по-бързата настилка.

"Познават се много добре, защото много често се срещат във финалите на турнирите от Големия шлем - смята друго голямо име в тениса - Щефан Едберг. - При моето съперничество с Борис Бекер беше доста по-различно. В нашето поколение имаше доста силни противници, през които трябваше да преминем. Не мислехме за нашата евентуална среща на финала, защото преди това ни чакаха имена като Иван Лендъл, Джон Макенроу и младия Пийт Сампрас."

Пиронкова е поставена


Цветана Пиронкова е поставена в основната схема на първия турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия.
Пловдивчанката ще има шанса да избегне сериозна противничка в първите два кръга на надпреварата. Българката е 35-а в световната ранглиста, но успя да попадне сред състезателките с привилегии заради контузии и отказвания на някои от тенисистките преди нея.
Пиронкова не започна много успешно сезона. Тя отпадна в първия кръг на турнира в Хобарт (Авл). Тя беше надиграна от китайката Шуай Пън с 6:2, 3:6, 2:6.
Григор Димитров започна от квалификациите. Едно място не му достигна, за да тръгне от основната схема. Талантът прегази в пресявките Матео Виола с 6:1, 6:1, но ще трябва да премине още двама противници.

Легендарните противници

Сампрас - Агаси
Мачовете на Пийт Сампрас и Андре Агаси бяха празник за всички фенове на тениса през 90-те години на миналия век. Американците бяха коренно различни по характер. Бунтарят Агаси сменяше прическите и гаджетата дълго време преди да бъде укротен от настоящата си съпруга Щефи Граф. Сампрас представляваше демонстрация на спокойствие, здрави нерви и постоянство.
Талантите дълго време се гонеха в елита на световната ранглиста. Агаси успя да спечели четирите турнира от Големия шлем, но в различни години. За сметка на това Сампрас има 20 победи срещу 14 загуби в двубоите със своя противник. В това число и четири успеха от пет мача във финали на турнири от Големия шлем.

Борг - Макенроу
Бьорн Борг (Шв) и Джон Макенроу (САЩ) се срещат 14 пъти между 1978 и 1981 г. Те си разменят по седем епични победи. Най-интересните им двубои се провеждат на турнира "Уимбълдън". Финалът на кортовете в Лондон през 1980 г. ще остане в историята с 20-минутния тайбрек, който е спечелен от шведа. С успеха Бьорг печели петата си последователна титла от "Уимбълдън". Година по-късно Макенроу си връща, като се справя в пет сета със своя съперник.
Двамата представляват коренно различни стилове, които раздвояват феновете из целия свят. Темпераментът на американеца се сблъсква с леденото спокойствие на скандинавеца.

Едберг - Бекер
Щефан Едберг (Шв) и Борис Бекер (Гер) ще останат в историята с общо 35 срещи. 18 от двубоите са финали на турнири. 25 от мачовете са спечелени от германеца.
Публиката се разделя на две. Част от привържениците подкрепят зрелостта на шведа. Другата половина залага на мощта и естествените качества на Бекер.
Двамата се срещат в три последователни финала на турнира "Уимбълдън". Сблъсъкът е спечелен от Едберг с 2:1 титли. Последната от тях през 1990 г. се превръща в 5-сетов трилър.

ЗАСЛУЖЕНО: Пиронкова е 35-а в света, което є дава шанс да играе в основната схема.
ЗАСЛУЖЕНО: Пиронкова е 35-а в света, което є дава шанс да играе в основната схема.