Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Категорията за самоизградили се милиардери за първи път се оглавява от жена - това е 21-годишната Кайли Дженър, най-младата от клана Кардашиян
Категорията за самоизградили се милиардери за първи път се оглавява от жена - това е 21-годишната Кайли Дженър, най-младата от клана Кардашиян

Все още това става чрез заможни съпрузи или родители

Да мечтаеш да си известна писателка и изведнъж да се събудиш като третата по богатство жена в света. Това се случи преди дни на 49-годишната Макензи. Само на 6 г. тя пише първия си роман от 142 страници, но той не достига до читатели, защото е изгубен при наводнение. Докато следва, посещава курсове по творческо писане, след това работи като сервитьорка, бавачка, библиотекарка и какво ли още не. Целта ѝ е просто да се издържа с нещо, за да може да създава книги. Успява да издаде първия си роман след 10-годишна работа. Носи ѝ американска награда, но не и световната слава, която я сполетя наскоро.

Макензи влезе във фокуса на медиите след развода си с най-богатия човек на света Джеф Безос. Двамата се разделиха след 25 г. брак и четири деца, след като се появиха публикации, че шефът на най-големия онлайн магазин “Амазон” имал любовница. Макензи запази мълчание и след няколко месеца получи състояние от 35,6 млрд. долара, което се равнява на 25% от акциите на компанията на бившия ѝ съпруг. Което в нейния случай може да се каже, че е заслужено, тъй като по време на брака им тя не само отглеждаше децата им. Когато “Амазон” стартира, Макензи е плътно до Джеф Безос и е един от първите служители на компанията.

“За мен няма по-хубаво от това да гледаш как човекът, когото обичаш, предприема нещо и успява”, казва тя в едно от малкото си интервюта. Когато се ражда първото им дете, тя се посвещава на семейството, защото съпругът ѝ е твърде зает, за да поделят родителските задължения. Налага ѝ се буквално да краде от личното си време, за да пише. Джеф Безос разказва, че по време на ваканции я намирал сутрин в банята да работи върху романите си. Първият от тях е издаден от “Амазон”, но след това има доста голяма творческа пауза. Макензи се връща към писането чак след раждането на третото дете. Предпочита за втората си книга през 2013 г. обаче друг издател. Сега наблюдатели се питат каква ще е нейната нова роля след развода – на писател или на активен съдружник в “Амазон”, след като децата вече са големи.

Ако Макензи послуша сърцето си, вероятно ще заложи на първото, още повече че знае от първа ръка колко изтощителен е светът на големите пари. Не е изключено обаче да реши и активно да се намеси в “Амазон”, следвайки тренда за повече дами в световния клуб на богаташите.

Според тазгодишната класация на “Форбс” в топ 100 по състоятелност вече има 11 жени. За сравнение преди 40 г. тяхното присъствие се е измервало под процент. Със своите 35, 6 млрд. долара Макензи Безос се нарежда на трето място сред тях. На първо е Франсоаз Бетанкур Майерс с 49,3 млрд. долара, която е на 15-а позиция в общата класация на “Форбс”. 65-годишната дама, която се занимава с изследователска работа, наследява своето богатство от покойната си майка - Лилиан Бетанкур, собственик на прочутата козметична марка “Л’Ореал”. Дълги години двете са в лоши отношения, даже през 2007 г. се стига до съд, тъй като дъщерята има подозрения, че майката губи умствените си способности и става жертва на финансова експлоатация от своето близко обкръжение. Преди нейната смърт обаче възстановяват отношенията си и Франсоаз получава 33% от компанията.

На второ място в дамския списък по богатство и на 17-о в общия е Алис Уолтън с 44,4 млрд. долара. 69-годишната дама е единствената дъщеря на основателя на американската верига от супермаркети “Уолмарт”. За разлика от своите двама братя, тя не участва в управлението на компанията, а предпочита да се занимава с изкуство.

На четвърто място и на 33-о в общата класация на “Форбс” е Жаклин Марс с 23,9 млрд. долара. Тя е на 79 г., от които 20 г. посвещава на основаната през 1911 г. от нейния дядо компания за производство на шоколадови изделия “Марс”. Остава в съвета на директорите на фирмата до 2016 г., но след това се отдава на благотворителност.

След нея се нарежда китайката Янг Хуян, която е на 42-о място в общия списък. 37-годишната дама дължи своите 22,1 млрд. долара на 57% от акциите в компанията за недвижими имоти на своя баща.

Шеста сред богатите дами и 42-а в списъка на “Форбс” е Сузане Клатен. 56-годишната германка притежава акции във фармацевтични и автомобилни компании за 21 млрд. долара. Тя е внучка на един от основателите на БМВ.

На седма позиция се нарежда съпругата на Стив Джобс с 18,6 млрд. долара. 55-годишната Лорийн Пауъл Джобс наследи от покойния си съпруг акции в “Епъл” и “Дисни” за около 20 млрд. долара. В момента състоянието ѝ се оценява на 18,6 млрд. долара, което я поставя на 54-о място в общата класация на “Форбс”. Лорийн Пауъл Джобс се занимава с подпомагане на организации, работещи за подобряване на образованието.

В тазгодишната класация на американското бинес списание обаче има и друга изненада освен бившата съпруга на основателя на “Амазон”. Категорията за самоизградили се милиардери за първи път се оглавява от жена. Това е 21-годишната Кайли Дженър, най-младата от клана Кардашиян. Тя обаче не е натрупала своя милиард само чрез участието си в риалити предаването “Животът на Кардашиян”, а чрез развиване на своя козметична марка. Разбира се, нейната телевизионна популярност изключително ѝ е помогнала успешно да рекламира продуктите си, без да харчи нито долар за това. Точно този факт накара някои анализатори да оспорят приза на Кайли Дженър за най-млад самоизградил се милиардер, тъй като на практика тя не започва да прави нещо сама от нулата, както например Марк Зукърбърг, който на 23 г. оглави същата категория заради проекта си “Фейсбук”.

Дори да се съгласим с критиците на Кайли Дженър, все пак трябва да признаем, че да правиш бизнес като риалити звезда не е никак лесно и се изискват определени качества. Освен това в случая става въпрос и за много умело използване на социалните медии като платфрма за налагане на собствени продукти. И въобще не е изключено Кайли Дженър в даден момент да се изкачи доста високо и в общата класация на милиардерите, тъй като има милиони последователи в мрежата. Още повече че според различни проучвания технологиите са увеличили възвръщаемостта на успешното предприемачество през последните години. Вече стартирането на бизнес става по-доходоносно от това да управляваш наследено богатство, особено когато то се разпръсва сред поколенията.

Защо повечето богаташи са мъже 

Въпреки напредъка по отношение на равенството на половете жените все още трудно стават успешни предприемачи, показва проучване на икономистите Каролин Фройнд и Сара Оливър.

Изследванията им са установили, че освен късмет изграждането на бизнес за милиарди изисква нестандартна комбинация от хъс и капитал. А мъжете като цяло са много по-самоуверени от жените. Освен това дамите предприемачи по-трудно получават финансиране. Например в САЩ по-малко от 10% от рисковите инвестиции са насочени към начинания, ръководени от жени.

Факторът време също е много важен. Изграждането на бизнес за милиарди отнема години неуморно отдаване. В повечето случаи става въпрос за около 100-часова работна седмица и ако човек иска да има семейство, трудно може да намери баланс между двете неща, особено когато трябва да раждаш и отглеждаш деца.

Това обаче се отнася за много малък процент от населението на света, т.нар. супермилиардери. За повечето жени икономическото равенство се подобрява, е показало проучването. Освен това и делът на дамите в клуба на супербогаташите е нараснал шест пъти от 70-те години насам.

Въпреки това според Фройнд и Оливър неравенството на върха си струва да бъде коментирано. “Растящата концентрация на богатството в ръцете на малцина е само по себе си обезпокоително.Още по-обезпокоително обаче е, че почти всички от тези малцина са мъже”, посочват те в проучването си.