Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Захари Радуков
Захари Радуков

 

 

Посланикът ни в Беларус Захари Радуков е вербуван още като войник през 1969 г, когато е привикан на уж безобиден разговор със служител на ДС. Интересът към ситуацията в поделението на редника Радуков е предизвикано от съмнения за идеологическа диверсия.
Вербовчикът от ДС отива там заради изхвърлено на боклука американско списание "Плейбой". Радуков споделя пред ченгето, че не знае кой го получава, но английски в поделението разбират редниците Кованджийски и Макаелян. Редник Илчо Коваджийски си кореспондирал с девойка от Англия. Двамата се запознават на Златни пясъци. Коваджийски получавал писмата си в София, откъдето му ги препращат. Радуков споделя и впечатления за редник Владилен Величков. Той се изказал за трагедията в България. Според него тя е, че американците и англичаните не са влезли у нас след войната. Интересен за ДС се оказва фактът, че службите не знаят къде е бащата на редник Величов. След развод с майка му се подвизавал в Италия.
За вербовчика е притеснително, че военнослужещи си пишат с лица от капиталистическите страни, а не знаят дали те не са агенти. В доклада той пише: "Кандидатът съобщи, че командирът на поделението е предупредил войниците да не кореспондират с лица от капиталистическите страни, тъй като това е забранено със заповед. ДС води борба да се установят такива войници, тъй като те най-често предприемат бягство зад граница." На Радуков е обяснено, че като добър член на ДКМС и патриот на родината ще трябва да помогне за това. Редникът се съгласява. Изтъква, че преди казармата е работил в тази посока. Подписва декларация, приема да сътрудничи под псевдоним "Красимир".
Радуков продължава да сътрудничи на ДС и по време на следването си в Москва, където наблюдава студенти. Има контакти с дипломати от САЩ, сред тях установени разузнавачи. От 1975 г. го използват по американска линия. През 1980 г. отива на работа като дипломат в Ню Йорк. Две години по-късно е отзован поради слабости от личен характер. Данни за тях липсват в досието му. Преценено е, че повече не може да бъде използван по американска линия. Досието му е замразено, но той няма да бъде уведомяван за изключването му, решават от ДС.