Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Логото на Кристиано Роналдо CR7 стои на част от пакетите с кокаин, които бяха намерени от Гранична полиция до фара на Шабла. Същите са открити и от румънската полиция преди няколко дни, става ясно от публикуваните снимки на службите за сигурност и от двете държави. Става дума за една пратка, разтоварена от трафиканти в морето и предназначена за Румъния и България. Освен с логото на гениалния футболист от Португалия и в България, и в Румъния са намерени пакети с лого FR1. Всички пакети са белязани с лого и код. Това е втората мащабна кокаинова връзка между двете държави след казуса с Евелин Банев-Брендо (виж карето). 

Това са пакетите с кокаин, намерени по бреговете на Румъния. Кодовете по тях са същите, както и тези, открити у нас.
Това са пакетите с кокаин, намерени по бреговете на Румъния. Кодовете по тях са същите, както и тези, открити у нас.

Кокаинът първо започна да изплува по бреговете на Румъния. Граждани и полиция намериха над 200 кг от дрогата в пакети по плажове и скали. След това службите от северната ни съседка се свързали с МВР и предупредили, че вероятно и при нас ще има подобни находки. Оттогава граничарите следят внимателно брега. Във вторник вечерта при обход до фара на Шабла униформените забелязват

6 спасителни

жилетки,

завързани

една за друга

с въжета,

които вълните носят към брега. Когато ги измъкнали, намерили в тях специфични пакети, облепени с непромокаема хартия. Полевият тест показал ясно, че това е кокаин.

Всичко започва на 26 март, когато румънската полиция залавя над 1,2 тона кокаин до преобърната лодка в Черно море. Задържани са двама сърби. Още тогава е ясно, че част от дрогата е тръгнала на юг по Черно море. Дни по-късно пакети започват да изплуват по бреговете, а във вторник стоката пристигна и у нас. Всеки чувал, опакован с жилетка, за да не потъва, е по около 30 кг. Във всеки е имало по 5 пакета. Теглото на всички е 170 кг. Окръжната прокуратура в Добрич започва разследване за контрабанда по случая.

Това са саковете,  облечени със  спасителни  жилетки, минути след изваждането им на брега.
Това са саковете, облечени със спасителни жилетки, минути след изваждането им на брега.
Още не е ясно дали коката в България е от преобърнатата лодка в Румъния, но кодовете на пакетите и тук, и в северната ни съседка са еднакви.

“Вероятно е схема за предаване на дрогата в открито море, без да се виждат хората от различните плавателни съдове”, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

Обикновено кокаинът се превозва с

кораб майка в

открити води,

където пристигат

лодки

с различните купувачи, за да натоварят стоката.

Разследването ще търси евентуална българска следа в трафика в сътрудничество със службите за сигурност в Румъния.

“Кокаинът е с чистота над 90% и в този си вид има опасност от предозиране”, каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, който дойде в Шабла заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и главния секретар Ивайло Иванов. 

Спиридонов поясни, че кокаинът обикновено се разрежда в съотношение 3:1 при продажба на дребно. На едро 1 кг кокаин се пласира за 80 хил. лв. Предварителната оценка на цялото количество, изплувало край Шабла, е 13,6 млн. лв. на едро. На дребно обаче стойността му скача до 72 млн. лв.

МВР обаче продължава да издирва още кокаин. Няколко от жилетките са били празни, което означава, че част от дрогата се е откачила. Водолази проверяват всеки сантиметър от брега, за да открият още от най-скъпия наркотик. Проверяват се всички рибарски кораби, които се връщат в морската акватория на България. В акцията се включват и хеликоптери на армията по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов призова хората, които намерят съмнителни пакети, да се обадят на тел. 112. Ръководството на вътрешното министерство очаква засилен интерес към брега от местни жители и престъпни структури, които да търсят пакети, за да ги продават след това.

Брендо е първата голяма кокаинова връзка между двете държави

Издирваният от три държави за трафик на кокаин Евелин Банев-Брендо е другата връзка на България и Румъния покрай най-скъпата дрога.

През 2012 г. той договаря 50 кг кокаин с клиент в Румъния. Стойността на сделката е 6 млн. евро. Купувачът обаче се оказва агент под прикритие на румънската полиция. Брендо е обвинен за лидер на престъпната група за трафик на кокаин, която е сключила сделката. Обявен е за издирване още през 2013 г. По това време той беше в Италия по същото обвинение след ареста му край Созопол през 2012 г.

Румъния е единствената държава, която издирва Брендо с червена бюлетина от Интерпол.
Румъния е единствената държава, която издирва Брендо с червена бюлетина от Интерпол.
Румънците обаче така и не получиха Брендо, за да го вкарат в затвора. След като го пуснаха от ареста в Италия, той се прибра у нас и дори се явяваше на делото му тук за пране на пари. В същото време Румъния го издирваше с червена бюлетина от Интерпол. След присъдата в Румъния Брендо беше осъден и в Италия на 20 г. затвор, а накрая и в България за пране на пари от трафика на дрога. Преди решението на последната инстанция обаче той избяга и оттогава се издирва. Обвиненията срещу него в Италия и Румъния са, че е ръководил трафика на кокаин от Южна Америка през Гърция, Испания и други европейски държави. 

Ръководството на МВР показва пакетите с дрога. В долния десен ъгъл се виждат тези с лого CR7.
Ръководството на МВР показва пакетите с дрога. В долния десен ъгъл се виждат тези с лого CR7.