Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СИГНАЛ: Мария Капон и Елеонора Николова дадоха сигнал на главния прокурор през 2008 г.
СИГНАЛ: Мария Капон и Елеонора Николова дадоха сигнал на главния прокурор през 2008 г.



 

 

Злоупотреби за близо 3 млн. лв в Държавен фонд "Земеделие" установи Софийска градска прокуратура (СГП). Според разследващите от Специализираното звено "Противодействие на престъпления против финансовата система на ЕС" злоупотребите са извършени от  чиновници във фонда през 2008 г. Mо това време той се управлява от Атанас Кънчев, а зам.-шеф и ръководител на Програма САПАРД е Константин Паликарски.
"В момента прокуратурата изяснява кои конкретно са длъжностните лица, извършили злоупотреби за 3 млн лв. в Държавен фонд "Земеделие". Събират се доказателства и когато този процес завърши ще бъдат повдигнати обвинения срещу конкретни лица - каза пред в."168 часа" прокурор Маргарита Немска, говорител на СГП. Тя допълни, че са констатирани и нарушения по Закона за обществените поръчки.
До разкритието за злоупотребите във фонда се стига след сигнал на бившите народни

представители Мария Капон и Елонора Николова. Те го дават на ДАНС и на главния прокурор Борис Велчев на 12 март м.г. В Софийска градска прокуратура веднага е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, обяснява Маргарита Немска. Разследването все още продължава, защото материята по предприсъединителните фондове е изключително сложна и се изискват много експертизи.
Сигналът е за седем обществени поръчки, свързани с анализи и проверки на получатели на евросубсидии по програма "САПАРД". Те са за услуги за общо за 3 148 688 лв без ДДС. Поръчките са били сключени при "форсмажорни обстоятелства". Това може да се тълкува и като възможност законно да се заобиколи открит търг. Не е имало открита процедура. Анализите са поискани от фонд "Земеделие", след като Брюксел замразява парите по САПАРД и ЕК иска България да разработи План за действие. Фондът наема външните консултанти, защото няма административен капацитет. Според източници на в."168 часа" по това време щатът на фонда е запълнен с експерти и за издръжката му са предвидени 19 млн лв. В същото време в бюджета на фонда за разписани

9 млн. лв за външни услуги
 
"Спорно е доколко одитът на Европейската комисия по програма "САПАРД" следва да се разглежда като "форсмажор", но безспорно е, че ДФЗ приема своите неизпълнени ангажименти като основание да прескочи провеждането на открита или ограничена процедура по ЗОП и да пристъпи към пряко договаряне с определени от фонда фирми", се казва в сигнала на Мария Капон и Елеонора Николова. 
Фирмите са били избрани след представяне на три оферти. Сред тях има утвърдени консултантски компании и странна фирма с офис в жк."Люлин" с капитал при регистрацията си от 5 хил. лв., която променя собствеността си същата година. Дружеството получава над половин милион лв. за две поръчки, които изпълнява за три дни. По-конкретно фирмата подобрява наръчниците и контролните листи, свързани с докладването на нередности и рискове в агенция "САПАРД" и разработва етичен кодекс на служителите, за да не се допуска корупция. В етичния кодекс пише, че трябва да се изгради капацитет за

преследване на нарушения

на професионалната етика. Новите правила за поведение изискват от служителя да декларира, ако има конфликт на интереси, иначе ще бъде дисциплинарно наказан. Изготвени са и са приети всички необходими документи, които да позволят наказването на непочтени служители, според информации на фонда.
Поръчките за изпълнени през септември. Само месец по-късно Атанас Кънчев се оттегля от поста си, а след три месеца подава оставка и ръководителят на САПАРД Константин Паликарски.