Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Иванчева СНИМКА: Архив
Десислава Иванчева СНИМКА: Архив

Повече от 45 минути отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева дава обяснение пред спецсъда. Делото срещу нея, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров е на финала.

Иванчева обясни как през юли 2016 г., прибирайки се от работа, е видяла оградена площ, близо до дома си, която е трябвало да се строи. Тогава започнали процесите на жителите на района и нейният път към кметското място. Тя е избрана за кметица през ноември 2016 г. Това, с което се сблъскала, е, че в администрацията е много тромаво.

Практиката, която била наложена, била да се канят бизнесмените в района да правят дарения, като те били по 20 евро на квадратен метър разгъната площ. Дарявали се също така бои, луковици за цветя, четки за боядисване. Не тези, които не искали да правят дарения, не им се отразявало на бизнеса обаче. По нейни думи тя никога не се срещала сама с евентуален инвеститор и много често предложенията за дарения са отправяни от администрацията.

С Александър Ваклин се видяла само веднъж в 17 часа, след като приключила всички срещи преди това, в присъствието на представители на администрацията, обясни Иванчева. С неговата съпруга Полина Ваклин също имала една среща и то тя била, след като се установило, че те не са изпълнили своя ангажимент по озеленяване на района, в който е техният обект.

На въпрос на адвоката й Димитър Марковски дали е пипала парите, намерени в автомобила й, тя уточни, че никога не е пипала нещо, за което не е знаела, че го има. При задържането на кметицата в автомобила й бяха откирити 56 000 евро белязани банкноти.

Тя имала и няколко срещи с Петко Дюлгеров, но двамата не били близки. "Живея в 46 квадратен апартамент благодарение на родителите ми. Изключително скромен. Не съм взимала дори боя от даренията, за да си боядисам тавана", каза още Иванчева.

Името на фирмата "Артекс" излезе и по делото срещу Иванчева. От обясненията й стана ясно, че тя била първата фирма, която е подала жалба срещу нея. От думите на Иванчева се разбра, че жалбата е била подадена в 7-мо РУ на МВР.

След нея обяснения ще дава и заместничката й Биляна Петрова. В началото на съдебното заседание бе представена нова графологична експертиза на тефтерчето на Иванчева, от която стана ясно, че в него е писала тя, Петко Дюлгеров и още един трети неизвестен човек.