Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

7 причини, заради които само преди 50 години щяха да го отлъчат

ЗА втори път римски папа се кани да споходи православното ни отечество и сега Светият синод е малко по-гостоприемен - ще го пусне в своя храм да се помоли мълчаливо и ще го приеме на сладка раздумка в своята канцелария. За сравнение – при визитата на Вселенския патриарх синодът се направи, че не го познава.

Сигурен съм обаче, че мъдрите старци в синода се терзаят от съмнения и подозрения за вярата на папа Франциск. Католик ли е той? И дали изобщо е набожен? И (пази боже) – дали не е социалист?

Дали папата е католик, се питат милиони ревностни католици по света. Едно е ясно – че е голям реформатор. Ако оцелее на папския пост до края на живота си и ако животът му продължи достатъчно дълго,

престолът на

свети Петър ще

бъде

неузнаваемо

променен

Миналата година например гръмна бомбата, че според папата на онзи свят нямало ад, а душите на грешниците просто изчезвали, без някой да ги вари в котли или върти на шиш.

И големите грешници по света въздъхнаха с облекчение.

После говорителите на Ватикана отрекоха папата да е отменял ада – казал нещо подобно, но не бил правилно разбран от 93-годишния репортер на “Ла Република” Еугенио Скалфари. Папата обаче не отрече, замълча си, за да не обиди своя любим душеприказчик сред журналистите, който на всичкото отгоре е атеист.

Атеист, но това не пречи на папата да го кани редовно на обеди и мъдри беседи, от които често излизат подобни “недоразумения”.

Уважението на папата стига дотам, че на тръгване изпраща Скалфари до автомобила и му помага да се настани. Как мислите, би ли направил нещо подобно за Тръмп?

Явно този престарял колега е нещо като неофициален говорител на другия папа, неформалния. Чрез него Франциск иска да каже какво всъщност мисли вътре в себе си, но не може да го възгласи от амвона. Както в един стар виц – имам си свое мнение, но не съм съгласен с него.

Ето

някои от

най-еретичните

мисли на папата,

заради които само преди половин век биха го разпапили и отлъчили от църквата:

1. Няма ад, а душите на грешниците просто изчезват.

2. Атеистите също могат да отидат в рая, стига да живеят добродетелно. Това бе казано публично през 2013 г., но по-късно папата даде интервю на своя душеприказчик атеист, в което бил уточнил: “Господ ни е спасил всичките с кръвта на Христос, всички нас, не само католиците. Всички!”

“Отче, дори и атеистите ли?” – попитал Скалфари. “Дори атеистите. Всеки!” – наблегнал папата.

3. Трансджендърите също са богоугодни. През 2015 г. папата официално прие във Ватикана испанеца Диего Лехарага, който е роден жена, но си е сменил пола. Тъй като испанските попове го нарекли “дъщерята на дявола”, Диего се обърнал към папата и той го приел заедно с годеницата му. Там Диего попитал дали такъв като него има място в църквата, а в отговор папата топло го прегърнал.

4. Абортите се опрощават. Според католическата догма абортът е смъртен грях.

Ако свещеникът научи за това по време на изповед, той няма право да дава опрощение, а първо трябва да поиска разрешение от своя епископ. През 2015 г. папата позволи и на редовите свещеници да опрощават аборта по своя преценка. Така абортът вече е по-лек грях, който може лесно да бъде изкупен с десетина пъти “Отче наш”.

5. Разводите са разрешени. Доскоро католическата църква забраняваше на миряните да се развеждат или даваше разрешение след дълги и сложни процедури, които включват специален църковен съд. Както е известно, това е една от причините през ХVI век английският крал Хенри VIII да скъса с Рим и да основе Англиканската църква.

Папа Франциск даде правото на епископите да разрешават развода без специален църковен съд и дори да го делегират на обикновените свещеници според тяхна преценка и според нравите в дадена общност.

Както знаем,

в развитите

страни разводът

не е изключение,

а правило

В Люксембург с развод завършват 87 на сто от браковете, в Испания – 65 на сто, във Франция – 55 на сто, и така нататък. Явно папата е схванал, че добрият пастир не може да праща 87 на сто от бракувалите се в ада, особено ако няма ад.

6. Хомосексуалистите: “Кой съм аз, та да ги съдя?”. Както е известно, юдеохристиянството люто осъжда този грях още от времето, когато жителите на Содом напирали да озлочестят божиите ангели, а и преди това. Ислямът пък го наказва с камъни или вече в модерните времена - с хвърляне от висок етаж.

Предишният папа, Бенедикт XVI, наричаше хомолюбовта “истинско морално зло”. Дълги години католическата църква изоставаше от джендърната революция, докато през 2013 г. папа Франциск не заяви: “Ако някой е гей и търси Господа и има добра воля, то кой съм аз да го съдя?”. Същата година папата бе обявен за личност на годината от LGBT списанието “Адвокатът”. Засега еднополовите църковни бракове все още не са разрешени от Ватикана, но папата приема без проблеми светските бракосъчетания.

Списъкът с радикалните иконоборчески идеи на папа Франциск може да продължи дълго, но и това е достатъчно, за да го сравним с големия църковен реформатор Мартин Лутер.

7. И накрая идва най-страховитият въпрос, не го четете пред децата на глас. Социалист ли е папата? Той редовно заклеймява неравенството, неограничения и нерегулиран пазар, глобализацията, офшорките, алчността на бизнеса. И не само го говори, но и пише есета на тези теми и ги публикува в сайта на Ватикана. Има си хас Ватиканът да мине на леви позиции - това ще е най-радикалната реформа в цялата история на християнската църква!

Ако не броим самия Христос, разбира се. Той си е социалист.

Но това е друга тема и тя си заслужава друга статия. Бих казал, че според моето скромно мнение

папата е

социалдемократ

по душа, и то

много по-ляв

от Станишев

Замислете се – защо си е избрал за патрон св. Франциск? И защо е първият папа с това име? На Светия престол досега са сядали 23-ма Йоановци, 16 Григориевци, 16 Бенедиктовци и така нататък, и така нататък, но нито един папа досега не си е избирал за патрон любимия светия на католиците, човека, който се отказва от богатството, захвърля скъпите одежди и облича брезентов чувал. Ако през ХII век е имало социализъм, св. Франциск щеше да е Карл Маркс.

И ето че първият папа с леви разбирания ще гостува в държавата с най-високото социално неравенство в Европа, където елитът е доказано най-лаком. Сега ще видим дали папа Франциск е талантлив дипломат…

Анализът е от "24 часа"